Annonce
Erhverv

Odder ligger i top 10 over de kommuner i landet, der sprøjter mest

God jord, der dyrkes med korn og vintersæd, kræver flere sprøjtemidler ned græsmarker og skovarealer. Derfor sprøjtes der mere i Odder Kommune end mange andre steder i landet, siger Jens Gammelgaard, der er formand for Landboforeningen Skanderborg-Odder. Arkivfoto

God jord og masser af korn og vintersæd er forklaringen på, at man sprøjter mere i Odder og Hedensted kommuner end mange andre steder i landet.

Odder: En ny opgørelse fra Danmarks Naturfredningsforening, der er lavet på baggrund af de seneste statistikker over kommune- og landbrugsarealer, viser, at Odder Kommune ligger nr. fire på listen over mest sprøjtende kommuner på landbrugsjord.

Lolland Kommune ligger i toppen af listen over de 98 kommuner. Med et samlet areal på 88.612 ha og et landbrugsareal på 67.476 ha bliver 76 procent af kommunens samlede areal potentielt sprøjtet. Det økologiske landbrug fylder kun 1.416 ha på Lolland.

Til sammenligning har Odder Kommune et areal på 22.375 ha, hvoraf de 15.784 er landbrugsareal. Kun 300 ha er økologisk. Dermed konkluderer undersøgelsen fra Danmarks Naturfredningsforening, at 69 pct. af kommunens samlede areal potentielt bliver sprøjtet. Lige efter kommer Hedensted.

Det er der en helt naturlig forklaring på, siger Jens Gammelgaard, der er formand for Landboforeningen Skanderborg-Odder.

- Vi har rigtig meget god jord, der dyrkes korn og vintersæd på. Dyrkede vi derimod græs, skulle der slet ikke bruges samme pesticidmængder, forklarer Jens Gammelgaard.

Det samme gør sig gældende på Samsø og i Hedensted Kommune, mens eksempelvis Horsens og Skanderborg ligger langt nede af listen, fordi der er store arealer, der ikke dyrkes og dermed heller ikke sprøjtes.

Landmænd sprøjter så lidt som muligt, men så meget, som det er nødvendigt.

Jens Gammelgaard, fmd. Landboforeningen Skanderborg-Odder

Top 10

På baggrund af tal fra Statistikbanken og Miljø- og Fødevareministeriet har Danmarks Naturfredningsforening set på, hvor stor en andel af kommunernes areal, der er ikke-økologisk landbrugsareal, hvor der potentielt bruges sprøjtegift.Tallene inkluderer ikke offentlige arealer eller private haver.

1. Lolland, Morsø: 76 pct.

2. Ærø: 72 pct.

3. Struer, Nordfyns, Stevns: 71 pct.

4. Langeland, Odder, Samsø: 69 pct.

5. Guldborgsund: 68 pct.

6. Slagelse, Kerteminde, Brønderslev, Skive: 67 pct.

7. Sønderborg, Hedensted: 66 pct.

8. Nyborg, Kalundborg: 65 pct.

9. Næstved, Randers, Hjørring, Vesthimmerland, Vordingborg: 64 pct.

10. Assens, Vejen, Haderslev: 63 pct.

Kilder: Statistikbanken, Statistik over økologiske bedrifter 2016 (Miljø- og Fødevareministeriet).

Resistente planter

Jens Gammelgaard understreger, at landmændene i Odder Kommune generelt sprøjter så lidt som muligt.

- Ingen ønsker at bruge mere pesticid end absolut nødvendigt, for det er hundedyrt - og det er godt, siger landboformanden.

Men der kunne sprøjtes endnu mindre, og det vil der også blive, når nye pesticider bliver godkendt til det danske marked.

Den godkendelse tager lidt længere tid i Danmark end i andre lande, fordi man i Danmark kontrollerer mere, forklarer han.

- Det er godt, at der er meget kontrol, men det betyder, at vi hænger lidt i bremsen lige nu, fordi udkrudtet bliver resistent, og vi derfor lige nu bruger en højere dosering af gamle midler i forhold til, når vi få de nye midler, som planterne ikke er resistente overfor, siger Jens Gammelgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce