Annonce
Horsens

Opråb fra far til politikerne: Konstant vask og afspritning af hænderne har givet min datter udslæt

Fire-årige Albertes hænder bærer tydeligt præg af, at hun i den seneste tid har vasket og afsprittet dem usædvanligt mange gange. Privatfoto
Jacob Smedegaards datter, Alberte, havde ildrøde hænder efter en uge i børnehave. Faderen opfordrer politikerne til at forholde sig kritisk til hygiejne-kravene i institutionerne. Udvalgsformand glæder sig over, at der er blødt lidt op på reglerne i forhold til håndvask i institutionerne.

Horsens: "Vedhæftet finder i et billede af et barn i smerte. Mit barn. Hun hedder Alberte Binderup Smedegaard, er fire år gammel og går i daginstitution i Egebjerg. Konstant vask og afspritning af hænder har givet hende udslæt".

Sådan skriver Albertes far, Jacob Smedegaard, i et åbent brev til børne- og uddannelsesudvalget i Horsens Kommune.

Faderen understreger i brevet, at hans datter ikke har følsom hud og ikke normalt døjer med udslæt. Hun har aldrig haft røde hænder, men det havde hun, en uge efter hun startede i børnehave igen.

"Lad mig slå fast at jeg er fuldstændig enig i, at vi bør gøre hvad vi kan for at komme COVID19 til livs og minimere smitten. Jeg forstår vigtigheden af at tage dette seriøst. Jeg forstår at vi må ofre os og tilpasse os. Men har I overvejet hvilke konsekvenser overdreven håndvask (og andre tiltag) måtte have på små børn? Som I sikkert også har læst, så er Alberte ikke alene om dette?", lyder et af hans spørgsmål til de lokale politikere.

Lad mig slå fast at jeg er fuldstændig enig i, at vi bør gøre hvad vi kan for at komme COVID19 til livs og minimere smitten. Jeg forstår vigtigheden af at tage dette seriøst. Jeg forstår at vi må ofre os og tilpasse os. Men har I overvejet hvilke konsekvenser overdreven håndvask (og andre tiltag) måtte have på små børn?

Jacob Smedegaard, i brev til børne- og uddannelsesudvalget

Annonce

Brug den sunde fornuft

Lone Ørsted (S), formand for børne- og uddannelsesudvalget, understreger, at kommunen er forpligtet til at leve op til de nationale krav om hygiejne, der formuleres af Sundhedsstyrelsen.

- Vi kan ikke gøre andet. Jeg har det selvfølgelig dårligt med at høre sådan en historie, men det her rammer jo børn i hele landet, og som jeg forstår det, har Sundhedsstyrelsen nu også løst lidt op på de lidt rigide regler om, at børnene, uanset om de måske lige har vasket hænderne efter et toilet-besøg, skal vaske hænder hveranden time. Det er jeg glad for, siger hun.

I en anbefaling torsdag fra Sundhedsstyrelsen, der er sendt ud til landets skoler og daginstitutioner, står der blandt andet:

”Håndhygiejne er et omdrejningspunkt i vores vejledninger og anbefalinger, men det enkelte barns sundhed og trivsel bør stadig være vores altovervejende fokus. Det er vigtigt, at forældre og voksne er ekstra opmærksomme på, hvordan det enkelte barn reagerer på den hyppige håndvask, og vi anbefaler, at både børn og voksne bruger håndcreme".

- Vi skal overholde kravene, men vi skal også bruge vores sunde fornuft. Jeg har en grundlæggende tillid til, at man håndterer retningslinjerne på en god måde ude på skolerne og i daginstitutionerne, siger Lone Ørsted.

Annonce

Tre grædende dage

Jacob Smedegaard skriver i sit brev til udvalget, at han frygter, at den særlige fokus på håndvask kan påvirke børnene fremadrettet.

"De kan ikke sætte det ordentligt i kontekst. I risikerer, at børn fremadrettet udvikler OCD og frygt for harmløse bakterier - fordi de ikke forstår denne voldsomme ændring af deres hverdag", skriver han blandt andet.

Til Folkebladet fortæller Jacob Smedegaard, at Alberte normalt ikke er ked af at komme i børnehave, men at hun i den forløbne uge har haft "tre grædende dage".

- Jeg glæder mig da over, at der tilsyneladende er en opblødning på vej, for det er voldsomme omvæltninger, vi udsætter børnene for, siger han.

Lone Ørsted understreger igen, at hun ikke kan gøre andet end at agere ud fra de nationale retningslinjer.

- Men det betyder ikke, at man ikke i konkrete tilfælde kan løse meget med en god snak ude i de enkelte institutioner, siger hun.

Annonce
Hedensted For abonnenter

Schæferhunden Buller advarede om nattebrand: Få minutter senere stod Christina på gaden med tre-årige Felix i favnen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce