Annonce
Brædstrup

Nye boliger på vej: Nyt boligområde bliver grønt, klimavenligt og bæredygtigt

I forbindelse med bofællesskabet etableres der et fælles torv, hvor beboerne kan samles til aktiviteter, fest og hygge. Illustration: Peja Ejendomme
Der er tænkt i bæredygtige løsninger, energibesparelse og fokus på biodiversitet, når der i starten af 2020 bliver taget første spadestik til det nye boligområde Sønderhaven på Søndergade i Brædstrup.
Annonce

Brædstrup: Et boligområde uden biltrafik, med grønne omgivelser og bæredygtige løsninger med solenergi på hustagene, som forsyner hele boligområdet med strøm.

Det er nogle af de kvaliteter, som de nye beboere i boligområdet Sønderhaven i Brædstrup, kan se frem til, når den første fase af det store boligbyggeri står klar i slutningen af 2020.

Netop bæredygtighed og klimaansvar er omdrejningspunktet i det nye boligområde. Det forklarer ejendomsudvikler og direktør i Peja Ejendomme, Peter Pørtner Voldby, i en pressemeddelelse om projektet.

- Målet er at skabe et unikt boligområde, hvor klimaaftrykket er helt i bund, mens boligglæde, fællesskabsfølelse, grønne områder og biodiversitet er i top, siger Peter Pørtner Voldby Han fortæller, at Peja Ejendomme håber at skabe et boligområde, hvor man kan leve et godt liv sammen med andre, men hvor der også bliver taget ansvar for og vist, hvordan vi kan bygge og indrette os på en anderledes og mere bæredygtig måde. - Derfor har vi valgt en række løsninger, der reducerer energiforbruget markant, samtidig med at vi gør det muligt at leve grønnere og mere bæredygtigt - uden at gå på kompromis med hverken komfort eller en nem og velfungerende hverdag, lyder det fra den lokale ejendomsudvikler.

Mellem boligerne bliver der grønne områder med høje græsser, havelignende partier og frugtlunde, som giver et usædvanligt grønt byrum.

Peter Pørtner Voldby, direktør Peja Ejendomme

Annonce

Bofællesskaber med torv og egen urtehave

Sønderhavens i alt 77 boliger bliver bygget i tre faser, hvor den første får byggestart i januar 2020. Her opføres et bofællesskab med 26 boliger, et stort fælleshus, torv til ophold og en urtehave, mens der samtidig tages hul på anlægsarbejdet til de næste faser i byggeriet. - Vi har gennem længere tid været i dialog med en gruppe lokale, som har ønsket sig et bofællesskab. Og så har vi selvfølgelig noteret os, at der er meget stor interesse for at bo sammen og være fælles om f.eks. madlavning, aktiviteter og naturoplevelser. Derfor har det været oplagt for os at kombinere tankerne om et bæredygtigt og klimavenligt byggeri med de kvaliteter, som bofællesskaber har, hvor man er fælles om tingene og tager ansvar for hinanden og omgivelserne, forklarer Peter Pørtner Voldby.

Annonce

Forsyner sig selv med strøm

I det nye byggeri er der også stor fokus på energibesparelser. Sønderhaven bliver således stort set selvforsynende med el. Der bliver monteret integrerede solceller i tagbelægningen, som kommer til at levere energien til belysning og elevatorer.

Den producerede el bliver lagret med ny batteriteknologi, så produktionen kan udnyttes bedre, og overskudsproduktion sælges til elselskaberne. - Vi har valgt at bruge solceller, fordi det er en gennemprøvet teknologi, som kan dække hele områdets elforbrug. For beboerne betyder det, at de får en minimal udgift til el, samtidig med at de kan glæde sig over, at strømmen er miljøvenlig, forklarer Peter Pørtner Voldby.

Produktionen fra solcellerne vil også blive brugt til ladestandere til el-biler. De bliver placeret i områdets parkeringskælder, der kommer til at ligge tilbagetrukket i områdets nordlige del.

Sønderhaven

  • Sønderhaven kommer i alt til at bestå af 77 lejeboliger på mellem 60 og 105 kvm. Heraf øremærkes de 26 af boligerne til bofællesskab.
  • Sønderhaven bliver selvforsynende med energi og bliver varmet op med fjernvarme.
  • Bofællesskabet får et stort fælleshus og et torv, hvor beboerne kan samles til aktiviteter og sociale arrangementer.
  • I Sønderhaven suppleres de grønne områder med blandt andet legeplads og tarzanbane, så byggeriet også appellerer til børnefamilier.
  • Byggeriet påbegyndes i januar 2020, og de første 26 boliger forventes færdige i slutningen af 2020.
  • Peja Ejendomme står bag byggeriet, der bliver til med bistand fra Ginnerup Arkitekter, DEM (Dansk Energi Management), Møller og Grønborg, EnviDan, VSP, Avnø byggerådgivning og en række underleverandører.

Kilde: Peja Ejendomme

Naturen er tænkt ind i alle dele af det nye boligområde Sønderhaven. Her er det sådan, at arkitekterne forestiller sig, at områdets blomsterhave skal tage sig ud. Illustration: Peja Ejendomme
Annonce

Mindre biltrafik og mere natur

Netop parkeringskælderen er helt central for områdets indretning. Ved at samle bilerne ét sted - under jorden - frigives der plads til de grønne områder, som vil omgive boligerne. Her vil stier, legepladser og et varieret planteliv være med til at sikre, at området får rekreativ værdi, samtidig med at byrummet kommer til at hænge sammen med Brædstrups bymidte og Folkeparken, som ligger lige om hjørnet. - Sønderhaven er et boligområde eller en lille bydel, men det er også en have i helt bogstavelig forstand. Mellem boligerne bliver der grønne områder med høje græsser, havelignende partier og frugtlunde, som giver et usædvanligt grønt byrum, større biodiversitet og livsglæde, og som samtidig binder området sammen med byens øvrige grønne områder, den gamle banesti og bakkelandet omkring byen, forklarer Peter Pørtner Voldby. Inden byggeriet for alvor går i gang, bliver den nuværende erhvervsbygning, som tidligere har huset Energi Midt, revet ned. - Bygningen har huset enkelte virksomheder, men ellers levet en lidt anonym tilværelse de senere år. Så vi glæder os til at skabe fornyet liv i byen og bidrage til et mere attraktivt byrum og til den rivende udvikling, Brædstrup er inde i med omfattende byudvikling og stor tilflytning i de her år, siger Peter Pørtner Voldby.

Direktør i Peja Ejendomme, Peter Pørtner Voldby, vil med sit boligprojekt i Sønderhave gerne vise, hvordan man kan bygge klimabevist og på en mere bæredygtig måde. Arkivfoto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce