Annonce
Horsens

Ole gør noget ved miljøsvineriet: Han har samlet affald i 15 år

Det tog ikke mange minutter at fylde en bærepose, da Ole Laurberg og avisens udsendte gik en tur langs hovedvejen mellem Nim og Brædstrup. Foto: Morten Pape
Sprutflasker, splintrede dåser og alt muligt andet. Ole Laurberg fra Åstruplund samler på sine daglige gåture affald op, og det er ikke småting, han finder i sit nærområde. Vi var med på en lille tur langs hovedvejen mellem Nim og Brædstrup.

Åstruplund: 10-15 minutter. Længere tid tager det ikke at fylde to bæreposer med vodka- og vinflasker, splintrede dåser, tomme cigaretpakker og sågar en sut.

Vi går i vejkanten på hovedvej 52 mellem Nim og Brædstrup et par kilometer fra Ole Laurbergs hjem i Åstruplund.

Normalt er han ikke så meget for at gå på strækningen, for der kan let falde noget af for eksempel en lastbil. Men for at få syn for sagn går vi cirka en kilometer, og det er kilde til både samtale og bekymring at se, hvad der ligger af tomme sprutflasker - herunder små Jägermeister i kyllingestørrelse.

- Jeg gik senest her i januar, fortæller Ole Laurberg, der er 71 år og i cirka 15 år på daglig basis har samlet skrald tæt på Føvlingvej, hvor han bor.

Han koncentrerer sig på sine daglige gåture om 10 veje i en overkommelig radius fra privaten, der ligger naturskønt med kig til Gudenåen.

Tre kilometer ud, tre kilometer hjem i vintersæsonen - afhængig af vind, vejr og dagsform - og lidt længere i de lune og lyse måneder.

- Da cykler jeg 10 kilometer og går cirka fem. Dermed kommer jeg lidt længere omkring, fortæller Ole Laurberg.

Annonce

Motionen betyder, at jeg ikke behøver tage medicin. Det er i sig selv en motivation for at gå. Og så er jeg lidt til nytte.

Ole Laurberg

Dåser er dyrenes fjende

Inden vi tager trafiksikre gule veste på, viser han de seneste par ugers fund af dåser i mere eller mindre sølle forfatning frem. De er samlet på en trillebør i haven.

De knivskarpe rester fra tomme øl eller colaer er en fjende for dyrene, der bevæger sig i området.

- Og de splintres i 1000 stykker, når kommunens store maskiner slår græs i vejsiden, siger Ole Laurberg.

Han har i flere omgange haft fat i Horsens Kommune, men "der er ikke ressourcer" til at tage sig af problemet, lyder svaret.

- Dér ligger sagen nu. Men det er ikke bare et kommunalt anliggende. Det er et fælles anliggende for hele landet. Vi skal kunne være vores liv bekendt. Et samfund, der ikke rydder op efter sig, er et samfund på vej i opløsning, siger Ole Laurberg, når han bevæger sig op i helikopterperspektivet.

Han var som institutionsleder i Vejle og privatpraktiserende psykoterapeut vant til meget lange arbejdsuger, men Ole Laurberg måtte for år tilbage drosle gevaldigt ned på grund af hjerteproblemer.

På hjerteafdelingen fik han at vide, at motion var det helt rigtige, og på gåture med hunden bed han mærke i natursvineriet og nævnte det for hustruen Anna. "Saml affald i stedet for at være sur," sagde hun. Og sådan har det været siden.

- Motionen betyder, at jeg ikke behøver medicin mod sukkersyge. Det er i sig selv en motivation for at gå. Og så er jeg lidt til nytte, forklarer Ole Laurberg.

Mere fastfood-affald

Hans nabo er også begyndt at samle affald, og i det hele taget glæder det ham, når folk ikke bare taler om det, men gør noget ved det. Det sidste kan det godt knibe med.

Ole Laurberg har det bedst med at tage turen alene, da han så selv bestemmer tidspunkt og turlængde.

Hans erfaring er, at affaldsmængden er stigende.

- Det er blevet værre med plastik og fastfood-affald. Det er svært at forstå, hvorfor det er sådan, men der er en tendes til, at når noget først ligger der, bliver det hurtigt til endnu mere.

Underforstået: Skaden er sket, og så kan det også være lige meget.

Hvad kan der så gøres?

- Når vejgrøfterne slås, er det helt ned til græsmarkerne, og det har intet med trafiksikkerhed at gøre. Det er rent beskæftigelsesarbejde. Hvorfor ikke køre lidt mindre og så i stedet samle op bagefter? Det er tilmed godt for hjertet...

Ole Laurberg

  • 71 år, bor på Føvlingvej i Åstruplund.
  • Har arbejdet for Kirkens Korshær og har været leder af en institution for familiebehandling i Vejle. Den var primært rettet mod spædbørns-forældre, der havde det svært.
  • Har ved siden af fungeret som privatpraktiserende psykoterapeut i mange år.
  • Gift med Anna, der netop har skiftet cirka 25 års ansættelse på et plejehjem i Jelling ud med pensionisttilværelsen.

Det spirer blandt de unge

Ole Laurberg ser med glæde på, at interessen og bekymringen for klimaet spirer blandt de unge.

- "I har svigtet", siger de om de voksne, og de har fuldstændig ret. Jeg vil da gerne se noget forbedre sig i min levetid.

Vi er i mellemtiden nået hjem på Føvlingvej med vores to bæreposer affald.

I dag, i morgen og i overmorgen går Ole Laurberg tur igen.

Altid på udkig efter efterladenskaber, der ikke er til gavn for hverken miljø eller dyr.

Kommunale græsslåmaskiner får dåser til at splintres - til skade for dyrene. Her står Ole Laurberg med et af eksemplerne. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce