Annonce
Danmark

Om at tage sig ud eller stå ved sin natur

For 15 år siden flyttede jeg til Odense og blev mødt med byens sloganet: ”At lege er at leve”. Jeg synes, det var en god overskrift og ambition for byen, fordi det sympatiske ordspil mødte mine forestillinger om Fyn og Odense og det jeg i øvrigt oplevede, når jeg mødte fynboerne.

For det er vel ikke for meget at sige, at fynboerne er Danmarks hobbitter. Fyn er Danmarks have beboet af venlige lattermilde folk med hjerter af guld, - som dog godt ved hvad en brugt bil skal koste, hvis man lige står og mangler sådan en. ”At lege er at leve” fangede noget særegent fynsk og havde samtidigt en tydelig tråd til H.C. Andersen, som jo skal betale regningerne.

Men for ca 10 år siden skulle der åbenbart nye moderne boller på suppen og et nyt slogan så dagens lys: Odense - fra stor by til storby. Og det slogan fik mine alarmklokker at ringe. Der er næppe noget mere provinsielt og kikset end nogen, der forsøger at være noget de ikke er – hverken mennesker eller byer.

Annonce


Der er næppe noget mere provinsielt og kikset end nogen, der forsøger at være noget de ikke er – hverken mennesker eller byer.

Mikael Bjerre


Det frygtede resultat ses måske tydeligst på Odense Havn, hvor man nu forsøger at bygge havnefront a la København og Aarhus. Men Odense har ikke nogen rigtig havn – det er en kanal – og Odense har ikke de kvadratmeterpriser, som de to andre byer har, og derfor bliver standarden – både uden på og inden i - noget klamp.

Mikael Bjerre, På kant, debat

”Fra højt hus til højhus” lader til at være det styrende princip, men alle kan jo se, at byggeriet på Odense Havn hverken tilfører byen sjæl eller stil. Det er og bliver et klaustrofobisk monument over opportunistiske entreprenører og politikere, der i den bedste mening har misforstået det fundament, som de bygger på.

Som H.C. Andersen har forsøgt at forklare bysbørnene nogle gange, så skal man folde sig ud i overensstemmelse med ens natur og de fynske hobbitter har noget at bidrage med. Odense Havn kunne have været et ægte fynsk bud på byudvikling. Det kunne have været grønt og socialt. Bofællesskaber for ældre, kollegier, restauranter, et par ægte eksklusive højhuse. En park med æbletræer, en H.C. Andersen tema-legeplads, et par husbåde og et stort bæredygtigt hotel. Det kunne have været alt andet end en dårlig efterligning.

Fyn – skal det være. Bare ikke lige når man byudvikler det vigtigste område i regionens store by. Så skal man spise kirsebær med de store. Man må jo så håbe, at man kan finde et andet sted at spise sit ingrid marie æble.

Annonce
Annonce
Sport

En vaskeægte, spil-levende legende blev hædret med kongelig belønningsmedalje, bog, taler og kærligt dril

Annonce