Annonce
Kultur

Ole drypper med malingen - og det er en succes

Det er hårdt arbejde at drypmale. Kunstneren Ole Mejlvang Hedeager fra Klovborg knokler i mange timer, og arbejdsstillingen er krævende for ryggen. Men metoden vækker begejstring blandt kunst-køberne. Foto: Morten Pape
Kunstneren Ole Mejlvang Hedeager fik sit gennembrud, da han begyndte at "drypmale".

Klovborg: Ikke alle kunstmalere sidder stille og roligt og maler sirlige billeder med en pensel. Der findes dem, der bruger nogle lidt mere vilde metoder.

En af disse "vilde kunstnere" er Ole Mejlvang Hedeager fra Klovborg, der har fået stor succes med en meget utraditionel og unik metode kaldet "drip-painting"... på dansk "dryp-maleri".

Det går kort fortalt ud på, at malingen dryppes på et lærred, der ligger ned. Det kræver plads, så Ole Mejlvang Hedeager står ofte udendørs og arbejder.

Annonce

Den 52-årige kunstner fra Klovborg har i mange år arbejdet som illustrator og kunstmaler, men det er først nu, at hans helt store gennembrud er kommet. Ole Mejlvang Hedeager kan i dag leve af sin kunst, hvor han før i tiden var nødt til at supplere med undervisningsarbejde.

Dryp-maleri-metoden har medført, at Ole Mejlvang Hedeager nu er blevet et kendt navn og kan udstille på anerkendte gallerier og sælge store værker i udlandet til gode priser.

Men det hele udsprang faktisk af frustration.

- For et par år siden stod jeg og nørdede med et stort maleri, og jeg kunne bare ikke få det til at virke. Jeg blev så rasende, at jeg smed billedet ud på græsplænen og så fik det en tur med den hvide malerrulle, og jeg kom i tanke om, at jeg havde noget sort specialmaling. Jeg begyndte at smide den sorte maling på billedet, og det tog form af et portræt. Jeg lagde det på Facebook, nogle galleri-ejere fra Nordjylland så billedet, og de kontaktede mig... og fra den ene dag til den anden var jeg knyttet til et kendt galleri, hvor priserne blev hævet helt vildt, fortæller Ole Mejlvang Hedeager.


Fra den ene dag til den anden var jeg knyttet til et kendt galleri, hvor priserne blev hævet helt vildt.

Ole Mejlvang Hedeager


Kort forinden havde han været med i tv-dysten "Danmarks bedste portrætmaler", hvor han havde fået en hård, men konstruktiv kritik af en af dommerne:

- Jeg fik at vide, at jeg var dygtig rent teknisk, men at mine billeder var pissekedelige. Det blev jeg først lidt fornærmet over, men jeg tænkte over tingene og kunne se, at hun faktisk havde ret. Og så var det, at jeg kastede mig over det store billede, jeg ikke kunne få til at blive godt, fortæller han.

Begejstret amerikaner

Lige siden har Ole Mejlvang Hedeager holdt fast i dryp-maleri-metoden, og det har tjent ham godt. For nylig solgte han et kæmpestort maleri på to gange to meter til en amerikansk millionær i Denver:

- Han kontaktede mig og fortalte, at han ville købe billedet. Fint nok, men det koster altså 25.000 kroner, svarede jeg... få minutter senere løb der 25.000 kroner ind via Pay Pal. Pludselig kom jeg i tanke om, at det jo nok blev meget dyrt at få så stort et billede fragtet helt til Denver. Jeg undersøgte sagen, og med en speciel træ-kasse, fragt med mere, ville transporten løbe op i cirka 15.000 kroner. Det fortalte jeg ham og regnede med, at han så ville fortryde aftalen, men nej, han betalte bare, og nu hænger billedet over hans kamin, beretter Ole Mejlvang Hedeager.

Den slags er selvfølgelig ikke hverdagsbegivenheder, men Hedeagers malerier sælger godt, og trods coronaen har 2020 været et godt år for ham.

- Det har faktisk været et forrygende år. Det hænger nok også sammen med, at der ikke er ret mange, der laver denne form for malerier. Jeg tror, at jeg er den eneste i Nordeuropa, der bruger den teknik, og jeg har været nødt til udvikle nye redskaber og nye typer maling, fortæller kunstneren fra Klovborg.

Metoden med ”drip-painting” resulterer ofte i stor dynamik, og gallerierne har fået øjnene op for Ole Mejlvang Hedeager. Foto: Morten Pape

Det hører absolut med til historien, at det ikke er nogen let sag at male med dryppe-metoden:

- Det er næsten som en idræts-øvelse... lidt ligesom at stå på ski. Man skal øve sig for at kunne gøre det her. Det er ikke bare noget, der kommer fra den ene dag til den anden. Det kræver en særlig motorik. Jeg står foroverbøjet over malerierne og maler med en tynd tråd på lærredet, svinger frem og tilbage næsten som en dirigent. Og det er meget sjældent, at det sidder i skabet i første hug. Faktisk mislykkedes billederne ofte, og jeg må tit bruge over 20 forsøg, før det virker, forklarer Ole Mejlvang Hedeager.

- Jeg skal være mega-monster koncentreret, og det er også fysisk krævende. Nogle gange er jeg gennemblødt af sved, når jeg er færdig. Jeg er jo 52 år, og jeg er nødt til at motionere ofte for at holde til det... jeg vil gerne undgå, at ryggen pludselig en dag siger "snap", tilføjer han.

Ole Mejlvang Hedeager har været aktiv kunstner i mange år, og i en alder af 52 år er han nu ved at blive et kendt navn og kan leve af sin kunst. Foto: Morten Pape

Tidligere arbejdede Ole Mejlvang Hedeager i en nærmest foto-realistisk stil, og han har skullet lære at fralægge sig de perfektionistiske og traditionelle metoder til at lave noget, der er "uperfekt".

- Jeg skal finde mig i, at tingene går som de går. Men det blev også kedeligt at prøve at lave "det perfekte". Jeg fandt ud af, at der skal overlades noget til fantasien, så maleriet bliver ved med at være spændende at kigge på. Der ligger også noget filosofi i det. Som Jean-Paul Sartre påpeger, så er man i forandring hele tiden. Man skilles og samles, og ens personlighed er forskellig fra dag til dag i kraft af, hvem man møder. Det prøver jeg at skildre i mine malerier, forklarer han.

Annonce
Horsens For abonnenter

Nyvalgt politiker udfordrede den gode tone i byrådssalen på det første møde: Beskyldte byrådskollega for at 'rage udvalgsposter til sig'

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Politiet efter drama i Nim: Der kan komme flere sigtelser

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Horsens

Vi skal have udskiftet vore vinduer. Kan kommunen nægte os at bruge plastvinduer?

Horsens

Skoleleder fik et uventet skulderklap: Vi sidder jo normalt ikke forrest, når der uddeles ros

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Leder For abonnenter

Central gade i Horsens er det uforløste potentiales holdeplads

Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Horsens

Kraftigt uvejr: Kvinde måtte på skadestuen, efter hun blev ramt af væltet træ

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

AC Horsens

Her skal AC Horsens forbedre sig markant: Klubben halter efter de fire øvrige tophold i 1. division på et centralt punkt

Brædstrup For abonnenter

Efter vild politiaktion i Nim: Beboere blev vækket af ung mand, der var i fare og bad om hjælp

Horsens

Kø-drama i Rema: Politiet måtte tilkaldes da to mænd kom op at slås

Annonce