Annonce
Horsens

Nyt stort skolesamarbejde tager form: Her er den ny FGU-bestyrelse

Jørgen Gaarde (S), borgmester i Skanderborg Kommune, er nyvalgt bestyrelsesformand for FGU Sydøstjylland. Arkivfoto: Morten Pape

Jørgen Gaarde (S), borgmester i Skanderborg, er valgt til at stå i spidsen for FGU Sydøstjylland, der får hovedafdeling i Horsens.

Horsens: Tilløbet har været langt, men nu ligger den fast.

Det nye uddannelsestilbud FGU (Forberedende Grunduddannelse) Sydøstjylland, der har første skoledag til august, har fået en bestyrelse.

Jørgen Gaarde (S), borgmester i Skanderborg, er blevet valgt som formand, og Palle Langkjær fra LO er blevet valgt som næstformand i den 12 mand store bestyrelse, der også består af Horsens' borgmester Peter Sørensen (S).

- Bestyrelsens første væsentlige opgave er at ansætte en leder til at drive FGU Sydøstjylland. Denne får til opgave at opbygge en ny skolekultur og forløse folketingets ambition om, at alle unge mennesker skal have en ordentlig mulighed for at få en ungdomsuddannelse, siger Jørgen Gaarde, der sigter efter at have en leder ansat 1. januar.

Først når ledelsen er på plads, begynder det egentlige arbejde med at skrue indholdet sammen i FGU Sydøstjylland, der er et nyt tilbud for de 16- til 25-årige, der i dag er tilknyttet blandt andet produktionsskoler, VUC eller den kombinerede ungdomsuddannelse.

Annonce

Bestyrelsen for FGU Sydøstjylland


 • Jørgen Gaarde (S), borgmester i Skanderborg Kommune (formand)
 • Palle Langkjær, LO (næstformand)
 • Peter Sørensen (S), borgmester i Horsens Kommune
 • Kasper Glyngø (S), borgmester i Hedensted Kommune
 • Uffe Jensen (V), borgmester i Odder Kommune
 • Marcel Meijer (S), borgmester i Samsø Kommune
 • Michael Stubbe, Dansk Industri
 • Flemming Lund, Tekniq
 • Hans A. Sørensen, LO
 • Sonja Mikkelsen, Erhvervsskolerne
 • Jesper Mohr Nielsen, medarbejderrepræsentant med stemmeret, Horsens Produktionshøjskole
 • Jesper Frost Olesen, medarbejderrepræsentant uden stemmeret, Horsens HF og VUC

Personale skal overdrages

FGU Sydøstjylland er et samarbejde på tværs af kommunerne Horsens, Hedensted, Skanderborg, Odder og Samsø. Skolen får afdelinger i de fire førstnævnte kommuner, mens hovedafdelingen kommer til at ligge i Horsens.

- Det skyldes, at Horsens er den store spiller i forhold til uddannelsestilbud og elevantal, forklarer Jørgen Gaarde, der forsigtigt anslår, at det nye tilbud kommer til at beskæftige 500 elever på tværs af kommunerne.

Formanden finder det endnu for tidligt at snakke om potentielle placeringer for hovedafdelingen i Horsens.

- Det er ikke aktuelt i øjeblikket. Lige nu er man i gang med at kigge på, hvilke medarbejdere og bygninger der skal virksomhedsoverdrages fra de eksisterende tilbud, siger han.

Denne opgaver ligge ude hos de institutioner, der skal overdrage medarbejderne og lokalerne.

Det tæller blandt andre Horsens Produktionshøjskole.

- Vi overgår 100 procent til FGU. Samtlige aktiver, personer og bygninger bliver virksomhedsoverdraget, siger forstander Hans Christian Mouritsen.

Også Horsens VUC skal afgive personale og bygninger.

- Vi har fået til opgave at udskille 12 procent af vores aktiver og passiver. Det svarer til, at én leder og mellem 11 og 14 lærere skal overdrages, siger Dinna Balling, der forventer, at de pågældende er udpeget i uge 47.

En stor, interessant opgave

Når personale, faciliteter og ledelse er på plads, går arbejdet i gang med at strikke indholdet i det nye tilbud sammen.

Foreløbig ligger det fast, at FGU Sydøstjylland skal inddeles i tre spor.

- Tanken med FGU er at gøre det mere gennemskueligt for institutionerne og de unge mennesker, der i dag står og skal vælge mellem mange forskelligeartede tilbud. Med FGU får vi et mere enkelt system med tre spor: almen grunduddannelse, produktionsuddannelse og erhvervsgrunduddannelse, siger han, der sammen med den øvrige bestyrelse slår stillingen som leder for FGU Sydøstjylland op i løbet af den kommende tid.

- Der forestår en stor, interessant og lærerig opgave for den kommende leder, siger Jørgen Gaarde.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det er svært at se som andet end en ideologisk nedslagtning af de frie skoler

Læserbrev: Regeringen forhandler lige nu finanslov med dens røde støttepartier. Der er mange krav. Men ingen ser ud til at kæmpe mod den nedslagtning af de frie skoler, som er indeholdt i regeringens udspil for statens budget næste år. Mette Frederiksen kalder sig jo børnenes statsminister, men alligevel har hun sat sin finansminister til at spare hele 300 mio. kr. om året på de frie skoler. Det er svært at se som andet end en ideologisk nedslagtning af de frie skoler, som tusindvis af forældre og børn også her i vores kommune hver dag nyder godt af. Sidste år gik der 121.000 elever på de frie grundskoler i Danmark. Den kommende besparelse truer ifølge skolernes egen forening op mod 100 skoler med lukning og mange flere med dramatisk stigende forældrebetaling. Det kan betyde, det i sidste ende kun er de riges børn, der får realistisk mulighed for at vælge et andet tilbud end folkeskolen. I Hedensted Kommune står de tre frie grundskoler - Bøgballe Friskole, Vejlefjordskolens Grundskole og As Friskole - alene til at miste et tilskud på sammenlagt 1,6 mio. kr. om året, når regeringen skærer i den såkaldte koblingsprocent. Men hvorfor vil de røde partier skære ned? Ja, det er svært at blive klog på. Både undervisningsministeren og østjyske folketingsmedlemmer fra regeringspartiet slår om sig med løse påstande om, at friskolerne puger penge i overskud og er overbetalte. Men fakta er, at en fri- og privatskoleelev koster staten mindre end en folkeskoleelev. Og det er slet ikke tilladt for de frie skoler at have overskud, der ikke bruges til at investere i skolen og elevernes udvikling. Jeg - og Venstre - har hele tiden kæmpet friskolernes sag, og det vil jeg fortsætte med. Danmark har en unik tradition for frie skoler, hvor forældre har frihed til at vælge lige præcis den skole, som passer bedst til deres barn. Det er naivt at tro, at man kan redde en skrantende folkeskole ved at nedslagte de frie skoler. Men det er trist nok, hvad der sker lige nu inde bag finansministeriets mure.

Annonce