Annonce
Rejser

Oplev Mallorca fra toppen

Udsigten fra fyrtårnet på Cap de Formentor er formidabel og tilbyder en oplagt mulighed for at få pulsen ned efter at have tilbagelagt utallige hårnålesving for at nå dertil. Foto: Line Olesen
Tramuntana-bjergene byder på ekstraordinære oplevelser for dem, som søger rå og smuk natur.

Der var engang, hvor jeg rynkede på næsen ad Mallorca. Det virkede som verdens største selvmål at booke et fly til den ø, som engang var epicenteret for sangriabranderter, grisefester og danskerferie. Øens omdømme klistrede til den som et par speedos til et par våde balder, men heldigvis overvandt jeg mine fordomme, og siden da har vi forsøgt at komme til Mallorca én gang om året.

For Mallorca kan en hel masse, når man styrer uden om de mest turistede gader, hvor der sælges billige ”mærkevarer”, og hvor ”lokale specialiteter” hives op af fritøsen. For mig er Mallorca storslået natur, rå klipper, azurblåt vand, gyldent sand, horrible hårnålesving, støvet, varm luft, forrevne klippeskrænter og skjulte paradisbugter. Mallorca er alt det, man drømmer om, hvis man godt kan lide, at naturen danner en naturlig ramme om aktiviteterne på ferien, og især i Tramuntana-bjergene, som danner øens rygrad, får man lidt af det hele.

Mirador Es Colomer

Mirador Es Colomer er et udsigtspunkt, som ligger cirka 200 meter over Middelhavets glitrende havoverflade. Udsigten er spektakulær, men inden man kommer ud på udsigtsplatformen, støder man på et monument, som er en hyldest til den spanske vejingeniør Antonio Parietti Coll, der var hjernen bag de smalle og snørklede vej til stranden Cala de Sa Calobra og Mallorcas nordligste punkt, Cap de Formentor.

Fra udsigtspunktet Mirador Es Colomer får man rigtig muligheden for at se, hvor rå og vild Mallorcas kystlinje er mange steder. Foto: Line Olesen

Det lyder måske ikke af meget at have udtænkt to veje, men når man har sneglet sig rundt i hårnålesvingene med helt hvide knoer på rattet, så letter man lige på hatten, når man går forbi monumentet.

Fra udsigtsplatformen har man en fantastisk smuk udsigt over bjergene og havet, og ude i det fjerne kan man se øen El Colomer, som er et symbol på Tramuntanas vilde kystlinje. Ved Mirador Es Colomer er der en lille butik, hvor man kan købe vand og snacks. Der er også et lille toilet, men hvis det er muligt, er det bedst at skærme sig selv fra den oplevelse.

Annonce

Vindenes mødested

Fra Mirador Es Colomer til Cap de Formentor, som er Mallorcas nordligste punkt og der, hvor Tramuntana-bjergene slutter, er der 13,2 kilometer og adskillige nærdødsoplevelser. Ruten giver gåsehud, både fordi den er fantastisk smuk, og fordi den stiller store krav til ens køreevne.

Vejene på Mallorca er kendt for at være snørklede og stejle, og man siger, at fra Palma til byen Sa Calobra på den nordvestlige kyst er der over 800 sving. Foto: Line Olesen

På Cap de Formentor finder man et billedskønt fyrtårn, hvorfra man har udsigt over Middelhavet. De lokale kalder Cap de Formentor for vindenes mødested, fordi du her kan mærke vinden fra det spanske fastland, Afrika, Alperne og Middelhavet. Alene poesien i det gør det hele værd.

Fordi fyrtårnet er en stor turistattraktion, er det bedst at komme dertil i yderpunkterne på dagen, så man ikke ender med at holde i kø i den bagende sol.

Annonce

Citonhovedstaden Sóller

Sóller rimer på citron. Eller - det gør det måske ikke, men det burde det, for Sóller ligger i en grydeformet dal med et hav af lime-, appelsin- og citrontræer. I dag er byens økonomi delvist baseret på turisme, men i det 19. århundrede gjorde handel med citrusfrugter Sóller til en velstående by.

Togbanen fra Palma og Sóller åbnede i 1912 og blev etableret for at sikre områdets appelsinproducenter en bedre forbindelse til havnen i Palma. I dag foregår togturen i de samme togvogne, som den gjorde dengang. Foto: Line Olesen

Dens tidligere velstand afspejles i dag i arkitekturen, og appelsinerne, citronerne og limene betalte også for jernbanesporet til Palma i 1912 og sporvognen fra Sóller til Port de Sóller.

Sóller er en utrolig hyggelig lille by at gå rundt i, og der er en vis ro og harmoni over livet i byens smalle gader. Fra Sóller kan man tage sporvognen til Port de Sóller, som ligger ud til en oval bugt med klart og roligt vand. Restauranter og små butikker ligger skulder ved skulder på første række ned til vandet, hvor store fisk gerne hopper for lidt brød.

Tramuntana-bjergene

Bjergkæden dækker 30 procent af Mallorca.

Landskabet er utæmmet, dramatisk og smukt.

Tramuntana er 90 kilometer lang og rejser sig 1445 meter op i luften ved Puig Major, som er det højeste punkt på Mallorca.

Bjergkæden kan udforskes i bil, til fods, i tog og på cykel.

For at komme til Sóller og Port de Sóller kan man fra Palma tage toget El Tren de Sóller, som er en af Mallorcas helt store turistattraktioner. Selve turen er smuk, men det er togvognene fra 1911, som gør turen speciel.

Vognene er lavet af træ og er på alle måder små i forhold til nutidens standard, men det er også enormt charmerende. I enden er hver vogn er der en lille platform, hvor man kan stå og opleve hele turen, som krydser bjergkæden Sierra de Alfàbia og går igennem 13 tunneller fra 33 til 2876 meter i længde. Hvis man ønsker at tage turen, er det vigtigt at vide, at man kun kan betale med kontanter på stationen i Palma.

Port de Sóller taler til livsnyderen i de fleste og er bestemt et besøg værd. Foto: Martin Hey/Wikimedia Commons
Annonce

Vildt vand og stejle klipper

Hvis man er vild med rå natur og steder, man skal kæmpe lidt for at komme til, er stranden for enden af Mallorcas ”Grand Canyon” - den Unesco-klassificerede kløft Torrent de Pareis - et oplagt udflugtsmål.

Stranden er lille, men imponerende, fordi den ligger, hvor kløften munder ud i havet og beskyttes af høje klippevægge. Vandet er vildt, men man behøver ikke at hoppe i vandet for at værdsætte de rå kræfter, der er på spil.

Hvis ikke man ønsker at tage den krævende vandretur fra Escorca til Torrent de Pareis, er det også muligt at køre til Sa Calobra, som er en lille samling huse tæt ved Torrent de Pareis. Her er der en smuk udsigt over en lille bugt, hvor vandet er noget roligere. Torrent de Pareis og den tilhørende strand og bugt er et smukt, uspoleret stykke natur på Mallorca, som alle bør gøre sig den ulejlighed at se.

Port de Sóller taler til livsnyderen i de fleste og er bestemt et besøg værd. Foto: Line Olesen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Opdateret kort over sognene: Sønderbro kan åbne om en uge - hvis smitten holdes nede

Annonce