Annonce
Odder

Oplæg fra kommunen: Fremover kun tre valgsteder i Odder

Ved folketingsvalget i 2015 var der 10 valgsteder i Odder Kommune, og det bliver der også ved det kommende valg. Men fremover skal alle valgkort aflæses elektronisk, og det kan betyde færre valgsteder. Arkivfoto
Lokalråd er skeptiske, men fik ikke meldt sig til oplysningsmøde, som blev aflyst. Borgmester understreger, at intet er besluttet endnu, men der vil ske ændringer.

Odder: I løbet af få uger skal vi sætte vores krydser to gange til Folketingsvalg og EU-parlamentsvalg. Begge gange vil der være 10 valgsteder i kommunen. Men fremover kan antallet blive skåret helt ned til tre.

Det har fået lokalrådene til at protestere. De mener ikke, det er en god idé i at skære i antallet af valgsteder. Men borgmester Uffe Jensen (V) mener ikke, at der er nogen vej udenom.

- Vi vil gerne i dialog med lokalrådene men ud fra en dagsorden om, at der på en eller anden måde skal ske en reduktion. Vi har 10 valgsteder, og de mindste har omkring 100 vælgere. Vi har ikke besluttet noget endnu, det kommer byrådet nok til at gøre i august eller september, siger Uffe Jensen.

Det er ikke for at genere vælgerne, at der er planer om at skære antallet af valgsteder ned.

- Men vi går over til et nyt, digitalt valgsystem fra 1. januar 2020. Alle valgsteder skal være digitale ligesom Spektrum Odder. Det betyder, at alle valgsteder skal bemandes med personale, som it-mæssigt kan klare det, hvis der sker nedbrud eller andre uforudsete hændelser, siger borgmesteren.

Valg i udbud

Kommunernes it-fællesskab Kombit, der på vegne af alle kommuner har lavet et udbud af en fælles valgløsning. Tidligere havde KMD nemlig monopol på at levere valgsystem. Den nye leverandør hedder DXC-Technology.

Den nye løsning skal først i brug ved valg efter årsskiftet. Fremover skal hvert valgsted som minimum udstyres med bærbar pc, trådløs printer, trådløse netværk og en tablet til at skanne valgkort med. Prisen er 15.000-20.000 kroner pr. valgsted.

Oplæg om tre valgsteder

Det er kommunernes it-fællesskab Kombit, der på vegne af alle kommuner har lavet et udbud af en fælles valgløsning. Den nye løsning skal først i brug ved valg efter årsskiftet. Fremover skal hvert valgsted udstyres med bærbar pc, trådløs printer, trådløse netværk og en tablet til at skanne valgkort med. Prisen er 15.000-20.000 kroner pr. valgsted.

Byrådet er på et temamøde blevet orienteret om, at der er en sag på vej, og lokalrådene fik i marts et brev. Heri stod der blandt andet:

- Forvaltningen i Odder Kommune har udarbejdet et oplæg, hvor antallet af afstemningssteder reduceres til tre. Den foreslåede reduktion sker med baggrund i en øget mobilitet blandt vælgerskaren, udgifterne i forbindelse med afholdelse af valg, problemer med rekruttering af valgtilforordnede og muligheden for at digitalisere dele af afstemningsprocessen.

Annonce

Kun tre meldte sig til

Lokalrådene blev samtidig indkaldt til et møde, men da der to dage før mødet kun var kommet tre tilmeldinger, blev det aflyst. I stedet vil lokalrådene kunne sige, hvad de mener på et fællesmøde med byrådet i slutningen af maj.

- Jeg havde heller ikke selv fået meldt mig til mødet, men vi ville være kommet tre herfra (Saxild, red.). Alt det liv, der er omkring et valg, det skal vi tale op og ikke ned. Hvis der kun bliver tre valgsteder, hvad så med de gamle, der ikke har bil. Jeg tror, mange falder fra, siger Lisbeth Bonde fra Saxild og Omegns Lokalråd.

Hun har på vegne af Fælleslokalrådet skrevet til kommunen. Rådene skriver blandt andet, at de kan hjælpe med at finde tilforordnede, hvis det kniber.

- Vi vil drøfte det med lokalrådene, og der ikke besluttet noget endnu. Men i Skanderborg har man for eksempel reduceret antallet af valgsteder, men fået højere valgdeltagelse. Jeg hylder nærheden, men vi har 10 valgsteder, og de mindste har omkring 100 vælgere, siger Uffe Jensen.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Horsens For abonnenter

Vejdirektoratet ser intet behov for ny omfartsvej: Men den er alligevel nødvendig, vurderer kommunen

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Ny øverste chef for 7000 kommunalt ansatte i Horsens: Charlotte Lyrskov udnævnt til ny kommunaldirektør

Horsens For abonnenter

Fra sofatid foran tv'et til huskøb i Stensballe: - I Horsens er der noget for alle

Erhverv

Første af sin art i Danmark: Nu er byggeriet af kollegium for håndværkere i gang på godsbanearealet

Podcast

Togbroen over Vejlefjord spøger stadig hos Else og John: - Om natten vil det blive helt forfærdeligt for os

Uden at orientere politikerne: Region afviste at bakke op om ALS-forskning i Grindsted

HH Elite For abonnenter

Kvalitet og bredde til forskel: HH Elites ti måls-sejr afslørede disse fire afgørende styrker

Horsens

Partiformand var med til at skyde Venstres valgkamp i gang: Ravn vil sætte en stopper for beskidt spildevand, der havner i fjorden

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Horsens

Det er sjældent, at der går vaskeægte røvhuller rundt iblandt os: 1250 elever mødte ind til første skoledag blandt stilladser og arbejdsfolk

For abonnenter

Mette Frederiksens brutale højre hånd fra Esbjerg i fokus for vilde sms’er

Navne

Malene fra Horsens bliver ny chef for bibliotekerne og Borgerservice i Billund

Horsens For abonnenter

Tomt torv i Horsens skal snart være fortid, hvis det står til borgmesteren: Vi skal række ud til klyngen af stadeholdere

Horsens

Vil du blive klogere på kandidaterne, inden du sætter dit kryds? Her er overblikket over de lokale vælgermøder

Annonce