Annonce
Erhverv

Nyborg har rekord i sanktioner: Må ikke være en trussel, der hænger i luften

Kommunerne har pligt til at sanktionere kontanthjælpsmodtagere, som uden rimelig grund afviser tilbud om arbejde. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
I Nyborg Kommune er en medarbejder afsat til at give sanktioner til kontanthjælpsmodtagerne. Det virker nemlig, lyder det fra beskæftigelseschefen, som afviser at have en stram kurs over for de ledige.

Beskæftigelse: Danmarksmesteren i at uddele flest sanktioner til kontanthjælpsmodtagere er Nyborg Kommune.

Det viser de seneste tal, som stammer fra tredje kvartal 2020 og viser, at 27 procent af kommunens 124 jobparate kontanthjælpsmodtagere blev ramt på pengepungen, fordi de ikke overholdt de aftaler, de havde med kommunens jobcenter.

- Jeg tror ikke, at vi har flere borgere, der ikke møder op til det, de skal, end de har i andre kommuner. Men vi har fokus på det og anvender sanktioner, hvor det giver mening, siger Merete Gommesen, beskæftigelseschef i Nyborg Kommune.

Annonce

Kommunen ligger sammen med Mariagerfjord og Vejen Kommuner helt i top med at uddele sanktioner, der er en kontant straf til de kontanthjælpsmodtagere, der ikke søger job, tager imod jobtilbud og så videre.

Krav om at arbejde

- Det er vigtigt for os, at der er en sammenhæng mellem det, vi siger, og det, vi gør. Det skal ikke bare være en trussel, der hænger i luften. I Danmark er der jo et krav om, at man skal arbejde,  og man skal deltage i det, der kan føre en tættere på arbejdsmarkedet, siger Merete Gommesen.

Nyborg Kommune, der har 32.000 indbyggere, var i andet kvartal 2021 nede på at have blot 70 kontanthjælpsmodtagere, der vurderes til at være jobparate. Alligevel er det svært at hjælpe dem i job, selv om kommunens virksomheder lige nu har mange ledige stillinger til ufaglærte.

- Men de har lang ledighed med sig, de har ringe skolebaggrund, og de har erhvervet få kompetencer fra de sporadiske perioder, de har været på arbejdsmarkedet. Det er nogle komplekse udfordringer, de står med, siger Merete Gommesen.

Annonce

Meget bureaukratisk

Har I en stram kurs i Nyborg, når det kommer til sanktioner?

- Jeg synes ikke, vi har en stram kurs, men vi har en opmærksomhed på det, og vi anvender det fornuftigt. Det er ikke sådan, at vi bare sanktionerer fra en side af. Vi laver nogle rigtigt gode planer, som vi selvfølgelig forventer, at kontanthjælpsmodtagerne deltager i. Ellers har det en konsekvens, siger Merete Gommesen.

Kommer det bag på dig, at der er en lang hale af kommuner, som nærmest ikke bruger sanktionerne?

- Nej, for jeg synes, at det er problematisk at sanktionere. Vi har måttet prioritere én medarbejder, som har specialiseret sig i det. Det er meget bureaukratisk og bør ikke ligge ude hos den enkelte jobformidler, siger Merete Gommesen.

Det er ikke sådan, at vi bare sanktionerer fra en side af. Vi laver nogle rigtigt gode planer, som vi selvfølgelig forventer, at kontanthjælpsmodtagerne deltager i. Ellers har det en konsekvens.

Merete Gommesen, beskæftigelseschef, Nyborg Kommune
Annonce
Erhverv For abonnenter

Missede betalingen for hundredvis af ordrer: At det lige skulle ske op til black friday, er bare surt

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens For abonnenter

Horsens Kommune køber historiske bygninger for millionbeløb: - Hvis det er muligt, skal der etableres et indendørs skatecenter

Horsens For abonnenter

Betalingsparkering har fået pendler til at droppe Horsens Station: - Det giver ikke mening, når man skal være væk i flere dage

Horsens

Chikane på motorvejen: Lyserød VW Lupo lavede hårde opbremsninger og kastede med tomme flasker

Horsens For abonnenter

Sag om Langelinievold er udsat til næste år: Vigtigt vidne kunne ikke afgive forklaring

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Hedensted For abonnenter

Posen er rystet voldsomt i fordeling af poster i det nye byråd: Kun én beholder sin formandspost

Horsens

Kæmpe brand hos P. Olesen: Det ser værre ud, end det er, siger direktør

Ikast-Brande

Eksplosioner og gift i landsbyhave: Kendt ægtepar ramt af groft hærværk gentagne gange

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Kultur

Sommerspil fejrer 50-års jubilæum næste år: Søger skuespillere, sangere og dansere i alle aldre - også "gamle"

Horsens For abonnenter

Godt gang i salget af boliger til under to millioner: Se denne uges 16 bolighandler

Horsens

Politiet efterlyser mand med demens: Forsvundet fra undersøgelse på Horsens Sygehus

Annonce