Annonce
Odder

Odders ældste kvinde: Jeg tjente godt på lagnerne

Anna Nielsen er i dag næsten blind, men det hindrer hende ikke i at have et fantastisk glimt i øjnene. Foto: Carina Mayner
105-årige Anna Nielsens opskrift på et langt liv er at kunne grine lidt af tilværelsen.

Odder: Selv om man lige om lidt fylder 105 år, går dårligt og ser dårligere end en muldvarp, kan man sagtens få noget godt ud af tilværelsen. Specielt når humoren er intakt.

Det giver Anna Nielsen fra Rådhusgade i Odder flere eksempler på, da avisen på en halvkold formiddag kommer forbi for at tale med kommunens ældste borger.

- Jeg har hørt, at borgmesteren kommer på onsdag, og det bliver hyggeligt. Han var her også for fem år siden, så vi kender nærmest hinanden, siger fødselaren med et lunt glimt i de øjne, som efter snart 105 års brug er så nedslidte, at fjernsynet er permanent slukket, og papirudgaven af Familiejournalen er droppet til fordel for en ugentlig cd, hvor en mild stemme læser op af ugens fortællinger. Ærgerligt, når man, som Anna Nielsen, er vild med kryds og tværs. Men hun tager tabet med ophøjet ro.

Annonce

- Det koster penge at få sit ugeblad på den måde, og når man bestiller det, skal man love ikke at give cd'en videre til andre. Så jeg laver altid nogle ridser i den med en nål, når jeg færdig. Så har jeg gjort mit, fortæller Anna Nielsen.

Hun er i grunden ganske godt tilfreds med sit liv, så længe hun kan blive i sin egen lejlighed, får kommunal hjemmehjælp flere gange i døgnet, og i øvrigt er i næsten daglig kontakt med datteren Else og svigersønnen Frede fra Randlev. Også hendes andre fire "unger" på 72-82 år lægger vejen forbi, når de har mulighed for det. Det samme gælder i øvrigt flere af hendes 11 børnebørn, 19 oldebørn og fem tipoldebørn.

- Specielt Frede forkæler mig. Har jeg lyst til et kogt æg, køber han ind og koger det til mig. Det er da luksus, siger den gamle kone.

Hyggetur i hestevogn

Luksus har nu ikke præget Anna Nielsens lange liv, siden hun blev født Hammel i 1916. Det var midt under Første Verdenskrig og det år, Damark solgte De Vestindiske Øer til USA.

Den handel blev der nu ikke talt meget om i arbejderhjemmet, hvor fødselaren og hendes 12 søskende blev sendt ud og tjene, så snart de var blevet konfirmeret. Før det kom så vidt, havde den unge Anna dog sammen med faren været på adskillige hestevognsture fra Hammel til Aarhus for at sælge høvlspåner fra Frijsenborgskovene, hvor han arbejdede som skovarbejder. Et godt minde, som hun den dag i dag skatter meget højt.

- Det var en lang tur, men vi hyggede os, fortæller hun.

Annonce

Fly på vej til Shellhuset

Efter at have tjent på blandt andet Herregården Gjerngården ved Hammel, skiftede Anna Nielsen i 1938 landsdel og flyttede til Felsted mellem Aabenraa, Sønderborg, Gråsten og Flensborg. Lokkemidlet var karlen, hun havde mødt på en gård i Østjylland, og med hvem hun siden fik fem børn.

Nogle af børnene blev født under Anden Verdenskrig, som rykkede meget tæt på i slutningen af krigen, hvor de allierede blandt andet bombede Flensborg, som lå nærmest i baghaven. På det tidspunkt måtte familien da også ganske ofte søge beskyttelse, når der blev fløjet meget lavt over Felsted. For "man kunne aldrig vide, om piloterne var klar over, at de nu var i dansk luftrum."

Så mange danskere er ældre end 100 år:

På landsplan har 1045 nulevende kvinder kunnet fejre 100 års fødselsdag, mens kun 178 nulevende mænd har rundet det skarpe hjørne.

Aldersfordelingen blandt kvinder:

100 år: 452 hvoraf tre bor i Odder Kommune

102 år: 271 hvoraf en bor i Odder Kommune

103 år: 78

104 år: 49 hvoraf to bor i Odder Kommune (Den ene er Anna Nielsen)

105 år: 27

106 år: 13

107 år: 7

108 år: 4

109 år: 0

110 år: 1

Aldersfordelingen blandt mænd:

100 år: 70

101 år: 60 hvoraf en bor i Odder Kommune

102 år: 25

103 år: 12

104 år: 6

105 år: 3

- Jeg er for eksempel sikker på, at jeg så de engelske bombefly, som i marts 1945 fløj til København og bombede Gestapos hovedkvarter Shellhuset. Det kunne vi regne os frem til, da vi senere på dagen hørte BBC i al hemmelighed, fortæller Anna Nielsen, der i 1958 blev skilt fra sin sønderjyske mand.

Annonce

Lagnerne hos NT

Skilsmissen bragte hende og parrets tre yngste børn til Torrild, hvor hun blandt andet pakkede ost på Torrild Mejeri eller lugede roer for egnens landmænd, når det var årstid for det. En mand var også inde i billedet, men den store lykke fandt hun først i 1970, da hun løb ind i landmanden Aage Rasmussen, som hun fik 25 gode år sammen med, før han døde.


De unge er såmænd søde og rare og har deres at slås med. Men jeg begriber ikke, at de spiser havregryn med mælk på. Havregryn skal koges til havregrød i en gryde og i hvert fald ikke i en mikrobølgeovn.

Anna Nielsen


- Selv arbejdede jeg blandt andet på sengetøjsfabrikken NT i nogle år, hvor min makker og jeg lagde lagner sammen fra morgen til aften. Så man kan vel sige, at jeg tjente godt på lagnerne, fniser den friske fødselar, der gik på efterløn som 60-årig - ja, for 45 år siden - men som aldrig er gået i stå, selv om rejserne rundt i Europa, håndarbejdet, hygge med Spisevennerne og meget andet er lagt på hylden på grund af bentøjet og det dårlige syn.

- Jo, jeg har skam haft et dejligt liv med gode børn og mange venner, hvoraf de fleste jo nu er døde. Men det gælder om at finde det positive ved den tilværelse, man nu engang kan få. Og det har jeg for eksempel, når jeg sidder her i min bløde stol og lytter til en god egnshistorie eller en spændende krimi. Så jeg fortsætter lidt endnu, siger den glade fødselar, der fylder år onsdag 2. juni og fejrer dagen med familien - og så selvfølgelig borgmesteren, hvis han kigger forbi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Nyt underlag på Casa Arena? Horsens Kommune foreslår at fremtidssikre banen med hybridgræs

Annonce