Annonce
Ikast-Brande

Nye højhuse blev forsynet med 10 ladestandere til elbiler

Ole Nørgaard Andersen fremviser her en af de nye ladestandere i Nama Parken. To af ladestanderne er offentligt tilgængelige, blandt andet denne. Foto: Peter Hald
Beboerne i Nama Parken i Nørre Snede er nu klar til en fremtid med flere elbiler.

Nr. Snede: Nama Parken i Nørre Snede er nu blevet forsynet med 10 ladestandere til elbiler. Det er den første bebyggelse i byen, der har fået sin egen bestand af ladestandere. Samtidig er to af de 10 ladestandere i Nama Parken offentligt tilgængelige, og det er faktisk de første offentlige ladestandere i Nørre Snede. De står på parkeringspladsen ud mod Bredgade.

Strømmen til de nye ladestandere sluttes til i løbet af denne uge.

- Ladestanderne er opstillet af firmaet Drivee, og de sørger også for al administrationen omkring standerne, fortæller Ole Nørgaard Andersen, der som tidligere formand for Nørre Snede Byinvest har været en af initiativtagerne bag Nama Parken. Nu er han formand for Nama Parkens ejerforening.

Annonce

Ole Nørgaard Andersen bor selv i Nama Parken, og han bruger også de nye ladestandere, da han har en hybridbil, der skal oplades.

Med opstillingen af 10 ladestandere i Nama Parken er den nye bebyggelse godt rustet til en fremtid med flere elbiler. Og en del af beboerne har allerede elbiler, fortæller Ole Nørgaard Andersen, formand for Nama Parkens ejerforening. Foto: Peter Hald

Det har krævet en del forberedelser at få de 10 ladestandere sat op. Blandt andet var det nødvendigt, at elselskabet fik udskiftet en 50 år gammel transformer i området med en ny. Det skete dog ikke kun på grund af ladestanderne:

- Der er jo kommet mange nye boliger her i området - 21 i Rosenhaven og 26 her i Nama Parken. Det giver et øget forbrug, og når der så kommer 10 ladestandere til elbiler, så var det bedst at udskifte den gamle transformer. Den kunne ikke klare mere, siger Ole Nørgaard Andersen.

Sådan ser de nye ladestandere til elbiler ud. I alt 10 af slagsen er placeret ved parkeringspladser og carporte i Nama Parken. Foto: Peter Hald

Med 10 ladestandere - der både er anbragt på den åbne parkeringsplads og i de såkaldte vognly (carporte) er Nama Parken sandsynligvis godt dækket ind for de næste år. En del af beboerne har allerede elbiler, men der vil sandsynligvis komme flere.

- Det er jo tendensen, at der kommer flere elbiler. Vi kan også se, at nogle af firmaerne rundt omkring i byen er begyndt at installere ladestandere. Således har SEJ Biler fået en, og det samme har Kelsen, fortæller Ole Nørgaard Andersen.

Det er Nama Parkens ejerforening, der har investeret i de nye ladestandere, og det har alt i alt kostet omkring 300.000 kroner.

- Det er penge, som vi henter ind på længere sigt, da vi tager en lille overpris for strømmen. Ladestanderne er et aktiv for beboerne og bebyggelsen, så vi er sikre på at investeringen kan betale sig. Vi kan jo se, at der sælges elbiler som aldrig før, siger Ole Nørgaard Andersen.

Nama Parkens ladestandere kører på et separat system, og man betaler for strømmen via en app eller en brik.

Rosenhaven er klar

Nabobebyggelsen Rosenhaven, der hører under boligselskabet Domea, kan muligvis også forsynes med ladestandere, men her er situationen en lidt anden, da der er tale om etplans rækkehuse og ikke højhuse som i Nama Parken.

- Det vil være op til de enkelte beboere i vores huse, om de vil have ladestandere - de kan selv bestille en ladestander, hvis de ønsker det, og det er lidt enklere for os, da tilslutningen simpelthen vil ske til beboerens egen tavle, siger Lars Todbjerg-Hansen, kundechef for Domea Horsens, som Nr. Snede-afdelingen hører ind under.

- Vi vil gerne være med til at rådgive beboerne, hvis de ønsker det. Der er ladestandere ved flere af vores øvrige bebyggelser, så vi har en del erfaring, tilføjer han.

Flere elbiler, men få ladestandere

I december måned udgjorde elbiler og hybridbiler 56 procent af det samlede bilsalg i Danmark – 4765 elbiler og 5509 plug-in-hybridbiler blev det til. Men for at andelen kan blive større, skal der blandt andet flere ladestandere til.

Ifølge en ny befolkningsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og YouGov tøver næsten halvdelen af indbyggerne i Region Midtjylland med at anskaffe sig en elbil.

47 procent af deltagerne i undersøgelsen fra regionen svarer, at de slet ikke eller kun i mindre grad overvejer at investere i en el- eller hybridbil.

Ifølge svarene fra Midtjylland er der primært tre barrierer for folks lyst til at købe en elbil. 50 procent mener, at bilernes rækkevidde ikke er tilstrækkeligt stor, 49 procent mener, at bilerne er for dyre, og 41 procent mener, at det er for besværligt at få dem ladet op.

- Allerede nu er rækkevidden på mange elbiler på et fornuftigt niveau, og udviklingen skal nok sørge for, at den bliver endnu bedre hos de kommende generationer af biler, siger Martin Rosborg, der er medlem af TEKNIQ Arbejdsgivernes regionale råd i Region Midtjylland.

- Hvor pris og rækkevidde formentligt helt automatisk bliver bedre i de kommende år takket være den benhårde konkurrence på markedet, så står det værre til med offentligt tilgængelige ladestandere. Vi er nødt til at lægge både nationale og lokale planer for, hvordan vi laver de bedst mulige vilkår for ejerne af el- og hybridbiler. Ellers når vi aldrig i mål med den grønne omstilling, udtaler Martin Rosborg i en pressemeddelelse.

- I Region Midtjylland svarer 53 procent af deltagerne i undersøgelsen, at flere offentligt tilgængelige ladestandere i nogen eller højere grad ville styrke deres lyst til at købe en elbil, og det skal vi handle på, mener Martin Rosborg.

Annonce
Hedensted For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Torntoft & Mortensen skal have ny direktør - tidligere topdirektør i milliardforetagende tager over

Horsens For abonnenter

Byggefirma fik nej til dispensation fra lokalplan - og prøvede så at presse kommunen til at betale en del af regningen

Sport

Simon Kjær og Signe Bruun er årets fodboldspillere

Horsens

Taknemmelig for god, lokal service midt i familiens kedelige coronaisolation bag hjemmets fire vægge

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

AC Horsens For abonnenter

Testkamp til topkarakter: Disse store præstationer faldt i øjnene, da AC Horsens nedlagde Randers

Erhverv

Michael Mortensen-selskab køber kæmpe ejendom i Hedensted by

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

Maiken har set flere af sine efterskolevenner sige farvel efter coronaen: - De bliver socialt udmattede, og så vil de hjem

Erhverv

Store skiftedag i vente hos Mr - og nej, der er ikke tale om nyt tøj

Horsens For abonnenter

16 bolighandler er faldet på plads den seneste uge: Se listen her

Horsens

Syv biler i kæmpe harmonikasammenstød på E45: Barn og kvinde sendt på skadestuen

Annonce