Annonce
Erhverv

Nytårsmad ud af huset boomer: Vi køber menuer som aldrig før

Salget af nytårsmenuer sætter nye rekorder i 2018. I Egebjerg-Hansted Forsamlingshus meldte forpagter Chris Baadsgaard Frænde udsolgt 23. december. Han sender 351 kuverter ud af huset. Foto: Yilmaz Polat

Vi køber færdige nytårsmenuer som aldrig før - også i Horsens og opland. Avisen var med, da forpagteren af Egebjerg-Hansted Forsamlingshus søndag pakkede 351 menuer til afhentning nytårsaftensdag.

Horsens: Vi køber færdige nytårsmenuer som aldrig før.

Tendensen er ikke ny, men alligevel meldes der om rekord på rekord hos lokale madleverandører.

I Bilka i Horsens var der fredag solgt over 1000 menuer, i Super Brugsen i Gedved gik det også strygende, og hos forpagter Chris Baadsgaard Frænde i Egebjerg-Hansted Forsamlingshus var der søndag travlhed: Han og personalet var i gang med at pakke 351 menuer til afhentning nytårsaftensdag.

- Vi har haft 300 menuer til salg - officielt. Men meldte folk, at de havde en ekstra gæst, klarede vi også det. Det slutter på nøjagtig 351, siger forpagteren af det 130 år gamle forsamlingshus.

Han kunne melde udsolgt 23. december. Sidste år lukkede han allerede 17. december og endte på i alt 300 menuer.

- For syv år siden, da jeg startede, lavede vi 80 nytårsmenuer. Det faldt så til 40 året efter, og vi droslede siden helt ned. Så begyndte vi igen og lå på 150-200 menuer frem til 2016. Jeg ved ikke lige, hvad der så skete op til sidste år, siger Chris Baadsgaard Frænde om det ryk i salget, der altså sluttede på de 300, det var fysisk muligt at nå.

- Er det en tendens?

- Krisen kradser i hvert fald ikke længere. Mange er vant til at bruge f.eks. nemlig.com. Vi ta'r som kunder de løsninger, der er lettest for os, vurderer Chris Baadsgaard Frænde.

Annonce

Egebjerg-Hansted Forsamlingshus

Forretstallerken med:

Rimmet kammusling, østersmayo, limemarinerede æbler, ristede hasselnødder.

Lufttørret nakkefilet fra Grambogård, basilikum pesto, parmesan-flage.

Groft brød og urtesmør.

Hovedret:

Rôsti á la Egebjerg, filodejspose med vinterpuré, syltede rødløg, jordskokkechips.

Vælg blandt følgende slags kød: Fyldt svinemørbrad svøbt i bacon, braiserede svinekæber, kalve-culotte, oksemørbrad af dansk kødkvæg.

Dertil enten sky-, trøffel- eller rødvinssauce.

Dessert:

Marcipan/konfekt kage, karamel-is, bærkompot, tvillkiks.

Oste:

Fire forskellige oste med tapanade og hjemmebagt brød

Priser for tre-fire retter ligger mellem 255 og 414 kroner.

Maja Johansen (i forgrunden) og Lise Almbjerg hjalp Chris Baadsgaard Frænde med at pakke 351 menuer søndag i Egebjerg-Hansted Forsamlingshus. Foto: Yilmaz Polat

Svinekæber som joker

Menuen med oksemørbrad til 349 kroner er et populært valg i Egebjerg-Hansted.

- Og så har jeg altid en "joker" med. I år er det svinekæbe, og ca. 70 har bestilt den. Det er flot, siger Chris Baadsgaard Frænde.

Bestillingerne varierer fra én til 13 kuverter. Cirka 100 er faste kunder, de øvrige er nye.

Nytårsaftensdag er der udlevering kl. 10-12, hvor kunderne bydes på et glas vin, mens menuerne tjekkes grundigt. Det ligger forpagteren meget på sinde, at der ikke er fejl - og de skal i hvert fald ikke opdages lige inden, maden serveres.

Forinden har Chris Baadsgaard Frænde kl. 6-10 bagt friskt brød til forretter og osteanretninger.

- Og kl. 13 siger min kone, at jeg skal sidde i bilen, for da kører vi til Aalborg og fejrer nytår, siger han med et smil, mens menu efter menu gøres klar.

Chris og kollegerne har haft susende travlt i december.

- Vi har haft dobbelt op på julefrokoster i år. Vi nåede over 2000, fortæller forpagteren.

Bilka

Appetizer: Nytårstapas med indbagt tempurareje, daddel svøbt i bacon, grønne oliven, tapaspølse samt sprøde kiks og cremet dip.Forret: Fiskesymfoni af koldrøget laks og hellefisk samt ørredmousse med tangperler. Hertil fennikelsalat og friskbagt baguette fra egen bager.

Hovedret: Oksemørbrad med fyldt kartoffelrösti og sauce bordelaise. Hertil svampesauté og grønne asparges svøbt i bacon.

Dessert: Isdessert med strejf af lemon. Serveres med mangofrugt, bærcoulis og krystalliseret hvid chokolade.

Bilkas fire retters-menu koster 249 kr. pr. kuvert.

Børnemenu bestående af tunsalat, byg selv-burger og pandekage med is koster 89 kr. pr. kuvert.

Nytårsaftensdag kl. 10-12 kommer kunderne og afhenter bestillinger i forsamlingshuset. Forret, dessert og ostetallerken går igen i menuerne. Til hovedret kan der vælges forskellige slags kød og saucer. Foto: Yilmaz Polat

Fordobling i Bilka

I Bilka i Horsens blev der ifølge varehuschef Martin Enevoldsen sat rekord med cirka 500 menuer ud af huset for et år siden. Den er slået noget så eftertrykkeligt i 2018.

- Vi har mere end fordoblet salget - igen. Vi er på den gode side af 1000 anretninger, siger Martin Enevoldsen.

Vi talte med varehuschefen fredag ved middagstid, og selv om 1000 egentlig var lig "udsolgt", tog Bilka på daværende tidspunkt stadig imod bestillinger. Grænsen var dog tæt på nået.

- Er det en trend i tiden med mad udefra?

- Det skal være nemt og hurtigt, for vi vil gerne bruge tiden på at hygge os. Og så får mange sammensat en menu, de ellers ikke selv kunne have lavet, siger Martin Enevoldsen, der taler om fokus på "convenience" - altså komfort og bekvemmelighed.

Bilka-bossen siger endvidere, at man i kæden i år er gået all-in på en børnemenu.

- Børnene vil også gerne forkæles med andet end fiskefilet og pommes frites. Det har været et hit, fastslår Martin Enevoldsen.

Super Brugsen

Appetizer: Små vafler med rejer, ricottacreme m/urter, citron og karse.Forret: Te-røget laks med bok choy, sesam med wasabi smag, mayo med lime og chili, sennepskarse samt rugbrødschips.

Hovedret: Oksemørbrad, oksespidsbryst, kartoffelkurv med kartoffelpuré, grønkål, trøffel, appelsiner, bearnaise og timiansky.

Dessert: Mandeltærte med vaniljecreme, basilikum, hindbær, ferskenpuré og crunch.

Super Brugsens menu koster 269 kroner pr. kuvert.

Et boom på landsplan

Julen er traditionelt lig færdige menuer for både Bilka og Føtex. Her oplevede Bilka i Horsens også en vækst, men ikke af så eksplosiv karaktér som til nytår, lyder det.

Meldinger fra Bilka og Føtex på landsplan bekræfter trenden i Horsens:

- Går det, som vi forventer, vil vi se en fordobling i antallet af solgte nytårsmenuer i Bilka og en tredobling i Føtex, siger Jacob Fejerskov, der har titel af head of retail i Bilka/Salling Group, i en pressemeddelelse.

Gedved: Tæt på udsolgt

Menu-trenden rammer ikke kun en større by som Horsens. Også oplandet er med.

Super Brugsen i Gedved havde fredag rundet 200 solgte nytårsmenuer.

- Vi har bestilt 250 menuer i år og er tæt på udsolgt. Vi har én menu, som er fælles i Super Brugsen. Det er klart det nemmeste, siger souschef Dennis Nielsen.

Han fortæller, at Super Brugsen i Hatting allerede torsdag måtte melde udsolgt, og så kunne de henvise nytårssultne kunder til Gedved.

Sidste år landede tallet på ca. 150 solgte menuer, fortæller Dennis Nielsen.

Han er med på, at menu-løsningen trender, men der er stadig godt gang i salget af f.eks. stege, så en del begiver sig stadig ud i kogekunsten selv.

Dennis Nielsen har ikke eksakte tal på, om det er lokale kunder, der bestiller menuer, men han glæder sig over, at ud af huset-boomet ikke kun rammer større byer.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce