Annonce
Horsens

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i Horsens Kommune i år - stort sogn nærmer sig nedlukning

Borgmester Peter Sørensen (S) opfordrer på det kraftigste til, at folk lader sig teste og følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Arkivfoto: Nicolai Skovgård
Onsdag er der registreret 41 nye covid-19-tilfælde i Horsens, og det sender kommunen på en niendeplads over flest smittede i Danmark. Sønderbro Sogn nærmer sig nedlukning.

Horsens: Med 41 nye covid-19-tilfælde byder denne onsdag på det hidtil højeste antal daglige registrerede tilfælde i Horsens Kommune i 2021.

De mange nye smittede sender flere smittetal i vejret, og særligt Sønderbro Sogn er ikke langt fra en lokal nedlukning, der vil betyde, at en række uddannelsessteder samt kultur-, forenings- og idrætsfaciliteter placeret i sognet skal lukke ned.

Sønderbro Sogn har 7341 indbyggere og er placeret centralt i Horsens, hvor en stor del af onsdagens smittetilfælde er registreret.

Annonce

- Det er centrum af Horsens. Vestbyen, midtbyen, den sydlige del af indre by og ud mod Stensballe, hvilket også er et stort geografisk område. Der er også få tilfælde andre steder og nogle stykker i Hovedgård og Brædstrup, siger borgmester Peter Sørensen (S).

Han tilføjer, at der på seks adresser er konstateret mere end ét tilfælde, hvilket ikke er usædvanligt og en faktor, der lægger en dæmper på de værste bekymringer. Det samme gør det, at de 41 tilfælde er registreret over en periode på 27 timer på grund af tekniske problemer i tirsdagens opgørelser.

Mange unge smittede

Noget, der vækker en vis bekymring hos borgmesteren, er, at der i øjeblikket bliver konstateret flere smittede blandt 16-19-årige, end man er vant til at se i Horsens Kommune.

Set i forhold til, hvor mange unge der er i byen, er det ikke alarmerende, men det har stadig givet anledning til ekstra opmærksomhed fra kommunal side.

- Vi havde tilfældigvis et møde med alle uddannelsesstederne i dag (onsdag, red.), og det gav anledning til at drøfte det og vigtigheden i, at alle hjælper med at kommunikere bredt ud, at man skal huske at blive testet og stadig følge anbefalingerne, siger Peter Sørensen.

Smitten er ifølge ham ikke koncentreret på en måde, så midlertidige lukninger af uddannelsessteder er kommet på tale.

Annonce

Sønderbro nærmer sig nedlukning

Til gengæld er der ikke langt til, at en lokal nedlukning af Sønderbro Sogn kan komme på tale.

Tre kriterier skal opfyldes for, at det vil ske, og sognet opfylder i skrivende stund to af dem, mens den tredje kommer tættere og tættere på.

De to opfyldte kriterier er en positivprocent over 2,5 og mere end 20 smittede - begge set over den seneste uge. De to tal lyder på 3,1 og 33 for det horsensianske sogn.

Incidenstallet, der dækker over antal smittede den seneste uge per 100.000 indbyggere, er det sidste kriterie, og det har sundhedsmyndighederne for nylig ændret på, så det nu skal over 500 mod 400 for bare en uge siden.

I Sønderbro Sogn ligger det på 450 og har de seneste dage været stigende.

Hvis et sogn lukker ned

Hvis følgende tre kriterier opfyldes, vil et sogn blive påbudt at lukke ned:

 • - Incidenstal over 500 per 100.000 indbyggere.
 • - Mindst 20 smittetilfælde.
 • - Positivprocent over 2,5.

Alle tre kriterier måles over den seneste uge. Hvis et sogn skal åbne igen, skal mindst ét af kriterierne ikke være opfyldt i en uge i træk.

Når et sogn bliver påbudt nedlukning, skal følgende lukke ned:

 • Grundskoler, SFO og klubtilbud samt - med få undtagelser - ungdoms- og voksenuddannelsesinstitutioner. Sårbare elever er undtaget, og der oprettes nødpasning. Efterskoler, kosttilbud mv. samt folkehøjskoler er undtaget, men elever opfordres til at blive på skolen under nedlukningsperioden.
 • Lokaler og lokaliteter, hvor der udøves kulturaktiviteter.
 • Lokaler, hvor der udøves idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter.

Det omfatter både kommunale, statslige, private og selvejende tilbud, og det gælder kun de faciliteter, der befinder sig geografisk i sognet.

Sundhedsmyndighederne opfordrer i forbindelse med en lokal nedlukning til følgende:

 • Indbyggere i sognet ser så få personer som muligt.
 • Offentlige medarbejdere, der ikke varetager kritiske funktioner, arbejder hjemmefra.
 • Private arbejdsgivere lader medarbejdere så vidt muligt arbejde hjemmefra.
 • Små børn passes hjemme.
 • Dagtilbud opdeler børn i faste, mindre grupper mv.
 • Indbyggere i området lader sig teste for COVID-19.

Kilde: Coronasmitte.dk

Skulle det blive til en lokal nedlukning, vil en række faciliteter i sognet blive påbudt at lukke ned. Liberale erhverv som frisører skal som udgangspunkt ikke lukke ned, og det vil også være muligt for borgere i sognet at deltage i aktiviteter i andre sogne, hvor faciliteterne ikke er lukket.

Af andre sogne i Horsens Kommune har Klostersogn 29 smittede og opfylder dermed det kriterie, mens Uth Sogn har en positivprocent på 2,6 og opfylder det kriterie.

Dermed er der ikke andre sogne end Sønderbro, der pt. er tæt på nedlukning.

Annonce

Langt fra kommunal nedlukning

Horsens Kommune kan som helhed også lukke ned, hvis smitten bliver for høj. Den seneste uge har der været 163 smittede inden for kommunegrænsen, og det giver et incidenstal på 179,6. Det er det 9. højeste i landet.

Kriteriet for en kommunal nedlukning er et incidenstal over 250, men her er tale om et testjusteret incidenstal, der tager højde for mængden af besøg i testcentrene.

Det testjusterede incidenstal i Horsens Kommune ligger onsdag på 121.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Restaurant med takeaway-succes klarede sig uden hjælpepakker, men andre spisesteder led hårdt under coronaen: Se 17 nye regnskaber

Annonce