Annonce
Horsens

Omfattende planer: 100 millioner kroner skal sætte gang i Bytorv Horsens

En gangbro på førstesal skal lede hen til legelandet samt indgangene til Sport24 og H&M. Op ad rulletrappen og til venstre møder man Dalle Valles tre madkoncepter, og forhåbningen er, at et fitnesscenter og en større butik får indgang til højre for rulletrapperne. Visualisering: Scandinavian Shopping Center Partners
Scandinavian Shopping Center Partners overtog sidste år ejerskabet af Bytorv Horsens, og nu er de klar til at løfte sløret for en stor renovering af centret. Især førstesalen får en overhaling.
Annonce

Horsens: Overalt i Horsens sker der forandringer i disse år, og for handelslivet går det lige nu rigtig stærkt. Gågadens nye belægning bliver færdig hen over sommeren, de nye butikker på Lilli Gyldenkildes Torv åbner i løbet af juni, og i Bytorv Horsens bliver der renoveret flere steder.

Indtil videre er det drypvis, hvad der er blevet afsløret i forbindelse med forandringerne i bytorvet, men nu fortæller ejerne mere om helhedsplanerne for en gennemgribende renovering af centret. En renovering, der koster cirka 100 millioner kroner.

- Der sker noget på Søndergade, der sker noget på Lilli Gyldenkildes Torv, og nu bidrager vi også. Vi skal lave noget, der giver folk lyst til at være her, og det skal også være noget, butikkerne er glade for, siger Claus Tüchsen, direktør og partner i Scandinavian Shopping Center Partners.

Den nye indretning af bytorvet skal skabe mere hygge og varme, mens der stadig skal være lyst på de åbne pladser. Man skal have lyst til at opholde sig i centret.

Anette Vestergaard, centerdirektør i Bytorv Horsens

Annonce

Gangbro over torvet

Scandinavian Shopping Center Partners overtog Bytorv Horsens 15. august sidste år, og her fortalte Claus Tüchsen om at kigge på førstesalen og tænke i større lejemål deroppe. Siden kom det frem, at H&M og Sport24 skulle udvides, og at tre madkoncepter fra Dalle Valle-imperiet skulle flytte ind. Nu tilføjes en gangbro over det åbne torv og planer om et fitnesscenter til listen.

- Første del for os er at løse udfordringerne med førstesalen og så kigge på designudtrykket i hele bytorvet. Jeg tror, vi kan få det op at køre, for centret ligger fantasitisk centralt i en stor by i vækst. Og det er en kæmpe styrke, at handelslivet er så koncentreret om bymidten, siger Claus Tüchsen.

Flere tiltag skal gøre, at førstesalen får mere opmærksomhed: Ny belysning omkring det åbne torv skal sende mere lys i retning af førstesalen; butikkerne skubbes tættere på kanten, så de kan ses fra stueetagen; og Søndergade-indgangen ved H&M gøres mere åben, så man kan få et kig op, når man træder ind i centret.

Annonce

Et center uden bagside

Bytorv Horsens skal også have nyt udseende. Logoet ændres og forstørres, der kommer trægulv på de åbne områder, og de mange søjler males med en særlig marmorlignende effekt. Og så skal facaden laves om både ud til Løvenørnsgade og Søndergade.

- Vores kongstanke er at skabe en større sammenhæng, så vi giver bytorvet samme identitet på begge sider. En sportsarena eller en kulturinstitution har også samme udtryk hele vejen rundt, og det vil give et bedre helhedsindtryk af Bytorv Horsens, siger Claus Tüchsen.

Tanken er, at centrets tre indgange skal være ligeværdige og dermed også have samme udtryk og arkitektur.

- I princippet er bytorvet en overdækket arkade, og den bliver markant styrket af, at der skyder boliger op omkring Lilli Gyldenkildes Torv, hvilket vil give langt flere gående gennem centret. Derfor vil vi gerne åbne mere op i den retning, hvor der tidligere har været lidt lukket - det har nærmest været Bytorv Horsens' bagside, og det skal i stedet være en indgang på lige fod med de to på Søndergade, siger Claus Tüchsen.

- Ja, det skiller sig måske ud her (stykket af Søndergade på billedet, red.), men i det brede billede ser man masser af variation på Søndergade. Der er bygninger, som er pudset op, men der er også masser af bygninger med tegl, siger Claus Tüchsen om Bytorv Horsens' facadeplaner ud mod Søndergade. Visualisering: Scandinavian Shopping Center Partners
Annonce

Facade i høring

Horsens Kommune har besluttet, at den ny facade ud mod Søndergade kræver en ny lokalplan, og derfor er lokalplanforslaget i høring frem til 25. juni, hvorefter byrådet skal tage stilling til projektet. Scandinavian Shopping Center Partners forslag er at beklæde facaden med såkaldte tegl-baguettes.

Claus Tüchsen fortæller, at ejerne gerne vil have en facade, der viser, at det ikke bare er en butik, men et helt butikscenter, man træder ind i. Samtidig mener han også, de har lavet en model, der tager højde for Søndergades udseende.

- Vi synes, det her forslag passer ind med det facadeindtryk, der kendetegner Søndergade som helhed. Det er tegl med et moderne udtryk, og det har vi valgt, fordi det matcher det miljø, det skal indgå i. Søndergade er præget af forskudte facader, forskellige højder og varierede udtryk, og til det ser vi tegl som den bedste løsning, siger han.

Dalle Valles tre madkoncepter får udeservering på en overdækket terrasse, som bliver en del af facaderenoveringen ved Løvenørnsgade. Dog med det forbehold, at facaderenoveringen af Søndergade-indgangene skal godkendes af byrådet, og at Scandinavian Shopping Center Partners ønsker samme design på begge sider af centret. Visualisering: Scandinavian Shopping Center Partners
Annonce

100 millioner er godt givet ud

Prisen for at forny Bytorv Horsens lander på omkring 100 millioner kroner.

Toiletterne får også en gennemgribende renovering, og på et senere tidspunkt skal der kigges på P-kælderen. Og så er der alle de usynlige investeringer, som også er nødvendige. Det gælder for eksempel den udluftning, det kræver at have restauranter og fitnesscenter på førstesalen.

Pengene er dog godt givet ud, hvis det gør, at der kan komme lejere ind i de tomme lokaler.

- Der har været meget tomgang i centret, og det vil sige ingen lejeindtægter fra mange lokaler. Det hjælper meget at få nogle ind i de tomme lejemål, og det skulle også gerne øge kundestrømmen, fortæller Claus Tüchsen.

Annonce

Corona er en udfordring

Den del er dog en smule udfordret af, at butikker, fitnesscentre og andre erhvervsdrivende har måttet holde lukket i forskelligt omfang på grund af coronavirussen.

- Det er måske ikke lige nu, man tager fat i butikkerne - der skal vi lige over på den anden side. Men vi har haft god dialog med mange, og nu skal de lige sunde sig, og så genoptager vi snakken med dem, siger Claus Tüchsen.

Ud over en fitnesskæde er modetøjs- og boligbutikker højt på ønskelisten, ligesom centerdirektør Anette Vestergård også er på jagt efter en frisør.

- Der er lige åbnet en negleklinik, som er kommet godt i gang, og i det hele taget kigger vi på mere oplevelse og velvære. Vi opskalerer også på madfronten, og det er ligesom fitness og frisører ikke noget, du kan finde på internettet, siger hun.

Annonce

Nye muligheder i stueetagen

Centerdirektøren fortæller, at der er kommet overraskende godt gang i detailhandlen efter genåbningen.

Centret har også kunnet byde velkommen til The Burger Concept, som har fået en god start, mens Tøjeksperten holder ophørsudsalg i den anden ende.

- Vi er altid kede af, at nogle forlader os, men vi har en god plan for fremtiden, og det giver os en mulighed for at arbejde med hele det område, der er over for H&M. Det bliver anden etape i stueetagen: Hvordan kan vi udnytte det område bedre, og kan vi flytte rundt på nogle af butikkerne for at skabe bedre muligheder, lyder det fra Claus Tüchsen.

Sport24 åbner sin ny butik 11. juni, mens H&M gøres færdig hen over sommeren. I juli og august starter man på gangbroen og den gennemgribende renovering af toiletterne, mens facaderne kan påbegyndes i september, hvis lokalplanen tillader det. Madstederne åbner op til vinterferien 2021, og generelt forventes det, at renoveringens første etaper er i mål i starten af næste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Ifølge medie tilbageholdt Heunicke også oplysninger om minksmitte

Annonce