Annonce
Horsens

Nye lejere på havnen: Tre af byens store fagforeninger flytter sammen

På den tidligere Dana Feed-grund bygger Casa blandt andet et moderne kontor- og mødehus, som tre fagforeninger nu har meldt sig klar til at flytte ind i. Illustration: Arkitema Architects

3F, FOA og Fødevareforbundet NNF vil vise, at fællesskab fungerer. Derfor rykker de tre sammen ind i en del af nybyggeriet Pakhusene på Horsens Havn, så snart Casa har bygningerne klar.

Horsens: Så sent som i mandags gav et flertal i byrådet grønt lys til byggeriet af Pakhusene på den gamle Dana Feed-grund på havnen - et byggeri, der omfatter både boliger, erhverv, p-hus og havnebad.

Nu afslører tre af byens store fagforeninger, at de rykker ind i en del af byggeriet.

- 3F, FOA og Fødevareforbundet NNF vil vise, at fællesskab fungerer i de bygninger, som kommer til at vende ud mod Niels Gyldings Gade, lyder det i en fælles pressemeddelelse fra de tre aktører.

Fra bygherren Casa Group bekræfter direktør Per Hansen:- Vi har lavet en fornuftig aftale med en pæn del af den lokale fagbevægelse om Havnen 11. Den inderste del af det projekt, som har optaget så mange så længe, er nu på plads. Det glæder os, og det bliver et fint signal om udvikling og sammenhold, at det er fagforeninger, som rykker ind.

Annonce

Vi håber at have sat noget i gang, der kan være med til at skabe et endnu bedre fællesskab i fagbevægelsen.

Lone Dybdal, formand for FOA Horsens

Måske kommer flere med

Byggeriet har i projekterings- og beslutnings-fasen skabt debat, og tilløbet til lokalplan-beslutningen, der faldt i hak i mandags, har derfor været langt. Men fagforeningernes tilløb har været endnu længere, fortæller Hans A. Sørensen, formand for 3F Horsens og Omegn og for LO Horsens Hedensted.

- For 10 år siden drøftede vi seriøst at samle byens fagforeninger i et fælles hus. Men planerne blev lukket ned igen, da HK besluttede at nedlægge kontorerne i Horsens, og Metal valgte at blive i sit nuværende hus, fortæller han.

Efter grundigt forarbejde har tre fagforeninger nu taget beslutning om fælles indflytning i Pakhusenes kontorhus. 3F, som er størst, tegner sig for godt halvdelen af kontorerne, mens FOA og NNF deler resten i forholdet to til en. Det er dog ikke utænkeligt, at flere fagforeninger flytter med.

- Vi har nu en periode, mens der detailprojekteres, hvor vi eventuelt også kan finde ud af at få plads til kollegaerne fra de andre lokale fagforeninger, siger Hans A. Sørensen.

Desuden er der overvejelser om en anden mulig lejer, som har grundholdninger, der passer til det faglige fællesskab.

- Vi håber og tror på, at flere vil finde ideen så god, at vi kan starte med en udvidelse - som kan være inden for lokalplanen, forklarer Flemming Hansen, formand for Fødevarefundet NNF Østjylland, og Lone Dybdal, formand for FOA Horsens, tilføjer:

- Vi håber at have sat noget i gang, der kan være med til at skabe et endnu bedre fællesskab i fagbevægelsen.

Gevinster ved fællesskab

Parterne er ikke i tvivl om gevinsterne ved at være flere i samme hus:

- Fælles reception, fælles mødefaciliteter og tæt samarbejde. Mulighederne er mange både hver for sig og i fællesskab. Og under alle omstændigheder vil fællesskabet kunne inspirere til at tænke og handle på nye måder, påpeger Hans A. Sørensen.

De næste måneder indeholder en række møder om indretning og udstyr i det ny faglige flagskib, som måske får navnet Fagforeningernes Hus eller Fællesskabets Hus.

Huset er planlagt klar til indflytning 1. januar 2021.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Dårligt argument for dyrere børnepasning

Fra nytår bliver det dyrere at få passet sine børn i Horsens Kommune. Den slags er en politisk beslutning, og Horsens Byråd er naturligvis i sin gode ret til at sætte prisen op og ned alt efter politisk prioritering. Så langt så godt, og indrømmet, det er svært tit og ofte at skulle forklare prisstigninger, men det er er altså tæt på være verdens dårligste argument, når man forklarer prisstigningen med, at kommunen tilfører syv millioner kroner ekstra til området. Flere kommunale kroner er altså lig med, at man som forældre skal betale mere, lyder logikken. Argumentet holder også så langt, at for at få økonomien til at hænge sammen, når vi skal have passet de små i vuggestue, dagpleje, børnehave eller sfo, er der også en forældrebetaling. Den må maksimalt andrage 25 procent. En sats, der er indført, så ingen kommuner uhæmmet bruger den knap at skrue på, når der skal lægges budget. Nøgleordet her er maksimalt. For det er klart, at forældrebetalingen stiger, når procentsatsen fastholdes, og det samlede budget stiger, men i ordet maksimalt ligger også, at man selvfølgelig kan sætte satsen ned, så forældrene ikke skal betale mere for at få passet børn efter nytår. Der kan være mange gode argumenter for at tilføre midler til børnepasning og at lade forældrebetalingen stige, men der er ingen sammenhæng mellem flere midler og øget forældrebetaling. Horsens Byråd kunne uden problemer vedtage, at det fra nytår skulle være billigere for forældrene at sende deres børn i kommunale pasningstilbud og samtidig tilføre flere midler for at kunne ansætte eksempelvis flere pædagoger. Det kunne eksempelvis være begrundet i at ville tiltrække flere børnefamilier til kommunen. Det er en politisk beslutning med tilhørende solide argumenter, som man så kan være enig eller uenig i, men at sige, at forældrene skal betale mere, fordi kommunen bruger flere penge på området, har ingen logisk sammenhæng.

Annonce