Annonce
Horsens

Nyt på middelalderfestival: Du skal virkelig føle, at nu træder du ind i middelalderen

Som vanligt kan både børn og voksne hente masser af oplevelser på Middelalderfestivalen. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Middelalderfestivalen i Horsens skærper sit udtryk, bl.a. med indgange, der i meget højere grad signalerer fortid og historie.

Horsens: De mange gæster på Middelalderfestivalen skal i meget højere grad føle, at nu forlader de 2018 og træder ind i et stykke dansk fortid.

Rådet er et af mange, som bureauet Democracity har givet arrangørerne af den store festival i Horsens.

Bureauet, der drives af bl.a. Leif Skov, i mange år en af hovedkræfterne bag Roskilde Festivalen, blev engageret til at kaste et kritisk blik på sidste års festival. Det førte til en række forslag, hvoraf nogle omsættes i praksis, når Fængslet fredag 24. og lørdag 25. august igen lægger bygninger og grønne områder til rejsen 500 år tilbage i tiden.

Et af forslagene går på, at de besøgende ikke skal træde direkte ind mellem boder og telte. Indgangene til festivalområdet skal i højere grad markere, at næste skridt går fra nutid til middelalder.

Annonce

Fire indgange til middelalderen

De fire indgange til Europæisk Middelalder Festival på Fængslet bliver:


  • fra Fussingsvej; her er hovedindgangen til festivalpladsen og til området, der kaldes Markedspladsen. Områdets farve er rød.
  • fra p-pladsen ved Viborgvej; her kommer du ind i Borggaarden, som Fængselsgården er blevet døbt om til. Områdets farve er blå.
  • fra p-pladsen ned mod Priorsløkkevej; indgangen fører ind til festivalens mindste område, Klosterhaven. Områdets farve er grøn.
  • fra Trappevejen øst for Fængslet; her bliver du ledt ind i Buen med feltlejre etc. Områdets farve er gul.
Sådan ser Horsens Kommunes kort over Middelalderfestivalens områder ud.

Ind gennem borgporten

Det kan opleves på den kommende festival, hvor der med hjælp fra Produktionsskolen etableres fire indgange med hver sit udtryk og med adgang til hver sit område (se faktaboks).

F.eks. er en gammel borgport fra dengang, da festivalen fandt sted i midtbyen, hentet frem fra magasinerne og bygget om, så den nu markerer indgangen til Borggaarden.

Dette område dækker stort set alt, hvad der foregår inden for Fængslets ringmur. Her er bl.a. i Fængselsgården ridder-arenaen og området, hvor deltagerne i den nye Tournament of the White Horse skal kæmpe.

Inden for ringmuren og nord for de gule fængselsbygninger befinder området Klosterhaven sig. Gården her har hidtil været delvist tom og lidt en dead-end. Nu bliver den en klosterhave med planter fra Endelave Lægeurtehave og munke og nonner fra Johanitterordenen, som vil fortælle om, hvordan planterne kan bruges som lægemidler. Det hele spiller sammen med middelalderkirken, som igen indrettes i Fængslets gymnastiksal.

- Vi lægger op til, at Klosterhaven bliver et område med en lavere puls, som projektkoordinator Tine Nørgård siger.

Børn og lejesoldater

På de grønne områder mellem Fængslet og Fussingsvej vil du finde Markedspladen mod vest og Buen mod øst.

Markedspladsen er - som navnet fortæller - stedet, hvor mange af de handlende slår deres boder op. Her er også spisesteder, ligesom børnene igen får deres eget hjørne med bl.a. Hr. Olufs telt, hvor der vil være danse-forestillinger, historie-fortælling, kreative workshops og musik.

I området Buen slår de mange grupper, som arbejder med at genskabe bl.a. middelalderens feltlejre, deres telte op.

- Her bliver fokus på det historiske med foredrag, mad, smykker, våben og astronomi, fortæller Tine Nørgård.

En af grupperne, Freie Rostocker Fähnlein (en flok danskere, som agerer tyske lejesoldater), stiller med noget, der i midten af 1300-tallet lagde an til at ændre alle krigene: kanonen. Det banebrydende våben vil flere gange under festivalen blive fyret af.

Det hele kan du blive klogere på i festivalens program, der kan findes på www.middelalderfestival.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AC Horsens

AC-talenter løb med roserne

Leder For abonnenter

En hyldest til den gode idé - lad os få mere af den slags

Gode ideer kan vi aldrig få for mange af. Og når de så oven i købet bliver omsat i handling og er en gevinst, er der ekstra grund til at anerkende et godt initiativ. Sådan er det med Mai-Britt Therkelsen, der som leder af tøjafdelingen hos Blå Kors kunne se genbrugsguld gå tabt på grund af manglende hænder. Mange ville trække på skuldrene og ærgre sig, men heldigvis ville Mai-Britt Therkelsen det anderledes. Hun fik en god idé om at lave en sorteringscentral som et beskæftigelsesprojekt, og nu er det blevet til virkelighed med opbakning fra Horsens Kommune. Et initiativ, der har alle muligheder for at blive en gevinst for alle parter. Den slags kan vi ikke få nok af, og det er vigtigt at anerkende, når en idé på den måde bliver til virkelighed. Mai-Britt Therkelsens initiativ minder os alle om, at der i princippet ikke skal så meget til. Der må være masser af lignende ideer, der rumler og rumsterer derude i Horsens og opland. Lad os få dem på bordet. Alle kan måske ikke lade sig realisere, men hvorfor ikke hjælpe hinanden med at gøre hverdagen lettere og udnytte de ressourcer, vi har, bedst muligt. I dette tilfælde havde Mai-Britt Therkelsen en chef, der var på ideen, ligesom Horsens Kommune også bakkede op. Sådan er det med alle ideer. De kræver opbakning og støtte. Vi er alt for gode til at tale ting ned og skyde forslag ned med en halvdårlig, kvik bemærkning. Den slags er dræbende for folk med gode ideer og lyse indfald, og fremfor alt risikerer vi at smide guld på gaden. Husk det næste gang, du får en god idé eller bliver præsenteret for én af slagsen. Giv det en chance. Ikke noget med at sige: Hvorfor dog det? Støt og bak op og spørg i stedet dig selv og dine omgivelser: Hvorfor ikke? Det vil være til gavn for os alle på den lange bane, så hyld den gode idé og lad os får mere af den slags.

Annonce