Annonce
Horsens

Nyt vådområde står færdig om en uge: Fisk er flyttet

Lystfiskere fra Horsens og Omegns Sportsfiskerforening stod for elektrofiskeriet. Foto: Naturstyrelsen

Fiskene er flyttet til nyt og mere snoet vandløb, så nu kan det gamle, lige vandløb i Tolstrup Enge lukkes og fyldes op med jord.

Annonce

Tolstrup: Projektet med at give Tolstrup Å og Tolstrup Enge et stort ansigtsløft er tæt på at være afsluttet.

Allerede i løbet af én til to uger vil de sidste jordbunker være væk, og åen vil igen sno sig, som den ikke har gjort i mange år.

I den forløbne uge holdt fiskene flyttedag.

- Vi fik en henvendelse fra Horsens og Omegns Sportsfiskerforening, der tilbød at hjælpe med at flytte fisk fra det gamle å-løb til det nye, fortæller projektleder ved Naturstyrelsen, Anne Gro Thomsen.

Det gamle åløb bliver lukket ned, dækket til med jord og erstattet af et nyt. Det er en proces, som ikke alle fisk selv kan finde ud af. Derfor har sportsfiskerne hjulpet til med at flytte fisk fra det gamle åløb til det nye - ved hjælp af elektrofiskeri.

Elektrofiskeri går ud på, at man ved hjælp af en strømførende elektrode lammer fiskene, så man kan tage dem op og føre dem over i det nye vandløb, uden at fiskene tager skade.

- Det var en fantastisk dag, da vi flyttede fisk. Det er sådan en dag, hvor man virkelig glæder sig til at gå på arbejde, siger Anne Gro Thomsen.

Det var en fantastisk dag, da vi flyttede fisk. Det er sådan en dag, hvor man virkelig glæder sig til at gå på arbejde.

Anne Gro Thomsen, projektleder ved Naturstyrelsen
169 øredder og 12 bæklampretter blev reddet over i det nye vandløb. Her er det en ørred, der er på vej til den nye bolig. Foto: Naturstyrelsen
Annonce

Ørreder og lampretter

I alt blev udbyttet af fiskeriet 169 ørreder og 12 bæklampretter.

- Det var over en strækning på et par hundrede meter. Det er et rigtig godt udbytte, fortæller Anne Gro Thomsen.

Særligt bæklampretten er en vigtig fisk at hjælpe.

- Den er på EU's habitatsdirektiv. Den er ikke så sjælden i Danmark, men det er den i det øvrige EU. Den har den egenskab, at ungerne graver sig ned i bunden. De har svært ved selv at finde ud i det nye vandløb. Derfor skal de hjælpes, fortæller naturvejleder ved Naturstyrelsen, Jan Kjærgaard.

Det gamle å-løb bliver nu lukket og fyldt op med jord. De store jordbunker forsvinder, og dermed er projekt Tolstrup Enge ført til ende.

Fra at være en lige kanal, der var gravet dybt ned, er der blevet gravet et nyt og snoet å-forløb, der er 60 pct. længere end det gamle. Bunden er samtidig blevet hævet, så det giver bedre muligheder for oversvømmelser.

Annonce
Annonce
Skanderborg

Tyve stjal pengeskab fra skole

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Se billederne: Nu skal Horsens Fjords havmiljø forbedres - frivillige sætter titusindvis af ålegræsplanter i fjordbunden

Hedensted

Gennemrodede hus under indbrud

Debat

Forbrugerne stemmer med gaflen

Annonce