Annonce
Horsens

Nye vejnavne på Nordhavnen vedtaget i byrådet

Status efter byrådsmødet mandag er, at den grønne vej på dette kort hedder Nordøstpassagen. Den går fra Strandpromenaden ca. over for Prip Buus Vej og mod syd. Her rammer den den tidligere Jens Hjernøes Vej og fortsætter som den. Det betyder, at blandt andet Horsens Marina nu har adresse på Nordøstpassagen. Den blå vej på kortet hed før Frederik Winthers Vej, nu hedder den Beringsstrædet. Den røde vej på kortet er den nye vej Jenny Kammersgaards Vej. Tegning: Horsens Kommune
Frederik Winthers Vej skifter navn til Beringsstrædet, og Jens Hjernøes Vej skal fremover hedde Nordøstpassagen. Kommunen afviser kritik fra sejlsportsklubber og erhvervsliv i området.
Annonce

Horsens: To veje på Nordhavnen skifter navne. Frederik Winthers Vej bliver til Beringsstrædet og Jens Hjernøes Vej til Nordøstpassagen. Det blev slået endeligt fast på byrådsmødet mandag aften.

De nye navne, der hædrer Horsens' berømte bysbarn, Vitus Bering, har sammen med den nye vej på Nordhavnen, Jenny Kammersgaards Vej, været offentligt kendte, siden de blev drøftet i plan- og miljøudvalget i november 2018.

Jenny Kammersgaards Vej, der løber tværs igennem det nye boligområde på Nordhavnen, fik sit navn officielt dengang i 2018, men i tilfældene Beringsstrædet og Nordøstpassagen er der tale om nye navne til eksisterende veje, og så skal berørte naboer og erhverv i området høres først, og beslutningen skal en tur omkring byrådet. Det har de så været nu.

I høringsperioden er der kommet otte indsigelser. Tre af dem beskæftiger sig med brugen af bogstavet ø i Nordøstpassagen. Kommunen har fornylig ændret navnet på Horsens Lystbådehavn til Horsens Marina for at give området mere international appel. Derfor undrer det flere, at man nu vælger et navn med et bogstav, der ikke kendes internationalt.

- Man kunne vælge at ændre navnet til Nordostpassagen, men vi er enige om, at det duer ikke. Vi holder fast ved den danske tradition, sagde formanden for plan- og miljøudvalget, Martin Ravn (V), på byrådsmødet.

Det gælder også for navnet Beringsstrædet, der jo også indeholder et særligt dansk bogstav.

Man kunne vælge at ændre navnet til Nordostpassagen, men vi er enige om, at det duer ikke. Vi holder fast ved den danske tradition.

Martin Ravn (V), formand for plan- og miljøudvalget

Annonce

Dyrt for klubber og virksomheder

Der er også kommet en samlet indsigelse fra Havneservice Marinecenter Horsens ApS, Surf og Ski Horsens, Horsens Sejlklub, Horsens Bådklub, Horsens Lystbådehavns Bådklub og Horsens Motorbådsklub, der alle før byrådsmødet havde adresse på Jens Hjernøes Vej.

De fraråder en navneændring til Nordøstpassagen, fordi det vil medføre store udgifter til for eksempel brevpapir, brochurer og markedsføring. Leverandører vil i en periode sende varer til den forkerte adresse, og folk vil generelt have svært ved at finde frem til det rigtige sted, mener de.

"Kommunen påtvinger os en meget stor omkostning og en meget tidskrævende opgave uden gavn for nogle af os, der bor på Jens Hjernøes Vej", skriver de i indsigelsen, der dog bliver afvist af kommunen.

"Det vurderes, at med den igangværende ændring af områdets karakter fra erhvervshavn til boligområde har det betydning at fastholde den ønskede vejnavnsændring som en vigtig del af omdannelsen af Nordhavnen," skriver forvaltningen i svaret.

Nye vejnavne

Navnene Frederik Winthers Vej og Jens Hjernøes Vej på Nordhavnen kastes nu i skraldespanden til fordel for Beringsstrædet og Nordøstpassagen.

Nordøstpassagen (nuværende Jens Hjernøes Vej) er betegnelsen for den sørute gennem ishavet, som Horsens-fødte Vitus Bering sejlede med sin ekspedition i 1728, da han under den russiske zar Peter den Store forsøgte at finde ud af, om Sibirien og Alaska var landfaste.

Beringsstrædet (nuværende Frederik Winthers Vej) er navnet på det stræde, der skiller Sibirien fra Alaska. Strædet har navn efter Vitus Bering, som krydsede strædet i forbindelse med sin ekspedition i 1728. Beringsstrædet er 82 km bredt på det smalleste sted og op mod 50 meter dybt.

Kilde: Wikipedia

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Se billederne: Nu skal Horsens Fjords havmiljø forbedres - frivillige sætter titusindvis af ålegræsplanter i fjordbunden

Horsens

Tyve stjal pengeskab fra skole

Hedensted

Gennemrodede hus under indbrud

Annonce