Annonce
Erhverv

Nye kapitalkrav kan ramme danske banker hårdere

Philippe Huguen/Ritzau Scanpix
Ifølge beregning vil banker i Europa skulle opspare 24 procent mere end nu, hvis Basel-krav bliver indført.

De europæiske banker risikerer i fremtiden at skulle gemme flere penge på kistebunden, så de bedre kan stå imod finansielle kriser.

Hvis forslaget fra den såkaldte Basel-komité indføres i EU, vil bankernes kapitalkrav i gennemsnit blive forhøjet med 24,4 procent, når de er fuldt indfaset.

Det viser en prognose fra Den Europæiske Bankmyndighed (EBA), der er vagthund for EU's banker.

Prognosen er lavet forud for den politiske forhandling om, hvilke krav man skal stille til bankerne, som forventes at gå i gang til næste år.

Det forhøjede kapitalkrav ville svare til omkring 135,1 milliarder euro eller 1008 milliarder kroner.

Det er penge, der kan komme via opsparing - for eksempel ved at gemme overskud - eller ved at hente penge på finansmarkederne.

Basel IV-kravene blev præsenteret i 2017 med det formål at sikre, at banker er mere modstandsdygtige i krisetider.

I Basel-komitéen sidder repræsentanter for 27 centralbanker i hele verden, der rådgiver om retningslinjer for finanssektoren.

Ifølge EBA er det primært store banker, som opererer på globalt plan, der vil blive ramt af de nye krav. Det vil kun i mindre grad ramme små banker.

Men FinansDanmark, der repræsenterer danske banker og realkreditinstitutter, er ikke enig i den påstand.

Direktør Ulrik Nødgaard henviser til en tidligere prognose, som blandt andet Nationalbanken, Finanstilsynet og finanssektoren stod bag.

Af den fremgår det, at kapitalkravene til den danske finanssektor vil stige med 34 procent, hvis Basel-komitéens forslag gennemføres.

Det skyldes hovedsageligt, at Basel-modellen ikke tager særligt højde for den særlige konstruktion omkring danske realkreditlån.

Derfor kræver den langt højere sikkerhed, end de danske banker og realkreditinstitutter i dag bliver mødt med - helt præcist 78 milliarder kroner i ekstra polstring.

- Det er en meget stor mundfuld og vil medføre en betydelig milliardregning til både store og små danske kreditinstitutter, siger Ulrik Nødgaard.

- Det vil ramme boligejere og virksomheder og gå ud over væksten og jobskabelsen.

- Samtidig vil det give en usund tilskyndelse til at finansiere højrisiko aktiviteter, mens lavrisikolån straffes, siger han i en pressemeddelelse.

Ulrik Nødgaard mener, at Basel IV-kravene er unødvendige. Han henviser til, at finanssektoren herhjemme har polstret sig med 100 milliarder kroner ekstra siden finanskrisen.

Synspunktet er også blevet fremført fra politisk side i håb om, at de danske realkreditlån kan placeres i en anden risikogruppe, end der er lagt op til.

/ritzau/

Annonce
Link til prognose på EBA''s hjemmeside
Link til pressemeddelelse på Finans Danmarks hjemmeside
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce