Annonce
Brædstrup

Nyt bofællesskab vil stå klar om et år: Skal skabe livskvalitet og fællesskab for unge og ældre

Boligudvikler Peter Pørtner og initiativtager Peder Kirkeby er folkene bag et nyt bofællesskab på den tidligere Energi Midt-grund i Brædstrup. Foto: Mette Mørk
En helt ny boform er på vej i Brædstrup, når selskabet Peja Ejendomme allerede fra slutningen af året sætter spaden i jorden til byens kommende bofællesskab på Søndergade.

Brædstrup: Bofællesskaber vinder mere og mere frem herhjemme. Således står der i øjeblikket cirka 8100 ældre på venteliste til landets omkring 300 bofællesskaber, viser tal fra Realdania.

Til næste år får områdets ældre og unge mulighed for at prøve boformen af på egen krop, når Peja Ejendomme, som tidligere hed JP Invest og Udvikling ApS, vil opføre lidt over 30 lejligheder i et nyt bofællesskab i Brædstrup, som både er til senioren, den unge single og børnefamilien.

- Vi regner med at få de nødvendige tilladelser her i efteråret, så vi kan gå i gang med byggeriet sidst på året og med indflytning i efteråret 2020. Der er derfor nu, at folk skal begynde at overveje, om de vil et bofællesskab, fordi så er det jo snart, at de skal sætte deres parcelhuse til salg, siger Peter Pørtner, indehaver i Peja Ejendomme.

Annonce

I et bofællesskab kan man gøre ting sammen frem for at være alene. Dermed får man også et godt og indholdsrigt liv i den sidste del af livet.

Peder Kirkeby, initiativtager til bofællesskab i Brædstrup

Bedre livskvalitet

Bofællesskabet bliver en del af et større byggeri på lidt over 80 lejligheder, som opføres på det tidligere Energi Midt hovedkvarter på Søndergade. Området får navnet Sønderhaven, og initiativtageren til Brædstrups kommende bofællesskab glæder sig til, at de første kan flytte ind.

- Alle erfaringer viser, at ældre får bedre livskvalitet og mere indholdsrig hverdag i at være i et bofællesskab. Samtidig kan samfundet også spare penge til hjemmehjælp og medicin, da folk hjælper hinanden og får det bedre. I et bofællesskab kan man gøre ting sammen frem for at være alene. Dermed får man også et godt og indholdsrigt liv i den sidste del af livet, siger Peder Kirkeby.

Idé tog fart

Peder Kirkeby kom med ideen til et bofællesskab i et læserbrev for to år siden. Ideen tog hurtigt fart, og i januar 2018 var der over 100 seniorer til informationsmøde på Brædstrup Kro. Siden meldte omkring 70 meldt sig som interesserede i at gå videre med planen. Der blev nedsat tre grupper, der skulle arbejde videre med indretning, hvordan lejlighederne skal se ud, et udvalg, der udvikler udendørsområderne og et tredje udvalg, der arbejder med fælleshuset og de fælles aktiviteter.

De nye mulige bofæller har siden besøgt forskellige bofællesskaber i området for at søge inspiration til, hvordan Brædstrups nye bofællesskab skal være og se ud. Det hele har dog ikke været helt uproblematisk. - På et tidspunkt gik det meget op i, hvordan køkkenet eller gulvene skulle se ud. Der var også meget debat omkring, hvor meget fællesskab, der skulle være. Nogle vil gerne have meget fællesskab, mens andre også var meget opmærksomme på at have deres eget. Vi skal derfor bruge den kommende tid til at finde ud af, hvordan det nye bofællesskab skal være, siger Peder Kirkeby.

Der skal i alt bygges 80 lejligheder på den tidligere energigrund, som i fremtiden får navnet Sønderhaven. Det betyder, at de nuværende bygninger skal fjernes. Foto: Mette Mørk

Ny energi

På trods af lidt startvanskeligheder forventer de to bagmand bag byens kommende bofællesskab, at de snart kan invitere de interesserede beboere til et nyt møde, hvor man visuelt kan vise, hvordan lejligheder og fælleshus kommer til at se ud.

- Vi håber, det kan være med til at skabe lidt ny energi til projektet. Folk har ventet længe på, at der skulle ske noget, men når vi snart kan melde ud, hvornår de kan flytte ind, så bliver det også mere virkeligt for folk. Vi håber også, det vil få nogle til at tage mere del i at få bofællesskabet op at stå, siger Peter Pørtner.

Peter Pørtner og Peder Kirkeby håber af flere ildsjæle vil melde sig, så bofællesskabet bliver klar til næste år. Foto: Mette Mørk

Ildsjæle ønskes

Ejendomsudvikleren forventer, at bofællesskabet i Brædstrup vil tilbyde byen noget nyt, idet det kan opfylde et behov for fællesskab. Samtidig kan områdets ældre få et sted med aktiviteter og indhold, som vil skabe livskvalitet i den sidste del af livet.

- Vi skal derfor bruge den sidste tid nu til at finde glæden og begejstringen for ideen ved bofællesskabet, og så skal vi have folk på banen og vise initiativ. For det er nu, vi skal finde frem til hvilken slags bofællesskab, vi gerne vil være, siger Peder Kirkeby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Jysk bygger om: Genåbner på fredag

DEBAT

Opdateret: Kommentarfeltet under artikler virker igen

INFO: Vi har haft nogle tekniske problemer på vores hjemmeside, som har betydet, at det ikke har været muligt at debattere og skrive kommentarer under artiklerne. Problemet er nu løst. Vi beklager bøvlet og takker for tålmodigheden.

Annonce