Annonce
Brædstrup

Beboere frygter for støj og tung trafik: Nyt industribyggeri rykker tættere på

Vilofoss i Brædstrup ønsker at udvide med en ny fabriksbygning, og det har nu resulteret i en ny lokalplan. Foto: Peter Hald
Plan- og miljøudvalget i Horsens Kommune nikker ja til lokalplan og kommuneplantillæg, der baner vej for ny fabrik i Virkelyst-området. Den lokale grundejerforening er betænkelig ved støj fra lastbiler og trafiksikkerheden i området.
Annonce

Brædstrup: Alt tyder på, at DLG-koncernen kan få lov til at opføre en ny Vilofoss vitamin- og mineralfabrik i Brædstrup. Et enigt plan- og miljøudvalg i Horsens Kommune har sagt ja til  kommuneplantillæg 2017-21 og lokalplan 343. Hvis planerne også bliver godkendt i byrådet, er vejen banet for den nye fabrik.

Anbefalingen kommer på trods af, at beboerne i grundejerforeningen Galgehøj tæt ved det kommende industribyggeri er forbeholden overfor planerne.

DLG oplyste sidste år, at koncernen ønsker at opføre en helt ny fabrik i forlængelse af sin eksisterende Vilofoss-fabrik på Øskovvej 9 i Brædstrup. Horsens Byråd har tidligere godkendt, at Vilofoss kan købe 28.000 kvadratmeter jord til det formål. Samtidig sagde byrådet også ja til at sælge 21.000 kvadratmeter jord til Marlon Tørmørtel, som ligger ved siden af Vilofoss.

Den nye Vilofoss-fabrik kommer imidlertid til at gå ud over Øskovvej, og det betyder, at kommunen ønsker at nedlægge dele af Virkelyst og Øskovvej. Grundsalget er derfor gjort betinget af, at der skal laves en ny vejføring i erhvervsområdet i Brædstrup, så Virkelyst og Øskovvej opretholdes, men får et mere nordligt spor. Samtidig giver lokalplansforslaget mulighed for at øge byggehøjden til 42 meter.

Den nuværende Vilofoss-bygning er ikke voldsomt høj, men den nye fabrik kan blive op til 42 meter. Foto: Peter Hald

Når Vilofoss-fabrikken står færdig, bliver det et højautomatiseret anlæg på 900 kvadratmeter med en produktionslinje, der får en kapacitet på 50.000 tons årligt. På længere sigt vil der være mulighed for at udvide med endnu en produktionslinje.

Annonce

Reaktioner fra beboere

Det omfattende byggeri og vejændringerne vil påvirke omgivelserne, så derfor har der været en del reaktioner, da planerne var i offentlig høring. I høringsperioden er der kommet otte høringsvar, der primært drejer sig om trafik, støj og beplantning.

Flere beboere i området er således bekymrede for, at der kommer mere tung lastbiltrafik i området.

Det gælder blandt andet indbyggerne i det nye parcelhuskvarter Galgehøj, hvor grundejerforeningen Galgehøj har sendt et høringsvar. I svaret udtrykker foreningen bekymring for, at der ikke er en fodgængerovergang, når børn skal krydse vejen, eller en cykelsti.

Samtidig ønsker grundejerforeningen også læhegn og støjreducerende værn, og den er også imod at hæve byggehøjden til 42 meter, hvis det fortsat skal være attraktivt at bosætte sig på Galgehøj og Fredsbovej.

Annonce

Lastbiler en udfordring

Formanden for plan- og miljøudvalget Martin Ravn (V) siger, at en af de store udfordringer netop bliver lastbiltrafikken. Her gør han opmærksom på, at vejmyndigheden har mulighed for at lave restriktioner med blandt andet lastbilforbud eller etablere vejlukninger og øvrige faciliteter langs veje.

Dette vil dog være uafhængigt af lokalplanen, understreger han.

- Vi er klar til at kigge på trafikken, så vi kan regulere lastbiltrafikken, så den bliver mest hensigtsmæssig, siger Martin Ravn.

Afskærmning i form af beplantning er også på tale:

- Man ønsker blandt andet beplantning hele vejen fra Virkelyst og helt ned til Tønningvej. Det har vi imødekommet så meget, som det kan lade sig gøre i denne omgang. Vi kan dog kun gøre det på kommunal jord og i forbindelse med lokalplanen, siger Martin Ravn.

- Med hensyn til støj, skal virksomhederne have en miljøgodkendelse, når byggeriet er færdigt, og de skal overholde støjkravene. Det vil vi kigge efterfølgende. Udfordringen er, at støjdæmpende foranstaltninger skal etableres de rigtige steder for at få en effekt, siger han.


Jeg tror ikke, at tingene bliver forværret.

Martin Ravn, udvalgsformand


Martin Ravn vedgår, at der er tale om en klassisk problemstilling med et boligområde tæt på et industriområde. Men han mener godt, at tingene kan ende med at gå op i en højere enhed:

- Området har hele tiden har være udlagt til tung industri, og Galgehøj har hele tiden ligget der. Nu giver vi så mulighed for, at industribyggeriet kan blive højere. Men miljøreglerne skal overholdes, og det medfører, at man stadig kan have beboelse i nærheden.

- Jeg tror ikke, at tingene bliver forværret. Jeg fornemmer også i høringssvarene, at beboerne har forståelse for, at der er industri i nærheden. Og det er jo også positivt for Brædstrup, at industrien kan blive i området. Men vi skal sørge for at mindske generne, og det er klart, at vi skal kigge på, om vi kan lede lastbiltrafikken uden om beboelseskvarteret, siger Martin Ravn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Over 200 elever og lærere hjemsendt: Tre skoler i Horsens ramt af coronasmitte

Danmark

Frank Jensens kone: Frank betalte prisen for at være et normalt menneske

Horsens

Smattede blade og standset godstog giver problemer

Annonce