Annonce
Erhverv

Nye regler på gågaden - men én time blev der ikke rokket på

En ny gågade - nu med et nyt gågaderegulativ. I forbindelse med, at gågaden er renoveret, og arbejdet i sidegaderne er i gang, blev det fra kommunal side besluttet at opdatere gågaderegulativet. Arkivfoto: Mette Mørk
Byrådet i Horsens Kommune har vedtaget et nyt gågaderegulativ. Det indeholder ikke de store ændringer, lyder det fra City Horsens, der fik sikret, at tidsrummet for levering af varer til butikkerne ikke blev formindsket.

Horsens: Én time skulle der ikke ændres ved, da byrådet i Horsens Kommune for nylig vedtog et nyt gågaderegulativ, der - som kommunen selv formulerer det - skal "skabe rammerne for anvendelsen af gågaden og hele gågadenettet, der skal være et rart sted at være, også når butikkerne har lukket."

Den pågældende time, der var en del af debatten i byrådet samt tidligere i plan- og miljøudvalget, ligger på hverdage og lørdage mellem klokken 10 og 11.

I regulativet var der i første omgang lagt op til, at tidsrummet for levering af varer til butikkerne skulle ændres, så det hed klokken 6-10 på hverdage og 7-10 på lørdage.

Plan- og miljøudvalget besluttede at bibeholde det nuværende, hvor der kan leveres varer frem til klokken 11, selv om butikkerne på det tidspunkt er åbne. Både økonomiudvalget og byrådet vedtog den beslutning.

- I udvalget (plan og miljø, red.) vil vi fastholde klokken 11, og det handler blandt andet om, at mange cafeer og butikker er presset på omsætningen, og så skal vi ikke lægge en yderligere hindring i forhold til, hvornår de kan få leveret varer, lød det på byrådsmødet fra viceborgmester Martin Ravn (V), der også er formand for plan- og miljøudvalget.

Han påpegede desuden, at regulativet skal være med til at gøre det lettere for de erhvervsdrivende at finde ud af, hvilke virkemidler de må bruge foran deres butikker, cafeer og lokaler i det hele taget.

Annonce

Bakker op om opfordring

City Horsens havde i forbindelse med det nye regulativ indsendt et høringssvar, der blandt andet omhandlede ønsket om at kunne bibeholde varelevering frem til klokken 11.

Derfor er der også glæde hos city manager Michael Kongsmark over, at det nuværende tidsrum er bibeholdt. Det gør det både nemmere for butikkerne og fragtfirmaerne, påpeger han.

Det nye gågaderegulativ

Horsens Kommune påpeger selv disse ændringer som de mest væsentlige i forhold til det gamle regulativ:

  • Generel vægtbegrænsning på 7,5 tons for køretøjer i det meste af gågaden for at tilgodese de gående og skåne den nye belægning. Specialkøretøjer som udrykningskøretøjer er undtaget, og der kan gives dispensationer ved særlige lejligheder.
  • I forbindelse med den nye belægning er der kommet ledelinjer, der skal hjælpe svagtseende. Det fremgår nu, at de skal holdes fri for inventar som skilte og stativer i en afstand af 0,8 meter til hver side.
  • Der stilles ikke længere krav til parasollernes størrelse, så længe de holdes inden for udstillings- og udeserveringsarealet. Solsejl og fritstående markiser må også benyttes nu.

Med aftalen om at holde fast i klokken 11 er der også kommet en opfordring fra plan- og miljøudvalget om, at butikkerne i videst muligt omfang får leveret varer inden klokken 10.

Det bakker Michael Kongsmark op om, men der vil stadig blive leveret varer efter.

- Det er klart, at det er rarere at få varebilerne ud, inden handlen starter, men det hjælper ikke noget klokken seks om morgenen. Man er nødt til at forholde sig til, at den første i butikken oftest møder ind mellem klokken ni og 10, og i den time kan det hele ikke blive leveret, siger han.

Annonce

Ikke ringere stillet

Vareleveringen fortsætter altså som hidtil, og det er måske meget sigende for gågaderegulativet som helhed. Michael Kongsmark siger i hvert fald, at det næsten er voldsomt at lave et nyt regulativ i betragtning af, hvor lidt der er ændret i forhold til det gamle fra 2014.

- Nu ved vi, hvad vi skal forholde os til, men der er ikke sket ændringer, som gør, at vi skal agere anderledes end før. Regulativet er ikke blevet mere negativt, end det var i forvejen - vi havde måske bare håbet på, at der var kommet mere til den positive side. Men vi er ikke ringere stillet end før, og det er jeg glad for, siger citymanageren med henblik på forslag til ændringer, City Horsens kom med i sit høringssvar.

Det var i udgangspunktet kun leveringstiden, der blev ændret her - hvilket ifølge Michael Kongsmark også var det vigtigste. Han havde dog gerne set, der var blevet givet bedre muligheder for at hænge eksempelvis flag på tværs af gågaden.

- Der er en del steder, hvor der ikke hænger wirer til det, fordi der skal kunne komme brandbiler ind, og det har jeg fuld forståelse for, men jeg kan så stille spørgsmålstegn ved, at nabobyerne kan have det, og vi ikke kan, siger Michael Kongsmark, der understreger, at han på ingen måder er negativ over det samlede nye gågaderegulativ.

- Vi indsendte nogle punkter, fordi vi synes, de kan være med til at skabe mere liv, men vi giver den jo fuld skrue og håber, at det hele kan lade sig gøre. Hvis man ikke forsøger, kommer det jo aldrig til at ske, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Billetkrav, indhegning og mange tusind færre gæster i år

Erhverv

Det betyder de nye indrejseregler for grænsehandlen: Efter disse datoer kan du handle i Tyskland

Erhverv For abonnenter

God for 1,9 milliarder: Så meget tjente Michael Mortensen i 2020

Annonce