Annonce
Horsens

Op mod 100 håndværkere i sving på gymnasiegrund: Hver dag kommer til at tælle

Tre elever fra Horsens Gymnasium & HF's elevråd greb fredag formiddag til skovlene, da der blev taget første spadestik på gymnasieudvidelsen. Fra venstre er det Christel Wernblad, Viktor Skovhauge og Mathilde Nielsen. Foto: Morten Pape
Fredag blev der officielt taget første spadestik til udvidelsen af Horsens Gymnasium & HF.
Annonce

Horsens: Op mod 100 personer med sikkerhedshjelme og selvlysende arbejdstøj vil i det kommende år have deres daglige gang på Studentervænget i Horsens.

Her har de til opgave at udvide Horsens Gymnasium & HF, der 15. oktober 2021 skal stå klar til at rumme 1350 stx- og hf-elever.


Vi har vidst fra start, at det bliver en stram tidsplan. Strammere end tidsplaner normalt er for sådanne projekter. Derfor kommer hver dag til at tælle.

Anders Salling, MT Højgaard


En udvidelse, der officielt blev taget hul på, da en decimeret skare af skolefolk, samarbejdspartnere og byggefolk fredag formiddag var samlet for at foretage det traditionelle første spadestik.

- Vi havde håbet, at hele skolen kunne være her, men det kan vi ikke, indledte rektor Flemming Steen Jensen med henvisning til den allestedsnærværende coronasmittefare.

Foran de godt 15 fremmødte, gjorde han det klart, at udvidelsen af skolen er imødeset, og at resultatet ifølge arbejdstegningerne kommer til at leve op til de indledende ambitioner.

- Vi sagde fra start, at vi ville have læring og dannelse i centrum. Det får vi, sagde rektoren.

Den udvidede skole kommer til at rumme 18.000 kvadratmeter med plads til 14 studieretninger og tre hf-fagpakker.

Ulrik Kragh (til venstre), næstformand i gymnasiets bestyrelse, og rektor Flemming Steen Jensen (i midten) var blandt de fremmødte, da en decimeret skare fredag formiddag tog første spadestik på gymnasieudvidelsen. Foto: Morten Pape

Her får skolen en helt ny fløj, der blandt andet skal rumme et stort fælles areal samt de kunstneriske og samfundsfaglige fag. Den eksisterende science-fløj bliver forlænget og kommer til at rumme alle naturvidenskabelige fag, mens alle sproglige fag samt administrationen skal være i den eksisterende hovedbygning.

- Alt bliver samlet i ét hus, som har været vores mantra, sagde Flemming Steen Jensen.

Desuden skal der bygges en helt ny hal, som skal supplere den eksisterende.

Annonce

Jer, vi bygger for

Som Flemming Steen Jensen gjorde klart i sin tale, er det ofte politikere eller forretningsfolk, som foretager første spadestik, men ved denne lejlighed tilfaldt æren tre af gymnasiets elevrådsformænd.

Jacob Pilegaard, projektleder hos MT Højgaard, står i spidsen for udvidelsen af Horsens Gymnasium & HF. Foto: Morten Pape

Et forhold, bestyrelsesformand Helle Vestergaard italesatte, da hun kort inden spadestikket fik ordet og henvendte sig direkte til de tre elever.

- Det er så fint, at det er jer, som skal tage første spadestik, for det er jer, det handler om, og jer, vi bygger for, sagde bestyrelsesformanden.

- Vi bygger til fremtiden, og resultatet bliver smukt, sagde hun, der afslutningsvis krydsede fingre for en mild vinter.

Annonce

Hver dag tæller

Sidstnævnte kan blive værdifuldt, for udvidelsesprojektet er underlagt en stram tidsplan, påpeger Anders Salling, afdelingsdirektør hos MT Højgaard, projektets entreprenør.

- Vi har vidst fra start, at det bliver en stram tidsplan. Strammere end tidsplaner normalt er for sådanne projekter. Derfor kommer hver dag til at tælle, siger Anders Salling, der gerne ville have været tidligere i gang med arbejdet.

Udvidelsen af Horsens Gymnasium & HF

  • 2. oktober var der første spadestik på udvidelsen af Horsens Gymnasium & HF, som MT Højgaard gennemfører.
  • Der bliver tale om en udvidelse på ca. 7000 kvadratmeter (skolen udgør i dag 11.000 kvadratmeter), der blandt andet rummer en ny undervisningsfløj, en ny idrætshal og en tilbygning til den eksisterende "science"-fløj.
  • Projektet ventes færdigt i efterårsferien 2021.
  • Projektet er tegnet af arkitektfirmaet C.F. Møller.
  • Udvidelsen skal muliggøre den fysiske fusion mellem Horsens Statsskole og Horsens Gymnasium, så adressen kan rumme 1350 elever og 150 ansatte.
  • Udvidelsesprojektet har et budget på 149,5 millioner kroner.

Gymnasiet havde håbet at have alle tilladelser i hus allerede i forsommeren, men den endelige byggetilladelse forelå først i september.

Vilkårene for en effektiv arbejdsgang er dog til stede, betoner Anders Salling.

- Vi laver en del i eget regi med egne håndværkere, og det giver en nemmere koordinering, siger han.

MT Højgaard arbejder med tre angrebspunkter, som de 100 folk på byggepladsen sideløbende vil koncentrere sig om. Det være sig den nye fløj, forlængelsen af den eksisterende fløj samt den nye hal.

Bestyrelsesformand Helle Vestergaard fandt det meget passende, at første spadestik blev foretaget af tre gymnasieelever. Foto: Morten Pape

Entreprenørselskabet er foreløbig gået i gang med jord-, beton- og klokarbejdet, og i næste uge går P. Olesen & Sønner i gang med at rive en tidligere rektorbolig og pedelbygning ned for at gøre plads til den nye fløj. Det forventes at tage fire-fem uger.

I uge 44 og 45 forventer MT Højgaard at gå i gang med elementmontagen, som ventes at løbe hen over årsskiftet.

Første spadestik blev foretaget af gymnasieeleverne (fra venstre) Mathilde Nielsen, Viktor Skovhauge og Christel Wernblad. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Frederik Rønnow skadet

Annonce