Annonce
Horsens

Oliver og Tina er begejstrede over nyt forløb for elever på plejehjem: Vejlederne er der 100 procent for os

- Vejlederne er meget synlige og nemme at få fat i, fortæller Oliver Larsen og Tina Kamph (t.h.), som begge er i gang med uddannelsen til social- og sundhedsassistent og her får en snak med den ene vejleder, Nina Dybdal. Foto: Morten Pape
Fag og Læring er et nyt tiltag, hvor elever på social- og sundhedsuddannelserne kan komme i et kortere, intensivt vejledningsforløb på plejehjemmet Gefionshave.

Horsens: For nylig blev Tina Kamph, der er social- og sundhedselev, lidt i tvivl om medicinen, til en beboer på plejehjemmet Gefionshave. Heldigvis var der hjælp at hente ude på gangen, hvor to vejledere hele tiden er til rådighed for eleverne i det nye projekt Fag & Læring. Et tiltag i Horsens Kommune, som gennem en mere intensiv vejledning skal sikre, at flere elever kommer hele vejen gennem deres uddannelser til social- og sundhedshjælper eller assistenter.

Tina Kamph og Oliver Larsen er elever på Fag & Lærings første hold, som begyndte 24. august, da de gik i gang med deres tredje runde af praktik. De har med andre ord begge været i praktik andre steder.

Som noget nyt gennemgik de en test, der viser, hvordan de bedst lærer. Er det ved at læse, ved at se andre gøre det, ved selv at få opgaven i  hænderne eller noget helt fjerde?

Annonce

Når det er afklaret, har vejlederne mulighed for at bruge den metode, der virker bedst for den enkelte, og elever som Tine og Oliver har fået en viden, de kan arbejde videre med, når de skal lære nyt.

Netop det individuelle, vejledernes gode tid og indsigt i den enkelte, ser eleverne som en stor fordel.

- Vi ved, at vejlederne er her for os. Og kun for os. De indgår ikke i plejen, så når vi har brug for hjælp, skal vi ikke spørge en, der også lige skal nå at hjælpe to andre beboere, siger Oliver Larsen, der ville ønske, at det var sådan alle steder.

Kort men intensiv periode

Tilbuddet Fag & Læring foregår på plejehjemmet Gefionshave, men mange af kommunens elever på sosu- og assistent-uddannelsen har mulighed for et ophold i det intensive læringsmiljø.

Tina Kamph er uddannet social- og sundhedshjælper, men nu vil hun videre og læser til assistent. Foto: Morten Pape

- Man kan være elev i Fag & Læring i nogle uger, men ikke hele uddannelsen. Det kan være for at få mere faglig støtte i en periode eller for at få flere udfordringer og lære noget mere. Måske har man en svær periode privat, hvor man kan deltage. Det er en individuel vurdering, fortæller Charlotte F. Gjørup, sundheds- og ældrechef i Horsens Kommune.

Målet er klart; flere elever skal gennemføre uddannelsen i kampen for at sikre varme hænder i hjemmeplejen og på plejehjem nu og i fremtiden.

Annonce

Mere tid til fordybelse

På Gefionshave er den daglige leder Solveig Fabricius Kibenich begejstret for at lægge hus til projektet. Det ændrer ikke på den almindelige normering af personale, men hun er overbevist om, at plejehjemmet sagtens kan få glæde af de ekstra elever, når de er i huset.

Projektet er en god mulighed for at gøre en stor forskel for beboere, pårørende og personale.

Solveig Fabricius Kibenich

- Det vil give lidt mere én til én-tid, mere tid til fordybelse, samtidig med at vi fagligt kan løfte hinanden. Projektet er en god mulighed for at gøre en stor forskel for beboere, pårørende og personale.

Og ja, det giver også flere ansigter i hverdagen for beboerne.

- Vi skal først og fremmest tage hensyn til beboernes ve og vel, siger Charlotte F. Gjørup.

Annonce

God tid til den enkelte elev

De fire vejledere, Nina Dybdal, Rikke Pagh, Karina Lund Hansen og Sanne Sørensen, kommer alle med praktisk erfaring som vejledere. De glæder sig over den gode tid til den enkelte elev.

- Her kan vi koncentrere os om vejledningen, fordi vi ikke er en del af bemandingen. Er målet for eksempel at lære eleverne om ødemer, så har vi mulighed for at komme ind til beboere, der har ødemer, i stedet for at være bundet af de opgaver, der hører til de beboere, man normalt er tilknyttet, fortæller Rikke Pagh.

Selvfølgelig i respekt for, at beboerne siger ja til at få nogle nye hjælpere til at løse opgaven.

For beboeren Lars Sørensen på Gefionshave er det ikke bare rart, at Oliver Larsen havde ekstra tid til at få styr på lån af lydbøger. Det er også dejligt, han er en ung mand blandt de mange kvindelige medarbejdere. Foto: Morten Pape

Vejlederne får mulighed for at sparre med kolleger og udvikle sig i det faglige fællesskab - ligesom eleverne får mulighed for at sparre med hinanden og lære af hinanden.

Annonce

Udvikling i hele kommunen

Projektet Fag & Læring varer halvandet år og er finansieret gennem refundering af AUB-midler på cirka fem millioner kroner.

Charlotte F. Gjørup ser projektet som en trædesten til fremtidens vejledning i Horsens Kommune. Målet er udvikling af bedre praktikforløb, bedre vejleding og i sidste ende bedre rekruttering og fastholdelse af sosu- elever og sygeplejestuderende i fremtiden.

Ikke bare for deltagere og vejledere i projektet - men i hele kommunen.

Annonce
Hedensted For abonnenter

323 dage efter corona har Helle fået besked fra senfølgeklinik: Det svarer til en hjerneskade - og det kan blive kronisk

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Annonce
Annonce
Annonce
Odder

Borgmester om skandaleramt politikers fremtid: Så længe John Rosenhøj ikke er dømt, er han medlem af Odder Byråd

Horsens For abonnenter

Beslutningen om at flytte folkeskole ind på gymnasium er ikke skåret i sten: Ny fremtid for Dagnæsskolen i spil

Debat

Tænk, hvis de unge på campus og gymnasiet kunne mødes på en bro over banen og Bygholm Å

Horsens

Smil til fotografen: I denne uge kører en ret genkendelig bil rundt i Horsens

Sport

Chris Ankers enke: - Jeg kan slet ikke rumme tanken om, at jeg ikke skal kysse min mand igen

Erhverv For abonnenter

Både gyldne og røde tal i ugens regnskaber: Se status fra blandt andre værtshus og vikarfirma

Horsens

Horsens har Jyllands højeste smittetal og laveste andel vaccinerede: Få overblikket over corona-udviklingen i dit sogn her

Erhverv

Kærestepar har købt velkendt butiksejendom: - Det er den største Ikea-test, vi kan tage sammen

Danmark

Giftige svampe kostede Tikko livet: Nu melder dyrehospital om flere døde hundehvalpe

Erhverv

Mere gang i Hestedamsgade: Det skal ikke være en ærindegade, men en væregade - gerne som i Sydeuropa

Danmark For abonnenter

Fup-mails vælter ind: Svindlere udnytter farvel til NemID til identitetstyveri

Hedensted

Hør Hedensteds nye podcast:  Første afsnit sætter fokus på ny skraldeordning og et nedlagt springvand

Annonce