Annonce
Odder

Odder Vand- og Dampmølle maler den sidste portion Stærkodder Byggryn 1. august

Møllelauget ved Odder Vand- og Dampmølle er en gruppe frivillige, der har et indgående kendskab til møllen og gerne fortæller om den gamle vandmølle. Privatfoto

Odder: Torsdag 1. august er sidste gang i sommerferien, hvor Odder Vand- og Dampmølle kører for fuld kraft på Odder Museum. Den fredede mølle fra 1883 er efter 63 års stilstand igen i drift og hjul, remme, aksler og maskindele arbejder igen mens Stærkodder Byggryn bliver malet. Odder Museums forestår en rundvisning, der foregår i hold og tager en times tid. Her kommer man rundt på alle tre etager og oplever hele processen og alle de maskiner, der er involveret i at lave Stærkodder Byggryn – valsede byggryn, der var møllens gamle varemærke. Her vil man møde det frivillige møllelaug, der undervejs vil fortælle og vise, hvordan det hele fungerer.

Undervejs vil der også være smagsprøver på bygmad: nemlig byggrød og bygbrød. Byggrød var tidligere almindelig spise, og nu kan man genopleve grøden, i dagens anledning kogt med mælk, som man ellers kun fik ved særlige lejligheder, som når høsten var i hus.

Annonce

Møllelaug fortæller

Odder Vand- og Dampmølle er ikke en traditionel vandmølle. Den er nærmere en mini-møllefabrik, et såkaldt halvhøjt mølleri, fra en tid, hvor alt var mekanisk og ikke elektronisk. I dag er Odder Vand- og Dampmølle et af de eneste steder i landet, hvor publikum kan opleve et så autentisk halvhøjt mølleri.

Møllelaugets frivillige har et indgående kendskab til maskineriet, og vil meget gerne fortælle og demonstrere hvordan møllen arbejder. Arrangementet "Møllen maler" finder sted tirsdag 23. juli og torsdag 1. august. Der er to rundvisninger kl. 10.15 og kl. 11.45.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce