Annonce
Hedensted

Nyt initiativ skal standse valgplakaterne som miljøsvinere

HL Repro i Hedensted producerede til årets valg ca. 350.000 valgplakater. Trods de er lavet i plast er de fuldstændig miljørigtige, såfremt de bliver sorteret korrekt. Arkivfoto: Morten Pape
I takt med at landets valgplakater bliver produceret i plast, kan det også genanvendes. På grund af forvirring og tvivl ender det alligevel for ofte i containerne med brændbart - og det forsøger Hedensted Kommune nu at gøre op med.

Hedensted: Det er ikke kun det politiske landskab, der tager sig anderledes ud efter et valg. Også det helt generelle landskab ændrer sig nu i takt med, at valgplakterne disse dage bliver pillet ned af lygtepælene.

Normalt ville plakaterne efter et valg blive smidt i containeren med brændbart til både økonomisk og miljømæssig gene, men hos Hedensted Kommune har man i år valgt en anden fremgangsmåde.

I modsætning til tidligere valg står der nemlig på genbrugsstationerne en ekstra container til de mange politiske hoveder, så valgplakaterne kan genanvendes.

- Tidligere var det sådan, at man klistrede en plakat på en træplade, og det gav et blandingsprodukt, man var nødt til at brænde. Nu er partierne gået over til at trykke grafikken på et plastmateriale, som er 100 pct. genanvendeligt, og derfor gør vi med ekstra containere de frivillige særskilt opmærksom på, at det rent faktisk kan sorteres som hård plast, siger Morten Christensen, leder af miljø- bygge- og erhvervsseervicen i Hedensted Kommune.

Ca. 350.000 af landets valgplakater - svarende til mere end halvdelen - bliver produceret hos HL Repro i Hedensted.

Annonce
Det er først og fremmest et spørgsmål om miljøet, men der er også økonomiske fordele i genanvendelsen af valgplakater.

Morten Christensen, leder af miljø-, bygge- og erhvervsservicen i Hedensted Kommune

Dobbelt gevinst

Containerne er blevet sat op på foranledning af byrådsmedlem Ove Kjærskov Nielsen (DF), som gjorde opmærksom på muligheden.

Derfor er forventningen også, at langt færre plakater i år ender som en sort plet i klimaregnskabet.

- Der ligger en stor klimagevinst i at kunne genanvende mere frem for at forarbejde det, og rent økonomisk er der helt sikkert også nogle fordele i ikke at skulle betale statsafgift for at forbrænde det. Hvor store gevinster vi snakker, er umuligt at give estimater over, inden vi ser, hvor mange plakater vi modtager, siger Morten Christensen.

Ved seneste kommunalvalg forsøgte det tværkommunale affaldsselskab Norfors på Sjælland sig med en lignende fremgangsmåde. Det resulterede i ca. 26.000 genanvendte valgplakater, svarende til næsten ni tons.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce