Annonce
Østjylland

Opfordring fra borgmesteren: Tal med jeres unge om corona

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) indskærpede situationen over for alle unge i Aarhus. - For det er dér, den største smitte er, sagde han. I baggrunden regionsrådsformand Anders Kühnau. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Lørdagens pressemøde på Aarhus Rådhus var i høj grad en opfordring til de unge og deres forældre om at snakke corona-sikker adfærd. De århusianske myndigheder håber dermed, at en nedlukning af ungdomsuddannelserne kan undgås.

AARHUS: Udenfor rådhuset i Aarhus blev en vielse fejret med festlige, hjerteformede balloner, men inde i rådhussalen var stemningen noget mere alvorlig.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) havde sammen med regionsformand Anders Kühnau (S), politidirektør Kirsten Dyrman og professor og ledende overlæge Lars Østergaard indkaldt til pressemøde om coronasituationen i Aarhus.

Baggrunden var fredagens smittetal på 157 nysmittede i kommunen.

Annonce

- En meget foruroligende udvikling, som Jacob Bundsgaard udtrykte det.

- Vi må indskærpe alvoren over for alle. Jeg tror, de fleste oplever en coronatræthed, ikke desto mindre er vi nødt til i fællesskab at have en øget agtpågivenhed og gøre en fælles indsats. Vi har alle et ansvar for at sikre, at smitten bliver bragt ned ikke mindst på grund af de udsatte grupper i vores samfund, fortsatte borgmesteren.

Stor andel af unge smittede

Af de 157 nysmittede udgør unge under 30 år lige knap 70 procent. Et tal Bundsgaard kaldte "alarmerende".

- Derfor er vi nødt til at indskærpe situationen over for alle unge i Aarhus, for det er dér, den største smitte er, sagde han.

"Alarmerende" kaldte borgmester Jacob Bundsgaard (S) coronasituationen i Aarhus ved lørdagens pressemøde, hvor også regionsrådsformand Anders Kühnau (S), politidirektør ved Østjyllands Politi Kirsten Dyrman og ledende overlæge ved AUH Lars Østergaard (th.) deltog. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Derfor lød anbefalingen fra panelet at få talt med de unge om coronasikker adfærd.

- Vi er i øjeblikket ved at udarbejde samtalemateriale til skoler og familier om, hvad de kan gøre for at undgå at blive smittet og smitte andre, sagde Jacob Bundsgaard, der også har bedt om at få øget tempoet i kommunens unge-kriseledelse.

Men det var ikke på tale at lukke ned for fysisk undervisning i de store klasser i folkeskolen eller lukke ned for ungdomsuddannelserne, som i starten af skoleåret.

Endnu.

- At lukke skolerne har en meget stor samfundseffekt, fordi det gør det vanskeligt for forældrene at gå på arbejde, og der er tab af læring. På ungdomsuddannelserne så vi desuden, at en nedlukning har ganske store konsekvenser for det mentale helbred hos de unge. De har allerede været hårdt ramt, og det begynder at udvikle sig til en egentlig coronageneration, som virkelig har fået en svær start på deres ungdomsuddannelser. Så ambitionen er at få banket smitten ned uden at være nødt til at lukke uddannelser ned. Men det kan blive nødvendigt, hvis ikke tallene falder, understregede Jacob Bundsgaard.

Tal for coronasituationen i Aarhus

Den seneste uge har der været 458 nye smittede i Aarhus Kommune.

Torsdag lød tallet på 103 nysmittede, men s det fredag var steget til 157.

Blandt fredagens nye smittede udgjorde de 11-20-årige 62 personer, mens de 21-30-årige udgjorde 44 personer. Det svarer til at lige knap 70 procent af de smittede skal findes i de to aldersgrupper.

Der er i øjeblikket 26 indlagte med cornavirus i Region Midtjylland. Heraf er fem på intensivafdelingen.

Statens Seruminstitut kan håndtere 50.000 tests om dagen. Kapaciteten øges løbende.

I Region Midt bliver der daglig testet 10.000 personer. Man arbejder på at opjustere antallet af test uden tidsbestilling.

Aarhus Kommune er i tæt kontakt med de nationale myndigheder, da det i sidste ende er her beslutningen bliver truffet, hvis det igen bliver nødvendigt at lukke ungdomsuddannelserne for at sænke smittetrykket.

Annonce

Opfordrer alle unge til test

Aarhus Kommune kom fredag med en opfordring til alle af kommunens omkring 64.000 15-24-årige om at lade sig teste.

Det kan give tryk på testkapaciteten, også selv om den bliver øget med 2.000 ekstra per dag fra de mobile testenheder, som fra weekenden bliver opsat ved Universitetsparken og HHX i Viby. Her kan man blive testet uden tidsbestilling.

Anders Künhau opfordrede derfor til, at unge med symptomer, eller unge som havde været sammen med smittede, lod sig teste med det samme, mens unge uden symptomer lige ventede lidt for ikke at presse systemet yderligere eller eventuelt bestilte en tid til coronatest.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

Horsens For abonnenter

33-årig tog sin 14-årige datter med på hotel: Nu er han dømt for overgreb - men slipper for udvisning

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Få et smugkig indenfor i kommende byggeudstilling: Her er hvad familien Danmark ønsker anno 2021

Horsens For abonnenter

35-årig udgav sig for at være teenager: - Hun troede, jeg ville have sex, men jeg ville bare have min OCD til at gå væk

Horsens

Tekniktyv på indbrudsrunde i Brædstrup

Brædstrup

Madhus måtte lukke: Nu åbner Café Banesti

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Erhverv For abonnenter

Sur smiley koster Ølholm-firma 15.000 kroner i bøde: Kunde følte sig vildledt

Horsens

Ekstraordinært mange forsøger at bestille tid til tredje vaccine: 91-årige Arne kan ikke engang blive stillet i kø

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Fisk fra vandløb landet over tjekkes for giftigt fluorstof

Horsens

Gammel højrefløjskending går til valg på grøn omstilling: Ja, jeg er indvandrerkritisk, men det hører til i landspolitik

Horsens For abonnenter

Chipning af vildheste ved Nørrestrand kostede et hoppeføl livet

Hedensted

Hede-Grillen er uden forpagter: Skal lejes ud igen hurtigst muligt, siger indehaver

Annonce