Annonce
Horsens

Nyt site åbner portene til de midtjyske herregårde

Stensballegård ved Horsens - med blandt de midtjyske herregårde på det nye site. Arkivfoto

Fortæller historien om 183 herregårde i Region Midtjylland - en historie, som illustrerer, hvordan herregårdene præger landskaber og lokalsamfund

Horsens: Tyrrestrup, Serridslevgaard, Stensballegård, Hanstedgård, Bygholm, Boller. Herregårdene ligger tæt i Horsens-området - og i hele den østlige del af Region Midtjylland.

Nu kan et klik på en blå knap lede dig frem til historien om ikke færre end 183 herregårde i regionen.

Du finder det interaktive kort på www.herregaardskortet.dk, som netop er blevet søsat.

Et klik leder dig frem til både historie og fakta om de enkelte gårde. Og der er masser at kigge på. For nok er herregårdene få i den vestlige del af Region Midtjylland; til gengæld bliver de flere og flere, jo længere du bevæger dig østpå.

Annonce

Region Midtjylland har en ganske særlig mulighed for at repræsentere og illustrere det samlede danske herregårdslandskab. Ikke i den ensidige fremstilling, som har sit udgangspunkt i de store godser i Østdanmark, men i formidlingen af den utrolige og spændende variation, som det danske herregårdslandskab har rummet og stadig rummer.

Fra præsentationen af herregaardskortet.dk

De lokale herregårde

Følgende lokale herregårde kan du læse mere om på www.herregaardskortet.dk:Horsens Kommune: Boller, Bygholm, Hanstedgård, Mattrup, Serridslevgård, Stensballegård Tyrrestrup, Urup og Våbensholm.

Hedensted Kommune: Agersbøl, Barritskov, Hvolgård, Jensgaard, Merringgård, Møgelkær, Palsgaard, Rask, Rosenvold, Skerrildgård, Stougård, Ussinggård, Williamsborg og Ørumgård.

Skanderborg Kommune: Herschendsgave, Nissumgård og Tammestrup

Odder Kommune: Dybvad, Gersdorffslund, Rathlousdal, Rodsteenseje, Dybvad og Aakær.

Ussinggård ved Hedensted - med blandt de midtjyske herregårde på det nye site. Arkivfoto: Morten Marboe

Frugtbar jord og krige

Herregaardskortet.dk udspringer af projektet "Region Midtjylland som herregårdslandskab", der er gennemført af Dansk Center for Herregårdsforskning på Gl. Estrup øst for Randers.

Projektet indgår som en del af det officielle program for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. Region Midtjylland har støttet. Og så har en række museer, bl.a. Odder Museum, bidraget til de 15 temaer, der også kan findes på den nye hjemmeside.

De sagkyndige fra Odder Museum fortæller med afsæt i Gersdorffslund ved Hou om "Herregård og landskab". For herregårdene ligger tæt ved Odder, hvor såvel den frugtbare jord som krige har virket ind - en historie, som uddybes på herregaardskortet.dk.

Aakær Gods mellem Hundslund og Ørting - med blandt de midtjyske herregårde på det nye site. Arkivfoto: Lars Juul

Fra gyldne sale til hedebønder

Hele projektet hjælpes på vej af, at Region Midtjylland byder på en unik mulighed for at illustrere, hvordan herregårdene præger landskab og lokalsamfund.

Mod øst - på Djursland - findes en stor koncentration af herregårde. Bevæger man sig derfra vestpå, når man det andet yderpunkt: de få herregårde i Vestkystens åbne landskab.

Øst og vest "danner yderpunkterne i mere end blot geografisk forstand. Det beskriver tillige den sociale afstand mellem de gyldne sale på grevskabet Scheel på Djursland og de beskedne kår hos hosebindere og hedebønder under herregården Herningsholm", lyder det fra holdet bag oversigten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Wengel rejste fra Melbourne til Horsens: Det var den mest syrede tur

Annonce