Annonce
Erhverv

Op til 10 gange så mange melder sig arbejdsløse

Selvom jobcentret i Hedensted på grund af covid-19 i skrivende stund står tom, er driften fortsat kørende - endda i højere grad end tidligere. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Coronakrisen har skabt et boom af ledige borgere i Hedensted Kommune. Og i modsætning til for bare få måneder siden er der ikke længere nye jobs til dem.
Annonce

Hedensted: De økonomiske konsekvenser af kampen mod covid-19 i Danmark har sendt en hidtil uset mængde borgere fra Hedensted Kommune i arbejdsløshedskøen.

Alene mandag og tirsdag i denne uge henvendte 63 sig til jobcentret med beskeden om, at de ikke længere var i arbejde. Til sammenligning melder mellem 15 og 25 sig til ledige på en almindelig uge. Altså er der isoleret set tale om en stigning på op til næsten 10 gange så mange.

Endnu værre er det, at der blot kunne findes job til en enkelt.

- Det er voldsomt, i forhold til hvad vi er vant til, og der er ikke ret mange, der kommer ud igen. Væksten er så stor, at vi er begyndt at gøre det op dag for dag. Derudover får vi utroligt mange henvendelser fra urolige borgere og helt små virksomheder, som er nervøse og i tvivl om, hvad de skal gøre, siger beskæftigelseschef H.C. Knudsen.

Med til historien hører også, at der i skrivende stund er et stort mørketal af folk, der ikke arbejder. På grund af regeringens hjælpepakke går de lige nu hjemme med fuld løn, hvorfor de reelt er ledige, men endnu ikke optræder i statistikkerne.

Ledigheden vil stige - det kan ikke undgås.

H.C. Knudsen, beskæftigelseschef

Annonce

Tør ikke gætte

Med en ledighed på blot 2,9 pct. ved seneste opgørelse i januar rangerede Hedensted Kommune som vanligt helt i toppen blandt landets kommuner.

Det flotte tal kan dog ikke ikke undgås at dale relativt kraftig nu. Spørgsmålet er blot, hvor meget – og hvor længe.

- Der vil helt naturligt komme flere ledige de kommende dage og uger. Jo længere situationen varer, jo større vil antallet også blive, men jeg tør ikke gætte på, om det vender i udgangen af april, maj eller et helt tredje tidspunkt. Til gengæld ved vi, at der ikke er tale om en økonomisk krise som tidligere, så vi kan håbe på, at hjulene derfor kommer hurtigt i gang igen efter sygdommen, siger H.C. Knudsen.

Annonce

Vælger overarbejde og vikarbureauer

De mange nye borgere, der henvender sig til jobcentret i Hedensted, får samme rådgivning som altid. På grund af covid-19 foregår det hele dog over telefon fra medarbejdernes hjemmearbejdspladser.

Normalt ville jobcentret kunne afsætte de nyledige til det store kartotek af virksomheder på jagt efter arbejdskraft. Selv i de få brancher - inden for eksempelvis logistik, lager og dagligvarehandel – der lige nu boomer, fornemmer H.C. Knudsen dog, de fleste virksomheder forsøger at klare sig gennem overarbejde og vikarbureauer.

- Vi må se, hvordan alle hjælpepakkerne kommer til at fungere, og hvordan virksomhederne agerer i forhold til at sende overskydende medarbejdere på efteruddannelse. Men vi har desværre ingen indflydelse på verdenssituationen, siger beskæftigelseschefen.

Til sammenligning meldte knap 11.000 sig på landsplan ledig mandag og tirsdag svarende til en tredobling i forhold til samme periode sidste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Forstå kravet om mundbind i Horsens: Hvor skal man have dem på? Hvem kan slippe for dem? Må man bruge et af stof?

Annonce