Annonce
Odder

Nyt majestætisk kapel tegnet af folkene bag Den Uendelige Bro

Majestætisk og i pagt med resten af kirkegården. Det nye kapel kommer til at ligge i den grønne lund i den sydlige ende af Odder Ny Kirkegård. Taget bliver hældende, så man næsten får en fornemmelse af kirketårn.Illustration Gjøde & Povlsgaard
Lokalt - Det bliver arkitektfirmaet Gjøde & Povlsgaard med base i Aarhus, der skal stå for byggeriet af det nye kapel på Ny Kirkegård.

De to arkitekter er blevet valgt af menighedsrådet ved Odder Sognekirke, fordi medlemmerne mener, at Johan Gjøde og Niels Povls- gaard sammen med deres kolleger på tegnestuen har skabt en bygning, der trods sin lidenhed synes både majestætisk og i pagt med kirkegårdsrummet.

- Det har været utroligt spændende at se på de tre forslag, som vi blev præsenteret for. Men vi har valgt Gjøde og Povlsgaards forslag, fordi det rummer så mange spændende detaljer. Nu handler det om at få sat gang i lokalplanen og den videre detailplanlægning, siger menighedsrådsformand Bente Grønfeldt, der håber, at byggeriet kan gå i gang til april næste år og forhåbentlig tages i brug et år senere.
Både bygningen og ceremonirummet bliver trekantet, hvilket vil give en form for intimitet, selv hvis der kun er få deltagere til en bisættelse. Bag kisten ses det hjørne af bygningen, som får huller, så lyset kan spille ind. Dog gennem en glasrude lidt længere inde i rummet. Illustration Gjøde & Povlsgaard

Hjemmevant arkitekt

Kirkegården i Odder er ikke ukendt område for den ene af de to arkitekter, Niels Povlsgaard, som er vokset op i Odder og bliver ansvarlig for projektet. Han indrømmer dog, at kirkegården ikke var stedet, han kom mest som barn.

- Så meget desto mere spændende har det været at komme ind og opleve kirkegården, som jeg jo har kørt forbi hele mit liv ude på Rådhusgade og Torvald Køhlsvej, siger arkitekten, som sammen med kollegaerne bl.a. har stået for skabelsen af Den Uendelige Bro, som var en af hovedattraktionerne ved sidste års Sculpture By the Sea i Aarhus.

Af andre opgaver kan nævnes en totalrenovering af beboerhuset i Sølystgade i Aarhus samt installationen i forbindelse med Kulturaften 2015 på Ejer Bavnehøj, da der blev tændt 288 fakler, som tilsammen gav en samlet skulptur.

Det er første gang, at Gjøde & Povlsgaard har tegnet et kapel, og det har været en spændende udfordring for tegnestuen.

- Der var mange ting, man skulle sætte sig ind, da et kapel har mange funktioner, og man skal være påpasselig med virkemidlerne, fordi brugerne kan være meget sårbare. Men vi er selv ganske godt tilfredse, siger han.
Det nye kapel får to indgange, nemlig en i hver side. Illustration Gjøde & Povlsgaard
Annonce

Trekantet bygning

Det nye kapel får form som en ligesidet trekant, hvor det hjørne af bygningen, som vender ud mod den alle, der fører ned til anden ende af kirkegården, hæves, så det bliver ca. syv meter højt. Her vil der i stenene være huller, så lyset kan spille ind i ceremonirummet, der får plads 36 - måske flere - gæster.

En af tankerne bag det trekantede rum er, at kisten kan placeres foran den højeste del af rummet, hvor lyset kan spille ind gennem hullerne i bygningens sten.

Den trekantede grundplan gør, at efterladte vil føle en vis form for intimitet, selv når der er få personer til stede ved en bisættelse.

- Vi har gjort meget ud af at gøre rummet neutralt uden religiøse symboler, fordi det skal kunne bruges af alle. Men derfor må det gerne have en vis form for højtidelighed i sig f.eks med lysindfald. Det mener jeg, at arkitekterne har klaret på en fin måde, siger provst Dorte Sørensen, der har fået lovning på, at folkekirkerne i provstiet kan benytte kapellet ved det gamle sygehus for et symbolsk beløb, indtil det nye kapel står klar til indvielse.
Johan Gjøde og Niels Povlsgaard (th.) blev landkendte, da de sidste år skabte Den Uendelige Bro i forbindelse med Sculpture By The Sea.ArkivFoto: Kim Haugaard
Ud over selve ceremonirummet kommer det nye kapel også til at indeholde toiletter, teknikrum, depotrum, et præstekontor, et forberedelserum og otte kølebokse.

Prisen for kapellet er tre mio kr., og det bliver det lokale rådgivende ingeniørfirma Ivar Lykke Kristensen, som skal være bygherrerådgiver og entreprenør.

Som mange steder vil andre end medlemmer af Folkekirken også kunne benytte det nye kapel til en bisættelse. I så fald skal de efterladte dog betale de faktiske og dokumenterede udgifter, altså lys, varme og vedligehold. Det skal medlemmer af Folkekirken ikke.
Annonce
AC Horsens For abonnenter

Overbevisende og fortjent oprykning: Derfor har AC Horsens muligheden for at klare sig med det hold, der sikrede pladsen i Superligaen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Su-su-superliga! Reportage og masser af billeder fra kæmpe AC-fejring på stadion og fest i Forum Horsens

Erhverv For abonnenter

Borgere glæder sig til at få fjernvarme - men udsigten til to store varmetanke vækker bekymring

AC Horsens

Stolt og tilfreds cheftræner: Oprykninger vænner man sig aldrig til, og denne her var meget fortjent

Horsens

John Andersen runder snart 83 år, men arbejder syv timer hver dag med sin enestående have

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

AC Horsens

Se alle billeder og reaktioner: Her rykker AC Horsens op i superligaen

AC Horsens For abonnenter

Karakterbogen: Genial satsning gjorde angriber til dagens spiller i superliga-sovs

Brædstrup

29-årig erkender bilbrande i retten: Jeg var depressiv og nede i livet

Horsens

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Debat

Det er med stor bekymring for de foreslåede besparelser, at vi skriver dette: Særlige borgere har brug for særlige indsatser

Odder For abonnenter

Bager får sur Smiley for smuds i krogene og kondensvand i fryserummet

Hedensted

Nu vil Tørring også med på padelbølgen: Mangler mindst en million for at få projektet skudt over nettet

Annonce