Annonce
Odder

Nye fag vender op og ned på Hou Maritime Idrætsefterskole

Frederikke Laura Børsen valgte Hou Maritime Idrætsefterskole, fordi hun spiller håndbold, og der her er linjefag i netop den sport. Som andet linjefag har hun valgt fitness, som hun ikke kendte ret meget til på forhånd. - Men det er fedt at prøve noget nyt, siger hun. Foto: Søren E. Alwan
Odder Kommune rummer fire efterskoler, som alle holder åbent hus søndag 29. september. En af dem er Hou Maritime Idrætsefterskole (HMI), som i år har satset mere på mangfoldighed end nogensinde før.

Hou: Der bliver formentlig ekstra trafik på vejene i og omkring Odder, når landets 240 efterskoler søndag 29. september holder Efterskolernes Dag. Fire af de meget populære efterskoler ligger nemlig indenfor kommunegrænsen.

En af dem er Hou Maritime Idrætsefterskole (HMI), som til næste år kan fejre 30-års jubilæum. Ligesom på Gylling Efterskole, Eriksminde Efterskole og Rudehøj Efterskole er skoleåret forlængst begyndt - og for alle skolers vedkommende med alle pladser besat.

Det betyder ifølge forstander Peter Gordon fra HMI dog ikke, at han kan ligge på den lade og tage det for givet, at sådan vil det fortsætte år efter år.

- Jeg kan selvfølgelig ikke udtale mig om de andre skoler. Men hos os betyder populariteten ikke, at vi blindt fortsætter med de fire oprindelige linjefag, som har gjort skolen kendt: outdoor, sejlads, fodbold og håndbold. Nej, i år har vi som noget nyt lanceret hele 10 ekstra linjefag samt indført en regel om, at alle elever skal have to linjefag på et skoleår: et fra den gamle pulje og et fra den nye, fortæller forstanderen, som med den nye "Version 2" af HMI har fået endnu flere kolleger og i øvrigt meget mere arbejde på kontoret. For med så mange fag har det været et gigantisk puslespil at efterkomme de 164 elevers ønsker.

Annonce
Det er fedt at blive bedre til noget, man allerede kan nogenlunde. Men det er altså også sjovt at kaste sig ud i noget, man slet ikke kendte til på forhånd.

Frederikke Laura Børsen, 16 år og elev i 10. klasse på Hou Maritime Idrætsefterskole

Nysgerrige på livet

To af dette års elever på HMI er Frederikke Laura Børsen fra Aarhus og Christian Vase Poulsen fra Odder.

Mens Frederikke Laura Børsen, der har spillet håndbold i mange år, valgte efterskolen i Hou netop på grund af tilbuddet om håndbold, følte Christian Vase Poulsen sig tiltrukket af mulighederne for at lære at sejle. Ikke at han kommer fra en sejlerfamilie, men blot fordi han syntes, at det kunne været spændende at lære at begå sig på havet.

- Da jeg så læste om, at man også kunne få jagt som linjefag, slog jeg til. Jeg ved endnu ikke så meget om jagt, men det kommer vel. Og så vil det glæde min morfar, som er jæger, fortæller Christian Vase Poulsen, der efter en måneds tid på efterskole faktisk også hygger sig med de helt almindelige boglige fag. I nye rammer og med kammerater, man kan chille med efter skoletid.

- Da vi havde været her i 14 dage, var vi hjemme på weekend, og da var jeg så mæt af oplevelser, at jeg sov næsten hele weekenden, supplerer Frederikke Laura Børsen, der som andet linjefag har valgt Fitness Q, der kun henvender sig til piger. Sådan noget havde hun aldrig prøvet før.

Essensen af efterskole

De to elevers udtalelser glæder forstander Peter Gordon, fordi de både rummer de unges ønske om at forbedre eksisterende færdigheder og om at lære noget helt nyt.

- Det er faktisk essensen af, hvad et efterskoleophold skal indeholde; eleverne skal have noget af det, de allerede brænder for - og på en måde, så de løbende bliver udfordret. Nu får de også mulighed for at prøve helt nye ting. Det vil ifølge min overbevisning løfte skoleåret for de unge. Og så skal man selvfølgelig aldrig glemme det absolut vigtigste, nemlig at et år på efterskole skal give eleverne en god portion modenhed og dannelse, siger han.

Så skal der skydes. Christian Vase Poulsen fra Odder har valgt jagt som andet linjefag. Foto: Søren E. Alwan
En tiltrængt pause. Frederikke Laursen Børsen og Christian Vase Poulsen har som efterskoleelever en travl hverdag. Men der er også tid til socialt samvær. Foto: Søren E. Alwan
Frederikke Laursen Børsen i gang med dagens træning. Foto: Søren E. Alwan
Der bliver trænet rigtig meget, når man både har fitness og håndbold som linjefag. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted For abonnenter

Ældre glæder sig til genåbning: Ensomheden er værre end frygten for at blive smittet

Annonce