Annonce
Læserbrev

Også som kommunalpolitiker med ansvar for børne- og uddannelsesområdet er finansloven en rigtig god nyhed

Annonce

Læserbrev: Så faldt finansloven for næste år på plads, og det er svært som SF'er ikke at være begejstret. Markante løft til velfærden, en tiltrængt opstramning af indsatsen mod social dumping og økonomiske muskler til den grønne omstilling.

Men også som kommunalpolitiker med ansvar for børne- og uddannelsesområdet er finansloven en rigtig god nyhed. Her finder vi nemlig nogle af de mest markante og mest tiltrængte løft af velfærden.

I årevis har vi haft et hårdt økonomisk pres på børneområdet. Og op til folketingsvalget så vi da også forældrene gå på gaden med et krav om minimumsnormeringer.

I årets kommunale budgetaftale afsatte vi syv mio. kr. om året i 2020 og overslagsårene for at begynde rejsen mod at imødekomme ønsket om minimumsnormeringer.

Med finansloven får vi nu både et lovgrundlag og en økonomisk håndsrækning, der gør det muligt at imødekomme kravet endnu hurtigere.

Faktisk fordobler finansloven det beløb, kommunen kan bruge på at komme i hus med en minimumsnormering på maksimalt tre børn per voksen i vuggestuerne og seks børn per voksen i børnehaverne, som anbefalet af bl.a. BUPL.

Det betyder, at vi måske dobbelt så hurtigt som beregnet i Horsens Kommune kan være i en situation, hvor daginstitutionerne har mulighed for minimumsnormeringer. Under forudsætning af, at vi selvfølgelig også kan finde pædagogisk personale til de nye stillinger.

Selvfølgelig ville det være dejligt at kunne operere med minimumsnormeringer med det samme. Og vi har i alt for mange år bevæget os i den forkerte retning, men nu har vi muligheden for at vende skuden på en måde, der er realistisk, og hvor finansieringen også er på plads.

Og så skal der selvfølgelig presses på for, at udmøntningen af finansloven bliver rimelig og sikrer, at de bedre normeringer også kan mærkes ude i de enkelte daginstitutioners og børns hverdag.

Uden pres fra de faglige organisationer og forældrebevægelsen var vi aldrig kommet så langt, så jeg synes virkelig, at de skal klappe sig selv på skulderen i disse dage, og så selvfølgelig fortsætte presset på os politikere. Det har vi brug for.

Folkeskolen får også et tiltrængt løft med den nye finanslov, og det er rigtig vigtigt i en hverdag, hvor vi generelt må sige, at færre lærere underviser flere børn og i kølvandet på folkeskolereformen og hele inklusionsdagsordenen skal løse mange flere og nye opgaver.

Om løftet er helt stort nok på folkeskoleområdet, er jeg meget i tvivl om, men igen er skuden vendt, og så må vi håbe, at det fornuftige flertal bag årets finanslovsaftale i de kommende år kan følge op med yderligere løft af velfærden.

Paw Amdisen. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Landbrugets CO2-udledning

Annonce