Annonce
Horsens

Nyt vaccinationscenter er klar: Nu mangler vi bare vaccinen

Her skal man gå ind, når man skal vaccineres. Indgangen er ved at blive udskiftet, så det bliver ligesom en butiksdør, som holder kulden ude, selv om døren går op. Foto: Mette Graugaard
Tomme, kommunale lokaler i industrikvarteret er på rekordtid blevet omdannet til et covid-19-vaccinationscenter.

Horsens: Den sidste maling er ikke rullet på væggen endnu, og det summer af aktivitet på adressen Fuglevangsvej 61, som tidligere har været brugt til produktionshøjskole og jobafklaring. Siden 17. december, da styregruppen på Regionshospitalet Horsens fik nøglerne til de kommunale lokaler, har de gennemgået en kæmpe forvandling til et moderne vaccinationscenter.

Selv om der onsdag stadig blev spartlet gipsvægge og bygget handicaptoilet, er meldingen fra seniorprojektleder Kirsten Lysdahl klar:

- Vi er klar til at vaccinere. Det er ikke hos os, vaccinen kommer til at samle støv.

Annonce

Hvornår den kommer, ved hun ikke. Hendes bud er sidst i den kommende uge.

- Sådan arbejder vi med rigtig mange ubekendte her.

Hun kan sammen med projektleder Anne Overgaard Bohlbro se tilbage på 14 dage med en intens og engageret indsats fra alle involverede. Det gælder sygehusets medarbejdere, det gælder håndværkere, som har smidt, hvad de havde i hænderne for at være med til at løse opgaven med at lave vaccinationscentret. Og det gælder folk, der har budt ind med at vaccinere.

Over 500 ansøgere

- Vi har fået omkring 500 ansøgninger og har ansat omkring 70 til at vaccinere. Vi kommer til at få brug for mange flere, så selv om man ikke har hørt fra os endnu, kan man stadig nå at blive kontaktet, siger Kirsten Lysdahl, der skønner, at behovet kan lande på 100-120, som alle vil få en kort introduktion eller genopfriskning i at vaccinere, inden de går i gang.


Vi er klar til at vaccinere. Det er ikke hos os, vaccinen kommer til at samle støv.

Kirsten Lysdahl


Det er primært ansøgninger fra sundhedsuddannede, studerende i branchen, som er ved at være færdige med uddannelsen, pensionerede sygeplejersker, læger, farmaceuter og farmakonomer. Der er også medarbejdere på Regionshospitalet Horsens, som har budt ind på at tage nogle vagter i centret.

- Det er helt overvældende, så mange ansøgninger vi har fået, siger Kirsten Lysdahl, som sammen med Anne Overgaard Bolbro står i spidsen for etableringen af centret. Begge er ansat på Regionshospitalet Horsens, som står for opgaven med vaccinationscentret.

Man bliver modtaget ved skranken, hvor man ligesom på sygehuset får scannet sit sundhedskort. Her ses fra venstre projektleder Anne Overgaard Bolbro, daglig leder af centret Michelle Matzen og seniorprojektleder Kirsten Lysdahl. Foto: Mette Graugaard

I takt med at leverancerne af vaccinen ventes at stige, vil behovet for personale vokse.

- Jeg regner med, at vi kommer op på at vaccinere 1000 om dagen - måske flere - og vi skal løbende tilpasse åbningstiden i centret til den mængde vacciner, vi får. Vi skal nok sørge for at få brugt de vacciner, vi får.

Sådan venter der noget af et puslespil for planlæggerne, når vagtskemaerne skal tilrettelægges. Der vil være et lille fast team på stedet med fire-fem medarbejdere, heriblandt en læge.

Annonce

Et sikkert flow gennem centret

Centret rummer i alt 18 vaccinationsrum og er indrettet, så der kan komme et godt flow gennem huset.

- Det er indrettet, så vi overholder regler om hygiejne og afstand. Vi har jo stadig corona at tage hensyn til.

Ved ankomsten scanner man sit sundhedskort og venter i venteværelset, til man bliver kaldt ind. Herefter går man hen til det det vaccinationsrum, hvor man er ventet. Får sit stik med vaccinen og følger pilene i gulvet til overvågningslokalet, hvor man skal opholde sig i et kvarter for at sikre, at ingen går fra centret og får en reaktion, der kræver hjælp. Ligesom ved mange andre vaccinationer.

Det kæmpe skilt, som fortæller folk, at de er ankommet til vaccinationscentret, som ligger på Fuglevangsvej i industrikvarteret, var endnu ikke kommet op, da Folkebladet fik en rundvisning i onsdags. Men det var tæt på. Foto: Mette Graugaard

Herefter er det farvel og tak, og man forlader bygningen ved at fortsætte bevægelsen gennem huset.

Annonce

Ekstra p-pladser

I første omgang er der én vaccine at holde styr på. Senere bliver der mindst to, og der bliver to typer stik: Det første og det andet. Først når man har fået begge doser med vaccinen, er man vaccineret mod covid-19.

- Vi arbejder meget med at sikre et godt flow gennem vaccinationscentret, men har også et ekstra rum, som man kan vente i, hvis man for eksempel venter på befordring efter vaccinationen, fortæller Kirsten Lysdahl.

Da mange ventes at komme i bil, var en af de første opgaver på adressen at få lavet nogle flere parkeringspladser.

Det er klaret.

Nu råder centret over tæt på 100 p-pladser. Desuden har Røde Kors Centret, som ligger lige over for vaccinationscentret, været så venlig at stille parkeringspladser til rådighed for centrets personale.

En stor opgave var også at få udvidet antallet af parkerinsgpladser ved centret. Det er ordnet - nu mangler kun de sidste opstregninger af pladserne. Foto: Mette Graugaard

Vaccinationsplanen

Alle får tilbudt vaccination - dog undtaget børn under 16 år, gravide og ammende, fordi vaccinerne ikke er undersøgt til de grupper.

I starten, hvor Danmark kun får begrænsede mængder vaccine, vil vaccination blive tilbudt i en prioriteret rækkefølge, som fastlægges af Sundhedsstyrelsen.

I første omgang er det beboere på plejecentre, personale i sundhedsvæsenet og i ældreplejen samt ældre med særlig øget risiko, der bliver tilbudt vaccination mod covid-19.

Herefter udvides tilbuddet gradvist til alle ældre over 65 år og siden til alle mellem 16 og 64 år.

Man får besked i e-boks, når man kan blive vaccineret. Er man digitalt fritaget, får man brev med posten. Når man har fået besked, skal man selv gå ind på www.vacciner.dk og booke tid til vaccination.

Annonce
Erhverv For abonnenter

11 nye regnskaber med både plus og minus: Sådan gik det for blandt andet mad og møbler, huse og håndværk

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Odder

Massakre på naturen: Hvad skete der lige med de vilde blomster, der gjorde mig glad på mine gåture?

Kultur For abonnenter

Nu skal det være slut med, at lastbiler så store som huse kører gennem den smalle gade

Horsens

Campingplads, hoteller og vandrehjem glæder sig over den spirende turisme: Det har eksploderet fuldstændig

Horsens

Ansat på plejecenter vågnede, da tyve puslede i garagen

Kultur

Heavy metal og dødningehoveder i køkkentapetet: 45-årige Karsten er medarrangør af ny metalfestival

Navne For abonnenter

Tvillinger kan ikke få nok af hinanden: Vores familier kan godt blive lidt trætte af det, når vi har været sammen fire aftener i træk

Horsens

Skattejagt, franske hotdogs og gammel gymnasieromance: Danske og udenlandske turister indtog Strøget i Horsens

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Brædstrup

Generationsskifte i malerfirmaet: Mogens og Henny stopper med pensel og kalkkost efter 60 år

Sport

Danmarks første medalje er i hus: Se Jesper Hansen skyde sig til OL-sølv

Sport

Anne-Marie Rindom fortsætter, hvor hun slap i søndags: Ligger på tredjepladsen

Erhverv For abonnenter

Bekymrede beboere i sydbyen: Hvad er en lokalplan egentlig værd, hvis man kan dispensere fra den uden hæmninger?

Vejr

Luk vinduer og døre: Skybrud og store regnskyl truer i det kommende døgn 

Annonce