Annonce
Odder

Odders nye kapel er som en ny svendeprøve

René Henriksen i det nye kapel, som bliver trekantet. Foto:Yilmaz Polat

Murer Rene Henriksen og hans kolleger er kommet på en anderledes opgave.

Odder: Man gør sig altid umage, når man arbejder som murer. Men jeg må indrømme, at jeg lægger ekstra meget hjerte i den her opgave.

Ordene kommer fra René Henriksen, murersvend i firmaet Bredkjærvejens Murer og Beton ApS, som i disse måneder er hovedentreprenør på byggeriet af det nye kapel på Odder Ny Kirkegård.

Sammen med fire kolleger har den 34-årige murer fra Over Randlev afsat ca. 10 uger til at bygge facaden, og det er lang tid sammenlignet med traditionelt byggeri i samme størrelse. Men forståeligt, for ikke meget er helt almindeligt på det nye kapel.

- Somme tider kalder jeg det her en svendeprøve gange hundrede, fordi bygningen jo er ret stor men samtidig unik. F.eks. bruger vi såkaldte modulsten, som er lidt lavere end normale sten. Formålet med det er, at fire lag sten giver samme højde som en lodret sten. For sådan nogle indgår også visse steder i byggeriet, siger René Henriksen, der i 2004 vandt DM i Skills for murerlærlige. Siden deltog han også VM for murere i Finland.

Annonce

Det nye kapel

Det nye kapel på Odder Ny Kirkegård får form som en ligesidet trekant, hvor det hjørne af bygningen, som vender ud mod alléen, der fører ned til anden ende af kirkegården, hæves, så det bliver ca. syv meter højt.Her vil der i stenene være huller, så lyset kan spille ind i ceremonirummet, der får plads 36 - måske flere - gæster. En af tankerne bag det trekantede rum er, at kisten kan placeres foran den højeste del af rummet, hvor lyset kan spille ind gennem hullerne i bygningens sten. Den trekantede grundplan gør, at efterladte vil føle en vis form for intimitet, selv når der er få personer til stede ved en bisættelse.Kapellet, der skal afløse kapellet på det tidligere Odder Sygehus, nu Vitapark, som har været forældet i årevis.Byggeriet, der med inventar osv., kommer til at koste knap seks mill. kr. plus moms, forventes færdigt i løbet af foråret.

Da det nye kapel er en kirkebygning, skal det efter foreskrifterne bygges med hydraulisk mørtel, som er mørtel uden cement. Det hærder op ved iltning, og derfor er murerne glade for, at sommeren har været så god. Foto:Yilmaz Polat

Huller og runde mure

Det er arkitekfirmaet Gjøde & Povlsgaard, der har tegnet det nye kapel, som der er rejsegilde på torsdag.

På en måde kan man sige, at bygningen trods sin størrelse udmærker sig ved at være ret enkelt. Uden mange vinduer. Det betyder, at selve murværket får mere plads at boltre sig på, og at stenenes sammensætning bliver ret iøjefaldende. I dette tilfælde er de sat sammen i engelsk forbandt, hvilket vil sige, at hver anden sten er halvt så stor som "naboen". Somme tider "stritter" den halve sten også ud af muren.

Desuden bliver bygningens tre hjørner bygget runde, hvilket i sig selv er en udfordring. Bl.a. derfor er der lavet 12 forskellige specialsten på Egernsund Tegl.

- At lave runde hjørner kræver virkelig, at man holder tungen lige i munden. Men det er også sjovt, ligesom vi ser frem til at skulle lave det nordlige runde hjørne, hvor der skal være huller fremfor mursten - for at give et godt lysindfald i ceremonirummet. Det glæder jeg mig rigtig meget til, siger René Henriksen, der mødes med arkitekterne en gang om ugen for at drøfte, om murerarbejdet er udført godt nok. Foreløbig har alle været tilfredse.

Engelsk forbant hedder den måde, som stenene her er sat sammen. Foto:Yilmaz Polat
Torsdag er der rejsegilde på det nye kapel i Odder. Foto:Yilmaz Polat
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Uheld forsinker trafikken på E45

Kultur

Panduro advarer mod billethajer: - Svindelfirmaerne går ikke kun efter de store, udenlandske artister

Annonce