Annonce
Hedensted

Oliver konkurrerer med de bedste i mudret cykelsport: Han drømmer om at blive professionel

- Der er rimelig meget kamp om pladserne i cross, men jeg er ved at vænne mig til det, siger Oliver Vedersø Sølvhøj. Han har kørt cykelcross i to år og mountainbike i ti år. Han træner seks dage om ugen. Foto: Mads Dalegaard
Oliver Vedersø Sølvhøj var tidligere på måneden til start ved verdensmesterskaberne i cykelcross. Han kører også mountainbike og har et mål om at gøre cykelsport til sin levevej.
Annonce

Barrit: Har man set en ung cykelrytter træde frem og tilbage i det løse sand på Storstranden i Juelsminde, så har man formentlig været vidne til en af Oliver Vedersø Sølvhøjs træningspas.

Den 17-årige mand er landsholdsrytter i cykelsportens svar på terrænløb, nemlig cykelcross.

I begyndelsen af februar var han til VM på en gammel militærbase i Schweiz og en relativt flad bane.

Han blev nummer 37 i juniorfeltet og bedste dansker.

- Det var stort, for det var min debut ved VM. Det er min største oplevelse indtil videre. Der var måske 3500 tilskuere, der stod og så os køre rundt i mudret på banen. Det var vildt, siger han, da avisen besøger ham i Barrit, hvor han bor med sine forældre og to yngre søskende.

Jeg nyder hver træning, men jeg elsker at køre cykelløb.

Oliver Vedersø Sølvhøj

Annonce

I mudder og sand

Cykelcross er en mere publikumsvenlig sport end eksempelvis landevejscykling.

Rytterne bruger robuste racercykler med kraftigere dæk og sætter ud på korte og smalle rundstrækninger med besværligheder som sand, mudder, volde, hårnålesving, trappetrin og lave betonblokke. Cyklen må derfor skubbes, løftes eller ligefrem tages på nakken på dele af en typisk rundstrækning.

- Det er hårdere end at køre mountainbike. Man bliver mere træt, for man skal så meget forskelligt og hele tiden tænke og holde fokus på at gøre hver enkelt ting perfekt. Man kan ikke lave mange fejl, så bliver man sat af, siger Oliver Vedersø Sølvhøj.

Cykelcross er en vinteraktivitet i cykelverdenen. Det er sporten også for Oliver Vedersø Sølvhøj, der dedikerer størstedelen af året til mountainbiking.

Annonce

Næste mål er DM

Han begyndte som otte-ni-årig og fandt ret hurtigt ud af, at det var sjovere at suse ned ad bakke på cykel end at sparke til bold på grønsværen.

Efter et par år i sadlen samlede han to tredjepladser op ved DM og mærkede et drive henimod at blive den bedste.

Han sluttede som nummer fire i sin aldersgruppe i den danske liga i den forgangne sæson, og efter det veloverståede cyklecross-vm begynder han nu at vende blikket mod DM i Aalborg sidst i maj.

- Jeg vil gerne køre med om DM-sejren i år og køre mig til en plads til VM i Tyskland, siger Oliver Vedersø Sølvhøj.

Cykelcross

Cykelcross er en disciplin, hvor rytterne konkurrerer på en rute, der som regel består af en kombination af veje, marker og stier med forhindringer eller stigninger, der tvinger rytterne til at springe af og på cyklen.

Ruten er 2.500-3.500 meter lang, og der køres op til 60 minutter i elite-klassen for mænd og ca. 40 minutter for kvinder.

Sporten er især populær i Benelux-landene og har nogle store rytterprofiler i form af Mathieu van der Poel og Wout van Aert, der på kort tid er blevet store verdensstjerner i landevejscykling også.

Kilde: DCU

Annonce

Drømmer om det professionelle liv

Klubben er ABC Cykling. Træningen foregår ofte på sporene i Juelsminde, Bjerre og i Nørreskoven i Vejle.

Der bliver skruet på cykler i kælderrummet hjemme i Barrit, indtaget store mængder ris og pasta ved middagsbordet og kørt ud i landet til de forskellige afdelinger i løbsserien.

- Jeg nyder hver træning, men jeg elsker at køre cykelløb, siger Oliver Vedersø Sølvhøj.

Han har også HHX på Vejle Campus at se til i hverdagen, men strækker den tre-årige handelsuddannelse over fire år som Team Danmark-elev.

- Så er der plads til mere cykling. Det, synes jeg, er meget fint, siger Oliver Vedsø Sølvhøj.

Han træner seks dage om ugen, og han har én drøm.

- Det er at blive professionel cykelrytter. Der er nok lang vej endnu. Nu må vi se. Heldigvis har jeg mange år foran mig. Der er mindre penge i mountainbike, men lige nu er jeg all in på det, og så må vi se, om jeg skifter til landevej eller mere cross senere, siger han.

Det er ikke helt ufarligt at køre ræs, som Oliver Vedersø Sølvhøj gør. Han har brækket arm og kraveben som følge af styrt. - Det var for to år siden. Det gav et setback i træningen og gjorde, at jeg blev lidt bange for at køre nedad. Men nu er jeg klar igen, siger han. Her ses han i skoven ved Vejle Idrætsefterskole. Foto: Mads Dalegaard
Oliver Vedersø Sølvhøj træner mest i skoven ved Vejle Idrætsefterskole. Men han træner også på mountainbike-sporene i Bjerre og Juelsminde. - Begge er gode. Bjerre er for de øvede. Juelsminde er for alle, siger han. Foto: Mads Dalegaard
- Mit forbillede må nok være Mathieu van der Poel (hollandsk verdensmester i cross, red.), fordi han kører i de discipliner, jeg gør, og er bedst til dem. Foto: Mads Dalegaard
Oliver Vedersø Sølvhøj skal som crossrytter og mtb'er have styr på teknikken. En af hans forcer er, at han har gode accelerationer. Foto: Mads Dalegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Forstå kravet om mundbind i Horsens: Hvor skal man have dem på? Hvem kan slippe for dem? Må man bruge et af stof?

Annonce