Annonce
Kultur

Nyt lege-mekka i midtbyen får topkarakter fra den vigtigste jury

Fredagens høje temperaturer forhindrede ikke de mange inviterede børn i at give den fuld gas på Gasvej. Foto: Morten Pape
Industrimuseet og en glad giver kunne slippe hujende horder af legesyge børn og en ditto borgmester fri. Schurs milliongave til byen bestod første store tryktest.

Horsens: Nogle rutsjede, nogle snurrede, mens andre kravlede, hoppede eller svang sig af sted i et lydinferno af hujende og glade stemmer.

Der var med andre ord tryk på ved Danmarks Industrimuseum i Horsens fredag eftermiddag, da horder af legesyge unger officielt indtog midtbyens nyeste legeplads.

Uanset hvor man kiggede hen på pladsen, der åbnede med en indvielse klokken 11.30 for inviterede skolebørn, var der gang i en intens prøvekørsel af det mange millioner kroner dyre legemekka, som den 175-års-jubilerende emballagevirksomhed Schur har doneret til industrimuseet og byen.

Annonce

Selv borgmester Peter Sørensen (S) foldede sig efter åbningstalen ud som legeonkel og fandt blandt andet vej til toppen af det 6,5 meter høje tårn, der er et af pladsens tydeligste trækplastre. Herfra fik han i pænt antræk en susende tur ned gennem et langt, svingende rutsjebane-rør, der forbinder højderne med jorden.

Det går op og ned i politik. Fredag gik det ned for borgmester Peter Sørensen (S), men på den gode måde. Foto: Morten Pape

- Den er godkendt, lød det fra en grinende borgmester, som dog ikke udgjorde dagens vigtigste jury.

Børn gav top karakter

Dén bestod af ungerne, og efter den første tryktest af legepladsen, der står på den del af museumsgrunden, der nu er døbt Axel Schurs Plads, kunne tre af dem uddele topkarakterer. Skalaen var 1-10.

Silke Buck var ikke i tvivl: Den ny legeplads fortjener topkarakter. Foto: Morten Pape

- Jeg vil give 10, sagde syv-årige Silke Buck, som skarpsindigt bemærkede, at det anerkendte legepladsfirma Monstrum, der har skabt stedet, er inspireret af industrimuseets historie som gammelt gasværk.

- Det er den bedste legeplads i byen, vil jeg sige. Jeg føler lidt, at det ikke havde været det samme, hvis det bare var en legeplads, men der er faktisk også noget om industri, fordi tingene forestiller ting; møtrikker og sådan noget. Det, synes jeg, er ret sjovt, bemærkede den syv-årige censor og fortsatte sin topbedømmelse


Det er fedt med en legeplads ved et museum. Hvis børnene nu for eksempel ikke gider stå og kigge på den der gamle dampmaskine, der er rigtig, så kan de gå ud og lege med en, der er lavet af træ i stedet for.

Karl Lehmann Hougaard


- Jeg har det sådan med legepladser, at når man har været der, bliver de hurtigt kedelige, men her er mange ting, man kan lave, og jeg synes også, det er sjovt, at der både er noget til små og store børn. Man kan faktisk aldrig blive for stor til en legeplads, og uanset hvor stor man er, så er der noget her, man kan bruge, sagde Silke Buck.

Annonce

Fedt med leg ved museum

Hendes 10-årige storesøster, Lykke Buck, var langt hen ad vejen enig.

Lykke Buck har prøvet mange legepladser i sit 10-årige liv. Fredag testede hun efter eget udsagn en af de gode. Foto: Morten Pape

- Jeg giver den en 9'er, fordi jeg synes, at der er mange gode ting, men der er også nogle steder, hvor det kunne være lidt bedre. For eksempel i tårnet. Der kunne der godt have været en stor rutsjebane mere. Men lige nu er der også bare mange mennesker hernede. Det bliver måske bedre, sagde hun, inden ni-årige Karl Lehmann Hougaard uddelte karakteren 8.

- Men det er en stor 8'er, forsikrede han.

- Det er måske, fordi jeg har boet i København, og dér er der bare mega-mange gode legepladser, lød det fra Karl Lehmann Hougaard, som også glædede sig over placeringen af den ny legeplads ved industriens museum.

Jeg giver den en 8'er. Jeg synes, der godt kunne være lidt flere gynger, for jeg er rigtig glad for at gynge. Men det er en god 8'er, sagde ni-årige Karl Lehmann Hougaard. Foto: Morten Pape

- Det er fedt med en legeplads ved et museum. Hvis børnene nu for eksempel ikke gider stå og kigge på den der gamle dampmaskine, der er rigtig, så kan de gå ud og lege med en, der er lavet af træ i stedet for.

De tre kammerater, som til daglig går i 1., 2. og 3. klasse på Østerhåbskolen, var enige om, at de kommer til at tumle på Axel Schurs Plads igen.

- Det er nok byens bedste legeplads, lød den samlede dom.

Annonce

Fredagen bød på flere gaver fra Schur

Når CEO Hans Schur fortæller, hvorfor Schur, der i 175 år har været blandt de bærende i lokal industri-historie, tidligere i år valgte at donere 3,2 millioner kroner til legepladsen, er argumentet da også netop behovet for et nyt valfartssted for byens familier.

Vender man blikket fra industrimuseet mod det nærliggende Horsens Havn, skyder der her helt nye boligkvarterer op, og Schurs tanke har været at skabe et åndehul på strækningen mellem den ny bydel og den gamle midtby.

Rasmus Klump troppede op for at præsentere den ny bog "Rasmus Klump besøger Horsens". Bagefter var der pandekager. Foto: Morten Pape

- Det er fantastisk at se, at den nu endelig er i brug, sagde Hans Schur, som tilstod, at han ikke selv har gennemtestet de redskaber, som børnene svingede sig rundt i.

- Jeg har godt nok været hele vejen oppe i det høje tårn, og jeg skulle lige til at tage turen ned gennem røret, men så fandt jeg ud af, at jeg havde for fint tøj på, sagde den glade giver med et grin.

Legepladsen var i øvrigt ikke den eneste gave, Schur havde med til børnene fredag eftermiddag. Ved åbningen af legepladsen præsenterede firmaet også en helt ny, specialfremstillet Rasmus Klump-bog.

"Rasmus Klump besøger Horsens" hedder udgivelsen, hvis overskud går til organisationen Børns Vilkår.

Inden flokken af hujende unger kastede sig over legepladsen, fik Hans Schur lejlighed til at fortælle, at han i lang tid har skulet mod industrimuseets grund. Den har ikke været for køn, konstaterede han, men det er der lavet om på nu. Foto: Morten Pape

Og mens de yngste læste eller legede videre, begav en del af de voksne sig ind på selve museet. Her var der også fokus på Schurs 175 år lange historie i form af en ny, markant udstilling om emballagens og trykketeknikkernes historie. Udstillingens titel passede til dagen: "Tryk På".

Læssevis af vilde børn kastede sig ind i gastanken, der godt kunne lede tanken hen på "tordendomen" fra de gamle Mad Max-film. Foto: Morten Pape
I børnenes øjne var Rasmus Klump nok den mest prominente gæst, da Industrimuseet officielt åbnede sin nye, mange millioner kroner dyre legeplads. Foto: Morten Pape
Annonce
Horsens For abonnenter

Grønt lys til lovligt gaderæs: Horsens Kommune afsætter 1,2 millioner kroner til etablering af streetracebane

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

To er blevet fyret: Kommunalt ansatte snagede i 300 personers følsomme oplysninger

Horsens For abonnenter

Det er endnu uvist, om der er PFOS-forurening i Horsens, men "der er ikke risiko for mennesker eller grundvandet"

Sport

Han sprang ud som HIC's nye guldfugl: Angrebsspillet fungerede næsten til perfektion i premieren, men det er ikke nødvendigvis kun positivt

Erhverv For abonnenter

Sengeproducent leverer million-resultat: I vores mest optimistiske scenarier havde vi ikke forudset en så voldsom vækst

AC Horsens

Stolt AC Horsens-træner oven på pokaltriumf: Hvor mange kan skifte ni mand ud og så vinde over et superligamandskab?

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Horsens

23-årig slog alarm om drab i Køge fra lejlighed i Horsens: Nu sidder han selv på anklagebænken tiltalt for drabet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Havde gang i 50 wienerschnitzler: Forpagter måtte sadle hurtigt om efter brand

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AC Horsens

Se videoanalyse: AC Horsens tævede Silkeborg og nu venter ærkerivalerne fra VB i 1/8-finalen

Horsens For abonnenter

Bilister har svært ved at komme ud på landevej: Her kan der komme en rundkørsel

Horsens

80-årig kvinde måtte reddes op: Faldt ned ad skrænt

Annonce