Annonce
Ikast-Brande

Odd Fellow vandt indpas i Klovborg

Fem af de seks klovborgensere, der er medlem af Odd Fellow. Det er fra venstre Roland Klotter, Mariann Bang-Hansen, Bethina Gregersen, Preben Andersen og Grethe Villefrance. Det sjette medlem Lars Voldby-Jensen kunne ikke deltage i fotograferingen. Foto: Peter Hald

Seks indbyggere fra Klovborg er flittige medlemmer af Odd Fellow Ordenen i Horsens.

Klovborg: Den godt 25 kilometer lange tur fra Klovborg til adressen Borgergade 13 i Horsens er en rute, som seks indbyggere i Klovborg kender særdeles godt. De seks er nemlig medlemmer af Odd Fellow-logen i Horsens, så de deltager jævnligt i møder og arrangementer i Odd Fellows ordensbygning på Borgergade i Horsens.

De seks klovborgensere, der er med i Odd Fellow, er Grethe Villefrance, Bethina Gregersen, Preben Andersen, Lars Voldby-Jensen, Roland Klotter og Mariann Bang-Hansen, og de har alle været med i flere år i logen. Der er ingen tvivl om, at det er en aktivitet, som de holder meget af.

- Vi får hygget og snakket meget, og det giver et meget stort netværk, fortæller Grethe Villefrance.

Annonce

Odd Fellow Ordenen

Odd Fellow Ordenen er en loge. Logens historie begyndte i USA, hvor en indvandrer fra England oprettede den første loge i 1819.Den første danske loge blev stiftet den 30. juni 1878, og har sit hjemsted i Odd Fellow Palæet i København.

I Horsens holder logen til på Borgergade 13.

Odd Fellow Ordenen angiver at have 96.000 medlemmer i Europa, heraf 87.000 i de nordiske lande. I dag er der i Danmark 110 broderloger og 94 søsterloger med et samlet medlemsantal på 12.500.

Det engelske ord "odd" betyder normalt "mærkelig", men når det gælder Odd Fellow skal ordet oversættes med baggrund i det gamle udtryk oath (ed), så det her betyder edsfælle. Ordet edsfælle kan spores tilbage til gamle love, som allerede var i brug i det sjette århundrede, fremgår det af Odd Fellows hjemmeside.

En skyggefuld plet var populær blandt de lokale Odd Fellow medlemmer. Det traditionelle sorte loge-tøj blev hurtigt en anelse varmt på en solrig august-dag. Fra venstre er det Grethe Villefrance, Bethina Gregersen, Preben Andersen, Roland Klotter og Mariann Bang-Hansen. Foto: Peter Hald

Humanitært arbejde

Men ligesom i flere andre loger, så handler Odd Fellow ikke blot om at mødes og have det hyggeligt. Logen har også socialt og humanitært arbejde på programmet, for eksempel i form af donationer til velgørende formål, og så handler det også om mental selvudvikling og fokus på etik og humanistiske grundværdier.

- Det handler kort fortalt om, at man skal være mod andre, som man ønsker, at de skal være mod en, siger Grethe Villefrance.

Odd Fellow arrangerer af og til forskellige offentlige og underholdende arrangementer, og søndag 4. november har Odd Fellow således et stort musikalsk arrangement på Horsens Ny Teater med "Hr. Weyse fra Badehotellet" - skuespilleren og sangeren Jens Jacob Tychsen, der fik underholde og fortælle om den kendte tv-serie Badehotellet.

Overskuddet fra det arrangement går ubeskåret til fordel for social udsatte børn og unge i Horsens Kommune, understreger Bethina Gregersen.

Højtideligt tøj

At de seks kommer fra samme by har betydet, at deres logebrødre og søstre nu godt er klar over, hvad Klovborg er for en størrelse, og kendskabet udbredes. Søndag 26. februar inviterer Bethina Gregersen således loge-fæller på besøg og sommerudflugt på sin nuværende arbejdsplads, den lokale haveperle "Lille Malunds Have" lidt syd for Klovborg.

Ved den lejlighed vil deltagerne have almindeligt tøj på, men ellers tager medlemmer af Odd Fellow nobelt sort tøj på, når de skal til møder i logen. Der er dresscode, og der er en vis højtidelig og lidt gammeldags stil over tøjet. Odd Fellow logen kan i øvrigt spore sin historie langt tilbage. Logen blev grundlagt i USA i 1819, så næste år kan den fejre 200 års jubilæum.

- Vi møder af og til nogle fordomme om Odd Fellow. For eksempel at det kun er for "de rige og de fine". Men det passer jo ikke. Os her fra Klovborg er jo ganske almindelige borgere, siger Bethina Gregersen, der selv er uddannet sygeplejerske og som nævnt nu medarbejder i "Lille Malunds Have", mens hendes mand Preben Andersen er portør.

At Odd Fellow nogle gange er omgærdet af en vis mystik kan måske skyldes, at logens ritualer holdes hemmelige.

- Det ville jo ikke være så spændende, hvis nye medlemmer kendte til det hele i forvejen, fastslår Grethe Villefrance.

Apropos medlemmer kan man ikke sådan uden videre melde sig selv ind i Odd Fellow. Man skal opfordres til at søge om medlemsskab.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Jysk bygger om: Genåbner på fredag

DEBAT

Opdateret: Kommentarfeltet under artikler virker igen

INFO: Vi har haft nogle tekniske problemer på vores hjemmeside, som har betydet, at det ikke har været muligt at debattere og skrive kommentarer under artiklerne. Problemet er nu løst. Vi beklager bøvlet og takker for tålmodigheden.

Danmark

Hård straf for at bruge mobilen bag rattet: Så mange har fået et klip i kørekortet

Annonce