Annonce
Erhverv

Også i Horsens er der fuld smæk på: Aflyste skiferier sætter ekstra hastighed på boligsalget

Ejendomsmæglernes største udfordring er at skaffe boliger nok til at mætte markedet. - Et positivt problem, kalder Nybolig-indehaver Jens Jensen det. Arkivfoto
Mens mange af os triller tommelfingre i en tid uden ferier og fritidsaktiviteter, banker boligmarkedet af sted i årets første uger. Aktiviteten er tæt på fordoblet i forhold til de seneste fem års normal. Også i Horsens er der smæk på.
Annonce

Horsens: Det var vildt i 2020, og det tegner endnu vildere på boligmarkedet i 2021.

Ifølge ejendomsmæglerkæden Nybolig og Boligsiden.dk er boligsalget på landsplan i årets fem første uger næsten fordoblet i forhold til de seneste fem års gennemsnit for samme periode.

Aflyste skiferier og flere penge mellem hænderne på mange - fordi vores forbrug er dalet gevaldigt under nedlukningen - er ifølge Nybolig vigtige faktorer.

Tendensen er den samme i Horsens, bekræfter Nybolig-indehaver Jens Jensen. Han står meget betegnende lige foran en fremvisning, da Folkebladet fanger ham på telefonen.

- Vi kunne godt bruge flere huse til salg. Meget sælges stort set med det samme, og så sælger vi af varelageret. Behovet er pænt stort. Har man for eksempel opgivet at sælge sin bolig for tre-fire år siden, kan den være salgbar i dag - endda til en højere pris, lyder den hurtige analyse fra Jens Jensen.

Sne og ekstrem kulde, som vi har oplevet ikke mindst her i byen på det seneste, lægger normalt en dæmper på lysten til køb og salg, men ikke i år, fastslår den lokale mægler.

Annonce

400.000 danskere må blive hjemme

Helt eksakt blev der i årets første fem uger solgt 94 procent flere boliger i Danmark , når man sammenligner med snittet for de samme uger i de seneste fem år, lyder det i en pressemeddelelse fra Nybolig-kæden.

- Når knap 400.000 danskere ikke kan tage på den årlige skiferie og næppe heller kommer det dette forår, vil andre ting blive prioriteret i stedet. Og her ser det ud til, at det er mere permanente sceneskift end en uge på ski, der optager mange danskere, siger Thomas Hovgaard, der er kommunikationschef i kæden.

Ifølge Nybolig har nedlukningen fået flere end normalt til at overveje boligsituationen, og det ses i statistikkerne.

- En skiferie, der ikke bliver til noget, giver nye muligheder. Dels frigiver det penge, dels giver det tid til at se på en ny bolig. Det har overvældende mange gjort hen over vinteren, siger Thomas Hovgaard og henviser til travlhed i alle kædens forretninger.

Annonce

Nye behov under coronaen

Postnummer 8700 var i 2020 - som tidligere omtalt i Folkebladet - topscorer i hele landet, når det gælder antal solgte boliger. Og det er ikke kun fordi, at mange har netop det postnummer.

- Coronaen har skabt nye behov. Folk, der bor i lejlighed og arbejder hjemmefra, har brug for at kunne komme ud på en terrasse eller i en have. Nogen finder ud af, at de har behov for et ekstra kontor eller endda to, da det skal være mere komfortabelt end køkkenalrummet, når man skal arbejde, siger Jens Jensen.


Langt de fleste mennesker er trygge, og det er positivt for boligmarkedet.

Jens Jensen, Nybolig


En del har fået øjnene op for, at det kan være attraktivt at arbejde helt eller delvist hjemmefra  - også efter tiden med corona. Derfor skal komfort og plads spille med.

Jens Jensen peger på, at januar sidste år var god i Horsens. Derefter kunne coronaen mærkes i februar og marts. I år har januar været endnu bedre, og intet tyder på, at det stopper i februar og marts.

Annonce

Tryghed og rente batter

- Man kunne tro, at økonomisk usikkerhed i en coronatid kunne holde en del fra at handle?

- Ja, for dem, der er ramt af for eksempel at blive arbejdsløse, men mange brancher mærker ikke noget - måske endda tværtimod. Langt de fleste er trygge, og det er positivt for boligmarkedet. Hjælpepakkerne har stor betydning, og så betyder den fantastisk lave rente meget, siger Jens Jensen, der slår fast, at det er alt fra villaer og lejligheder til andelsboliger og sommerhuse, der er rift om.

Det er velkendt, at sommerhusmarkedet nærmest eksploderede i 2020. Det mærkede man ikke mindst i Juelsminde, siger Jens Jensen. Og så sælges der masser af byggegrunde, så projektafdelingen hos Nybolig og andre på markedet har travlt.

Annonce

Priserne er steget 7,4 procent

Priserne er i de seneste 12 måneder steget med 7,4 procent i snit i Horsens. Det er et par procentpoint mindre i stigning, end man oplever i for eksempel Aarhus. Det gør Horsens ekstra attraktiv for købere, påpeger Jens Jensen.

Han genkender kommunikationschefens ord om, at det spiller kraftigt ind, at vi ikke bruger ret mange penge for tiden.

- Man skal have fem procent med sig i opsparing (når man skal købe bolig, red.). Det opfyldes hurtigere for nogen nu, forklarer Jens Jensen.

En meget lav rente kombineret med, at vi ikke rejser og ikke bruger penge på fritidsaktiviteter i coronatiden, er med til at skabe voldsom aktivitet på boligmarkedet - også her i området. Arkivfoto: Palle Peter Skov
Annonce

Flere rammes af boliglede

Thomas Hovgaard peger på, at den generelle suspendering af fritidsaktiviteter kan spille ind.

- Vi har ikke haft mulighed for at rejse, gå på restaurant og dyrke vores interesser, og det kan skabe boliglede, fordi vi tilbringer det meste af tiden derhjemme og - som vi har set det - en øget skilsmisserate, som typisk aktiverer nye boligbehov, siger Thomas Hovgaard.

Jens Jensen kan med Horsens-brillen på sagtens genkende, at det skaber lyst og behov for noget nyt pludselig at skulle tilbringe næsten alle døgnets 24 timer derhjemme.

At horsensianerne i stigende omfang bliver skilt, fornemmer han ikke.

Skilsmisseraten i 2020 lå ifølge Danmarks Statistik væsentlig højere i 2020 end i 2019. Dog skal det med i billedet, af 2019 var et år med usædvanligt få skilsmisser, så set over tid var 2020 snarere en tilbagevenden til normale tider.

2020 lander cirka på gennemsnittet for de seneste 20 år, skriver Finans.dk på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce