Annonce
Horsens

Nye regler: Spar penge med en deltidsplads til dit barn, mens du er på barsel

Barslende har fra første januar ret til at have større børn på deltid i institution, og der er mange penge at spare. Foto: Colourbox

Nye regler i dagtilbudsloven giver barslende ret til deltidsplads i daginstitution til store søskende, mens mor eller far er på barsel.

Horsens: Spar 888 kroner om måneden og få en deltidsplads til dit barn i daginstitution, mens du er på barsel. Det giver den nye dagtilbudslov, som trådte i kraft 1. januar mulighed for.

I praksis betyder det, at barslende i Horsens og resten af landet kan få lov til kun at betale for at have deres store børn i daginstitution 30 timer om ugen på en deltidsplads, så længe moren eller faren går hjemme på barsel med lillebror eller lillesøster.

- Jeg synes, det lyder meget fornuftigt. Det er en ret, som forældrene har, og det kan være fint, når de alligevel går hjemme i forbindelse med en barsel, lyder det fra Lone Ørsted (S), formand for børne- og uddannelsesudvalget i Horsens Kommune.

Annonce

Jeg synes det lyder meget fornuftigt. Det er en ret, som forældrene har, og det kan være fint, når de alligevel går hjemme i forbindelse med en barsel

Lone Ørsted (S), formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Horsens Kommune

Mange penge at spare

Den nye mulighed for en deltidsplads under barsel kan skabe lidt ekstra rum i budgettet i en tid, hvor der skal købes både bleer og babymos og måske investeres i en ny barnevogn eller tremmeseng.

Og der er penge at spare, hvis man holder storebror eller storesøster hjemme. På en almindelig vuggestueplads sparer forældrene 888 kroner om måneden, på en dagplejeplads er besparelsen 715 kroner, og på en plads i børnehaven er der 473 kroner at spare, hvis forældrene tager imod muligheden for en deltidsplads. Og det er der allerede flere af kommunernes barslende, som er interesserede i.

- Der er allerede 15 personer, som har henvendt sig og vist interesse for muligheden for deltid, fortæller Lone Ørsted.

For at benytte deltidsordningen skal forældre, som ikke er på fuld barsel, men som begynder at arbejde delvist igen, mindst have en 15 timer kortere arbejdsuge end en normal fuldtidsuge. Derudover skal man ansøge Horsens Kommune om en deltidsplads senest to måneder før periodens start.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Dårligt argument for dyrere børnepasning

Fra nytår bliver det dyrere at få passet sine børn i Horsens Kommune. Den slags er en politisk beslutning, og Horsens Byråd er naturligvis i sin gode ret til at sætte prisen op og ned alt efter politisk prioritering. Så langt så godt, og indrømmet, det er svært tit og ofte at skulle forklare prisstigninger, men det er er altså tæt på være verdens dårligste argument, når man forklarer prisstigningen med, at kommunen tilfører syv millioner kroner ekstra til området. Flere kommunale kroner er altså lig med, at man som forældre skal betale mere, lyder logikken. Argumentet holder også så langt, at for at få økonomien til at hænge sammen, når vi skal have passet de små i vuggestue, dagpleje, børnehave eller sfo, er der også en forældrebetaling. Den må maksimalt andrage 25 procent. En sats, der er indført, så ingen kommuner uhæmmet bruger den knap at skrue på, når der skal lægges budget. Nøgleordet her er maksimalt. For det er klart, at forældrebetalingen stiger, når procentsatsen fastholdes, og det samlede budget stiger, men i ordet maksimalt ligger også, at man selvfølgelig kan sætte satsen ned, så forældrene ikke skal betale mere for at få passet børn efter nytår. Der kan være mange gode argumenter for at tilføre midler til børnepasning og at lade forældrebetalingen stige, men der er ingen sammenhæng mellem flere midler og øget forældrebetaling. Horsens Byråd kunne uden problemer vedtage, at det fra nytår skulle være billigere for forældrene at sende deres børn i kommunale pasningstilbud og samtidig tilføre flere midler for at kunne ansætte eksempelvis flere pædagoger. Det kunne eksempelvis være begrundet i at ville tiltrække flere børnefamilier til kommunen. Det er en politisk beslutning med tilhørende solide argumenter, som man så kan være enig eller uenig i, men at sige, at forældrene skal betale mere, fordi kommunen bruger flere penge på området, har ingen logisk sammenhæng.

Annonce