Annonce
Danmark

Nyeste tal: Danskerne holder sig fra juletogene

DSB og direktør Flemming Jensen har gennemført langt de fleste planlagte togafgange i et coronaramt 2020, men der har været store fald i passagertallene. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen
DSB har for en gangs skyld god plads i juletogene. Der er lige nu solgt 22 procent færre billetter end på samme tid sidste år. Ekspert ser kun en lille smitterisiko ved at køre med tog.
Annonce

Juletrafik: Ved indgangen til julemåneden råder tvivlen i mange familier: Kan man sende bedsteforældrene fra Nordjylland til juleaften på Fyn med DSB? Eller kan en børnefamilie forsvare at springe på lyntoget fra København til Aarhus lillejuleaften og retur juledag?

Ingen kender myndighedernes restriktioner for julen endnu, og det præger danskernes lyst til at reservere togbilletter. DSB har solgt 22 procent færre billetter til juledagene end på samme tid - 1. december - sidste år.

Det oplyser DSB’s topchef Flemming Jensen til Avisen Danmark.

- Det ligger væsentligt lavere end sidste år. Vi lever vel alle sammen i en forståelse af, at man ikke kan planlægge ret langt ud i fremtiden, så mon ikke mange venter med at beslutte sig, siger Flemming Jensen.

Annonce

Hårdt ramt

DSB har i forvejen været hårdt ramt i 2020, hvor den statsejede virksomhed har gennemført langt de fleste togafgange, men med store fald i passagertallene.

- Ca. 20 procent af vores normale kunder er helt væk i øjeblikket. De 80 procent, der er tilbage, rejser mindre. Det er drevet af, at mange arbejder hjemme, eller de vælger bilen. I københavnsområdet tager mange cyklen i stedet for S-toget, siger Flemming Jensen.

Normalt bliver mange af julebilletterne revet væk, når de bliver sat til salg sidst i oktober. Det er ikke sket i år, men DSB har heller ikke i vanlig stil slået på tromme for julesalget.


Vi er meget afhængig af kommunikationen fra myndighederne. Vi kan ikke selv være afsender på, at det er trygt og sikkert at tage toget, hvis myndighederne siger noget andet,

Flemming Jensen, administrerende direktør, DSB


- Vi hører fra kunderne, at de lige nu først og fremmest har behov for tryghed. Derfor ser du ikke en julekampagne, som vi normalt ville have på dette tidspunkt, men vi er ude med budskabet om, at det er trygt at rejse med toget, hvis man overholder retningslinjerne, siger Flemming Jensen

Ifølge DSB er der i øjeblikket ikke udsigt til, at togene bliver fyldt i julen. Den største trængsel ses på enkelte afgange 22. og 23. december.

Annonce

Lille risiko

Ifølge epidemiolog og afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital, Christian Wejse, er der ikke nogen grund til at holde sig fra togene i juledagene, selvom trængsel i offentlig transport udgør en risikofaktor. Ifølge Christian Wejse er der ikke grundlag for at sige, at ret mange er smittede i den offentlige transport, og derfor udgør en rejse med et DSB-tog kun en lille risiko for at bringe smitte videre til familiemedlemmer.

- Jeg tror ikke, risikoen er så stor, at det ville få indflydelse på mit valg af transport, siger han.

Hos DSB har man vænnet sig til kravene om mundbind og pladsbilletter, og direktøren, Flemming Jensen, afstår fra at forherlige togrejserne lige nu.

- Vi er meget afhængig af kommunikationen fra myndighederne. Vi kan ikke selv være afsender på, at det er trygt og sikkert at tage toget, hvis myndighederne siger noget andet, forklarer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce