Annonce
Horsens

Nyt i Horsens: Få 3500 kroner for at passe dit eget barn

I april afleverede en flok forældre med tilhørende børn 377 underskrifter til borgmesteren og udvalgsformanden med ønsket om at få ændret reglerne for hjemmepasning af egne børn i kommunen. Foto: Morten Pape
Efter flere måneders debat, underskriftindsamlinger og møder på rådhuset er det fra i dag muligt at få penge for at passe sine egne børn derhjemme.

Horsens: Torsdag blev børne- og uddannelsesudvalget i Horsens Kommune enige om at give forældre et tilskud på 3500 kroner om måneden for at passe deres egne børn hjemme i stedet for at sende dem af sted i institution. Tilbuddet gælder et år pr. barn og kan bruges, fra barnet er 26 uger - det tidspunkt, pasningsgarantien gælder fra - og indtil barnet er to år og 11 måneder.

Hos Venstre havde udvalgets to medlemmer inden mødet stillet forslag om, at tilbuddet skulle gælde, helt til barnet skal i skole. Det blev stemt ned, men alligevel stemte Venstre for forvaltningens forslag.

- Det gjorde vi, for så har vi mulighed for at få sat ordningen i gang med det samme. Men vi har nu bedt om at få vores ændringsforslag på dagsordenen til byrådet, siger Ole Dahl Kristensen (V).

Han håber så på at få udvidet ordningen i fremtiden.

- Vi har et megagodt dagtilbudssystem, men de få familier, som ønsker en anden løsning, skal have så gode muligheder som muligt.

Annonce
Der har været et stort pres og et stort ønske om det her tilbud. Man bliver da påvirket og ændrer holdning, når man får mange gode input og informationer. Og vi har valgt at lytte til borgerne og finde en mulighed for det.

Lyttet til borgerne

Formanden for udvalget, Lone Ørsted (S), har ikke været den største tilhænger af et kommunalt tilskud til hjemmepasning, men hun er godt tilfreds med den nye ordning.

- Jeg synes, det er fint. Der har været et stort pres og et stort ønske om det her tilbud. Man bliver da påvirket og ser andre muligheder, når man får mange gode input og informationer. Og vi har valgt at lytte til borgerne og finde en mulighed for det her.

Hun understreger dog, at muligheden for at gå hjemme ikke skal gælde børnehavebørnene.

- Det kan være godt med den nærhed og tilknytning hjemme indtil børnehavealderen. Det viser forskningen. Men så viser forskningen også, at barnet har brug for at komme ud i et større socialt miljø. Derfor vælger vi at holde fast i, at tilbuddet gælder de små.

Fremmer kønsskævhed

Som de eneste i udvalget stemte Enhedslisten nej til forslaget.

- Vi er tilhængere af et ligeligt fordelt arbejdsmarked, hvor både mænd og kvinder går på arbejde. Og det her fremmer en kønsskævhed. Jeg har kun hørt om én hjemmegående mand, og vi går ikke ind for, at kvinderne halter bagud. Vi vil gerne have ligestilling mellem kønnene. Og vi vil ikke have kvinderne tilbage til kødgryderne, lyder det fra Grethe Fyrstenberg (El).

Den nye ordning træder i kraft fra dags dato. Der er endnu hverken vejledning eller ansøgningsblanketter, men interesserede kan henvende sig til kommunens pladsanvisning.

Flere kommuner rundt om Horsens giver allerede tilskud til hjemmepasning. Og i Horsens har man valgt at følge Vejle-modellen, som giver 3500 kroner til forældrene. Forvaltningen anslår, at det kommer til at dreje sig om cirka 25 børn i Horsens.

- Med denne model bliver der ikke en ekstra udgift for kommunen. Dermed kan det sættes i gang med det samme. Og så revurderer vi tilbuddet om et år, lyder det fra Lone Ørsted.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Hvorfor er kontrol og straf altid løsningen?

Fagbladet 3F og DR Nyheder har over de seneste dage afdækket en række uhyrlige forhold om kinesiske kokke ansat i danske restauranter. Kokke har fortalt om, at de bliver spist af med meget lav løn, kummerlige boligforhold og næsten ingen fritid. Dokumentationen viser, at nogle restauranter har spekuleret i at udnytte den såkaldte beløbsordning, der gør det muligt at hente ikke-EU-borgere til Danmark for at arbejde. Ordningen er sat i verden for at tiltrække højtuddannet arbejdskraft til Danmark, og den fungerer grundlæggende sådan, at hvis der betales en månedsløn på minimum 35.582 kr., og ansættelsen ellers er efter danske forhold, kan der udstedes opholdstilladelse. De to medier, Fagbladet 3F og DR Nyheder, har påvist, at der på et socialt medie i Kina søges efter kokke til danske restauranter - til ansættelsesvilkår, som er langt fra danske normer. DR har spurgt integrationsminister Mattias Tesfaye (S), hvordan han vil løse problemet, og her tyr han til en klassisk model: øget kontrol og hårdere straffe til de virksomheder, der snyder. Men hvorfor er det, at kontrol og straf (næsten) altid bliver standardsvaret til at løse problemer med brodne kar? I en sag som denne sker det endda, længe inden man har et billede af, hvor udbredt problemet er. Kunne det være, at der var en bedre løsning. Et velkomst-møde for alle, der kommer til Danmark på besøgsordningen måske? Eller kunne det være, at problemet slet ikke er så stort? Som Fagbladet 3F skriver, var der i 2018 582 kinesere i Danmark på beløbsordningen. Men det er ikke ensbetydende med, at alle 582 er blevet udnyttet af deres arbejdsgivere. Det kan godt være, at en nærmere undersøgelse viser, at der skal mere kontrol til, eller at der skal være hårdere straffe til restauratører, der udnytter arbejdsivrige kinesiske kokke. Men jeg bliver simpelthen så træt, når kontrol og straf igen og igen bliver danske politikeres standardsvar på, hvordan vi løser et problem. For kontrol og straf ændrer ikke ved, at der er folk, der vil forsøge at snyde systemet. Så lad os nogle gange prøve at se, om der kan være andre løsninger.

112 For abonnenter

Politiet måtte sende ekstra mandskab til Endelave for at tackle demensramt

Annonce