Annonce
Debat

Opråb fra sygeplejersker: Det rammer de svageste, når ingen bekymrer sig om patientsikkerheden

Formandskabet i Dansk Sygeplejeråd, Kreds Midtjylland (fra venstre): næstformand Hanne Holst Long, næstformand Maria Greve Svendsen, formand Anja Laursen, næstformand Jacob Gøtzsche og 1. kredsnæstformand Bente Alkærsig Rasmussen. Pressefoto: Marie Adelstorp

Læserbrev: Børn, ældre, syge og sårbare er de grupper, som har mest behov for tryghed, omsorg og sygepleje.

Derfor er det med stor bekymring, at vi dagligt hører konkrete beretninger fra sygeplejersker om, at patientsikkerheden er truet på grund af mangel på sygeplejefagligt personale.

Der er ikke sammenhæng mellem antallet af opgaver og det nødvendige antal sygeplejersker med de rette kompetencer. Risikoen for fejl er overhængende i dagligdagen, og det kan have store konsekvenser for borgere og patienter.

Annonce

En spørgeskemaundersøgelse blandt 1045 sygeplejersker viser, at flere end 8 af 10 sygeplejersker (83 pct.) den seneste måned har været i situationer, hvor travlhed eller underbemanding har ført til, at den grundlæggende pleje er blevet nedprioriteret.

I den samme undersøgelse svarer flere end 4 af 10 sygeplejersker (henholdsvis 44 og 46 pct.), at der indenfor det seneste år har været situationer, hvor travlhed eller underbemanding har ført til alvorlige utilsigtede hændelser eller har været medvirkende til, at en patienttilstand er blevet forværret.

Politikere i kommuner og regioner har ansvaret for, at der er det rette antal sygeplejersker med de rette kompetencer ansat, så sundhedsopgaverne kan udføres fagligt forsvarligt.

Sygeplejerskerne gør til stadighed alt, hvad de kan, for at sundhedsloven overholdes i kommuner og regioner, men rammerne er ganske enkelt ikke til stede mere.

Sommerens 10 uger lange strejke var et nødråb om, at vi er frustrerede over udviklingen i sundhedsvæsenet.

Alene i år har sygeplejerskerne i Region Midtjylland taget 15.000 frivillige ekstravagter, og tæt på 1000 gange er de mod deres vilje blevet pålagt at møde på arbejde. Det er ikke holdbart, hvis man ønsker at holde på gode, erfarne medarbejdere og skabe fundamentet for arbejdsglæde hos de unge sygeplejersker.

Mange års underfinansiering af sundhedsvæsenet slider hårdt på personalet. 5000 sygeplejersker har forladt faget på grund af løn- og arbejdsvilkår. Politikerne er nødt til at investere i sundhed. Vi har ikke råd til at miste flere sygeplejersker.

Anja Laursen, Bente Alkærsig Rasmussen, Hanne Holst Long, Maria Greve Svendsen og Jacob Gøtzsche

Mange års underfinansiering af sundhedsvæsenet slider hårdt på personalet. 5000 sygeplejersker har forladt faget på grund af løn- og arbejdsvilkår. Politikerne er nødt til at investere i sundhed. Vi har ikke råd til at miste flere sygeplejersker.

Annonce
Hedensted For abonnenter

Tiltalte i sag om millionbedrageri afviser alt: Vi anede ikke, der foregik noget ulovligt, før vi blev anholdt

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

I gamle dage var der ikke meget at råbe hurra for i Horsens Statsfængsel - dét var der tirsdag

Horsens For abonnenter

Før kiggede folk overbærende: Nu snører Kaare boksehandskerne og får stød i hjernen for at undgå ukontrollerede bevægelser

AC Horsens

AC Horsens jagter en matchbold: Tre ting gør holdet til favorit på den svære udebane i Nykøbing

Brædstrup

Skal Horsens have sin egen camino? Landsbyråd vil binde landsbyer i området bedre sammen

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Horsens

Det skal være slut med graffiti og knuste ruder: Ejer af øjebæ ved Vejlevej har købt øvrige ejere ud for at forskønne skæmmet ejendom

Sport For abonnenter

Kommentar: Mesterskabet er langt væk - derfor er HIC nødt til at fordele lønkronerne anderledes, hvis man retur til finalerne

Horsens

Livlig debat om forsvars-forbeholdet: Bliver det dyrere, hvis vi siger ja, og bliver Danmark mere sikkert?

Erhverv

39-årige Iben fra Vejle er blevet slagter i Glud: Uddeler luftede ideen for hende for flere år siden

Topledere mødes i Esbjerg: 10.000 vindmøller skal tidoble kapacitet for havvind i Nordsøen

Horsens

Omdiskuteret skulpturallé har fået sit gennembrud, og flere skulpturer er på vej: Formand foreslår, at der rejses et attraktions-skilt ved motorvejen

Hedensted For abonnenter

Få overblikket her: Er fjernvarmen på vej til din by?

Horsens

Annette er klar med nye tiltag: Jeg skrev og forklarede, at traktorerne var ved at være slidte - og nu har vi fået 12 nye

Annonce