Annonce
Odder

Nyvalgt S-politiker vil være klimaets mand i Odder: Jeg er nok grebet af Gretha Thunberg-syndromet

65-årige Palle Holsting vil være klimaets mand i Odder Kommune. Foto: Mads Dalegaard
Mindre politisk klimakorrekthed, mere konkret handling. Det efterlyser Socialdemokratiets nyvalgte byrådsmedlem Palle Holsting. Han er med egne ord bidt af "Greta Thunberg-syndromet", og den 65-årige arkitekt mener, at Odder Kommune skal gå forrest som det gode eksempel i klimakampen.

Odder: 65-årige Palle Holsting fra Hou er et nyt bekendtskab på flere måder.

Han er først og fremmest Socialdemokratiets nye mand i Odder byråd, men han er også ny i Odder Kommune i det hele taget.

For Palle Holsting havde ikke boet i kommunen i mere end knap et år, da han for nogle uger siden blev valgt ind i byrådet med 167 personlige stemmer.

Annonce

Den korte anciennitet var imidlertid ingen hindring for den nyvalgte socialdemokrat, som glæder sig til at bidrage. Ja, han mener næsten, at det er en pligt.

- Jeg synes, det er meget positivt, at man kan bidrage som nytilflytter. Hvis du vil, så kan du. Det kræver selvfølgelig en personlig indsats, men jeg synes næsten, at det er en pligt.

Landet i Hou

Pligten har ført Palle Holsting vidt omkring i hans karriere som arkitekt. Han har arbejdet og ledt projekter i hele Skandinavien og det meste af Europa. "Jeg har brugt utrolig lang tid i en flyvemaskine", som han siger med et grin - men nu er han glad for at være landet i Hou, hvor det mest er familiens sejlbåd han rejser i.

- Det er dejligt sted. Efter mange år i Aarhus er vi i Hou kommet tilbage til naturen. Der er en helt særlig ro herude, og det tror jeg er sundt for mennesket, siger han.

Palle Holsting er fascineret af naturen og den ro, det giver at bevæge sig i den. Derfor er han også dybt bekymret for klimaforandringerne og deres afledte konsekvenser.

Det er jo sådan en form for politisk korrekthed, for selvom der er skrevet strategier ned, så er der reelt ikke sket særlig meget.

Palle Holsting, kommende byrådsmedlem for S i Odder

- Jeg er meget fokuseret på vores klima. Vi skal til at få ryddet op i den redelighed, vi har skabt. Det, synes jeg, er vigtigt, og det vil jeg sætte fokus på i byrådet.

Her skal Palle Holsting blandt andet sidde i Plan- og Klimaudvalget, og han ser frem til at gøre en forskel på området. Det er på tide, at der handles, mener han.

- Jeg er nok også grebet af Gretha Thunberg-syndromet. Jeg synes, det er fantastisk, at et oprør i den grad er kommet fra helt unge mennesker. Vi gamle har været alt for indadvendte og egoistiske til at se, hvad vi har gjort.

Du siger "vi gamle har været egoistiske.". Føler du selv skyld?

- Nej, ikke skyld, men helt klart ansvar. Som sejler har jeg også haft naturen tæt på, og der har været perioder, hvor jeg har sejlet i områder med alger og plastik, og det påvirker mig voldsomt, når jeg kan se, hvad skævvridningen af naturens kræfter gør ved miljøet.

Naturen er hjerteblod for 65-årige Palle Holsting fra Hou. Her ses han på havnen i Hou, hvorfra han ofte sejler ud i sin 34-fods sejlbåd. Foto: Mads Dalegaard
Annonce

Mindre klimakorrekthed

Når Palle Holsting i det nye år træder ind i byrådet, er klimaet derfor en mærkesag. Han vil gøre op med den politiske korrekthed, han mener har præget kommunens håndtering af klimaet i de seneste år.

- Da jeg kom til kommunen, læste jeg de eksisterende strategier og planer, og du skal ikke læse ret mange linjer, før ordet miljø optræder. Det er jo sådan en form for politisk korrekthed, for selvom der er skrevet strategier ned, så er der reelt ikke sket særlig meget, siger han og uddyber sit synspunkt:

- Når man ser på CO2-regnskabet, så har der stort set været stilstand siden 2019 i Odder. Der er næsten ikke sket noget siden 2019, og det, der ér sket, er sket gennem teknologisk udvikling og ikke rigtig nogle konkrete kommunale handlinger.

Det er vigtigt for Palle Holsting, at strategier og hensigtserklæringer omsættes til reel handling. Og han ser gerne, at kommunen går forrest som ledestjerne.

- Nu skal vi se handlingsplaner, ikke bare strategier, for dem kommer vi ikke i mål med. Og det er nærliggende, at kommunen går ind og tager et lederskab på sig og er med til at guide kommunens producenter af CO2 i den rigtige retning.

Annonce

At være lille forpligter

Den ønskede klimahandling skal blandt andet iværksættes i et tættere samarbejde med kommunens borgere. Det skal al politik i det hele taget, mener Palle Holsting, som vil arbejde for en mere omfattende borgerinddragelse og dialog mellem byråd og borgere.

- Min erfaring siger, at man kommer længst med dialog og samarbejde. Så det er min mission at skabe en dialog og fælles forståelse, så man kan nå frem til en god løsning i fællesskab, siger han.

Odder er en lille kommune. Den 14. mindste af landets 98 kommuner, og det forpligter, mener Palle Holsting.

- Her er man tæt på sine politikere. At bo sådan et sted forpligter borgerne til at sætte sig ind i tingene og have en holdning. Og tilsvarende så er det politikernes ansvar at lytte. Det skal vi blive bedre til, siger politikeren for hvem dialog, fællesskab og demokrati altid har været en naturlig del af tilværelsen. Han har både bygget og boet i bofællesskaber, og på den måde har demokratisering også været en del af hans professionelle virke som arkitekt.

Og han glæder sig til at bidrage til både den demokratiske og arkitektoniske udvikling i kommunen.

- Når man har været arkitekt i 40 år, så kan man ikke lade være med at fokusere på, hvor der ligger nogle potentialer. Og det gør der både i Hou og Odder Kommune som helhed. Det bliver rigtig spændende at bidrage til den udvikling, siger han.

Annonce
Horsens For abonnenter

70'er-hus med elvarme koster kassen for Egebjerg-familie: - Det er selvfølgelig træls at blive ramt på pengepungen og gå rundt i tykke sokker

Danmark

Torsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

38-årig mand overfaldet og forsøgt bortført ved sit hjem på Chr. M. Østergaards Vej: Nu er endnu en mand sigtet i sagen

Erhverv For abonnenter

Dyre gaspriser, dyre importvarer og kundernes ønske om billige blomster gør det svært at drive forretning

Horsens

Førsteplads til Horsens: Danmarks fedeste by at være ung i

Horsens For abonnenter

15 boliger har skiftet hænder denne uge - en af dem for over fem millioner kroner: Se listen her

For første gang i to år: Storm rammer Danmark med vindstød af orkanstyrke

Horsens

Granvoksne mænd med potente småbiler: Vi mødes til ræs hver uge

AC Horsens For abonnenter

Nu må AC Horsens, Horsens Kommune og DBU tage sig sammen og tale sammen, før det bliver pinligt

Erhverv

Fra en specialitet til en anden - ny butik åbner i det tidligere Bronuts

Hedensted For abonnenter

Ny pasnings-model bekymrer forældre: Er det forsvarligt, at pædagoger kører rundt med vores børn i store busser?

For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Brædstrup

Slut med rekorder: Færre besøgte Den Genfundne Bro sidste år

Horsens For abonnenter

Spejdere har nu købt omstridt grund ved Nørrestrand: - Det er en kæmpe lettelse

Debat

Tidligere AC Horsens-formand: Få lavet en løsning, så sponsorloungen igen kan anvendes til det, den er bygget til

Annonce