Annonce
112

Opgør ved Circle K: To mænd fra Horsens fængslet efter knivstikkeri

De to sigtede i en sag om knivstikkeri på Circle K i Allégade nægter sig skyldige og ville ikke udtale sig under et grundlovsforhør tirsdag i Horsens. Arkivfoto: Eskil Lyngsøe
En 22-årig og en 27-årig mand nægtede sig i et grundlovsforhør skyldige i knivstikkeri på Allégade 16. januar. Både de og offeret er nu varetægtsfængslet i sagen.

Horsens: To mænd på henholdsvis 22 og 27 år, begge fra Horsens, er varetægtsfængslet i fire uger efter et knivstikkeri 16. januar ved tankstationen Circle K på Allégade.

Det blev facit af et grundlovsforhør ved Retten i Horsens tirsdag eftermiddag - afviklet for lukkede døre.

Mændene, der nægter sig skyldige og inden dørlukningen afviste at udtale sig, er sigtet efter straffelovens paragraf 237, jf. paragraf 21 for i forening og efter fælles planlægning at have forsøgt at dræbe en 24-årig mand ved 20-tiden den pågældende aften.

De er dog varetægtsfængslet i henhold til paragraf 245 omhandlende grov vold.

De to mænd har været på flugt i 11 dage, men meldte sig selv til politiet mandag kort før kl. 20. Politiet har længe vidst, hvem de to formodede gerningsmand er, og har undervejs efterlyst dem med navn og billede i offentligheden.

Annonce

Offer også fængslet

Den 24-årige, der blev ramt af tre knivstik, mens han sad bag rattet i sin bil, har siddet varetægtsfængslet i sagen siden 17. januar - dagen efter opgøret på tankstationen i det centrale Horsens. Han er sigtet for forsøg på manddrab, da han efter knivstikkeriet kørte frem mod den 22-årige og den 27-årige. Ifølge politiet skete det i høj fart.

Sydøstjyllands Politi kan via videoovervågning se, at den ene af mændene med en ukendt genstand smadrede sideruden i den 24-åriges bil, mens den anden flere gange stak føreren med en kniv.

Den 22-årige og den 27-årige måtte siden springe for livet for at undgå at blive mast mellem den fremkørende bil og tankanlægget.

Folkebladet skrev i forbindelse med et grundlovsforhør 17. januar om offerets udlægning i sagen.

- Jeg var i panik og ville bare væk fra dem. Jeg forsøgte at køre bilen mellem de to benzinstandere. Jeg så slet ikke, de stod foran bilen. Jeg skulle redde mit og min kærestes liv. Det var det eneste, jeg tænke på, sagde han blandt andet under grundlovsforhøret.

Den 24-åriges kæreste sad på passagersædet i bilen. Vidner har beskrevet episoden som noget, der lignede en amerikansk film.

Den dramatiske episode blev afspillet igen og igen under grundlovsforhøret forrige fredag.

Den 24-årige flygtede efter episoden og gemte sig på et værksted, hvor han tilkaldte politiet. Han blev senere samme aften anholdt på skadestuen for sin rolle i sagen og blev altså dagen efter varetægtsfængslet i fire uger.

Stort opbud i retten

Anklageren anmodede tirsdag efter oplæsning af sigtelsen om dørlukning, da der ifølge hende blandt andet var grund til at frygte påvirkning af vidner. Ifølge anklageren var der vidner, der kun delvist havde forklaret sig, mens andre slet ikke havde forklaret sig.

Både de to forsvarere og Horsens Folkeblads udsendte protesterede over dørlukningen med henvisning til, at de sigtede har været på fri fod i 11 dage. Dermed ville en eventuel vidnepåvirkning være sket. Desuden har politiet givet detaljerede oplysninger i sagen til offentligheden, herunder de sigtedes navne og fotos af dem.

Dommeren valgte at følge anklagerens ønske om dørlukning, hvilket der var tydelig utilfredshed med hos de sigtede og det store opbud af venner og pårørende til de to mænd.

Der blev afleveret flere poser med tøj til den 22-årige og den 27-årige, inden tilhørere og presse blev gennet ud af retslokalet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Hvor skal pædagogerne komme fra?

Et vigtigt skridt til en bedre kvalitet i landets daginstitutioner. Sådan beskriver børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil resultatet af den aftale, som regeringen har indgået med støttepartierne fra SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet. Aftalen sikrer 1,6 milliarder kroner ekstra til landets kommunale børnehaver og vuggestuer frem mod 2025. Første del af puljen på 500 millioner kroner er på vej ud i kommunerne om meget kort tid. Pengene er øremærket til mere personale, så "børnene får den opmærksomhed, de har fortjent" som ministeren udtaler i en pressemeddelelse. Og det er mere end blot tomme ord. Kommunerne skal nemlig bevise, at de har brugt pengene på netop mere personale, og samtidig skal kommunerne dokumentere, at de flere voksne i daginstitutionerne ikke må føre til et fald i andelen af uddannede pædagoger. Man kan med andre ord ikke blot bruge pengene på uuddannede pædagogmedhjælpere for at få flest mulige hænder for pengene. De 500 millioner kroner er fordelt efter antallet af børn i 0-5 års alderen. De ekstra millioner betyder dog også, at det bliver lidt dyrere for forældrene at få deres børn passet. Ifølge SF's Jakob Mark bliver det dog ikke et problem, idet han mener, at mange forældre er villige til at betale mere for flere hænder omkring deres børn, hvilket han meget vel kan have ret i. På et budgetborgermøde i Odder i efteråret var der i hvert fald flere forældre, der spurgte, hvorfor kommunen ikke bare satte taksterne op, hvis der manglede penge. Svaret var, at det kan man ikke, fordi kommunerne ifølge loven kun kan sende 25 procent af prisen for en vuggestue- eller børnehaveplads videre til forældrene. Det betyder så, at forældrene nu skal betale lidt ekstra for de millioner, regeringen har fundet til kommunernes daginstitutioner. Spørgsmålet bliver bare, om man kan finde det antal uddannede medarbejdere, der skal til for at leve op til regeringens aftale. Ifølge tal fra pædagogernes fagforening, BUPL, var der i december 2019, hvad der svarer til mindre end 70 fuldtidsledige pædagoger i Horsens, Hedensted, Skanderborg og Odder kommuner tilsammen. Dertil kommer selvfølgelig pædagogiske assistenter. Alene i Horsens regner man med, at der kan ansættes mindst 35 flere voksne allerede i år. I Odder bliver der kun penge til en lille håndfuld, mens Hedensted får råd til cirka det dobbelte. Der skal med andre ord også kigges på, hvor de mange flere hænder skal komme fra.

Annonce