Annonce
Horsens

Ny undersøgelse viser, at vi er blevet gode til at bruge røgalarmer

Tre ud af fire boliger har røgalarm, men især de unge mellem 18 og 34 år glemmer at få sat en røgalarm op. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
I tre ud af fire hjem hænger der røgalarmer, men særligt de unge glemmer den i deres bolig, viser en ny undersøgelse fra Beredskabsstyrelsen og Trygfonden.
Annonce

Horsens: Flere hjem end tidligere har røgalarmer, viser en ny undersøgelse, som Beredskabsstyrelsen og Trygfonden står bag.

Her fremgår det, at tre ud af fire boliger har brandsikret sig med en røgalarm, men  25 pct. mangler stadig at få sat en røgalarm op. Det er især unge mellem 18 og 34 år, der ikke har brandsikret deres hjem.

Ikke fordi de har fravalgt det bevidst, men fordi de enten har glemt det, eller også har en røgalarm, der ligger hjemme i skuffen, hedder det i en pressemeddelelse fra Beredskabsstyrelsen og Trygfonden.

Men en røgalarm i skuffen hjælper ikke nogen, pointerer beredskabsinspektør Aqqaluk Petersen, Sydøstjyllands Brandvæsen, der også har været involveret i undersøgelsen.

Annonce

Giv jeres unge en røgalarm

Han opfordrer forældrene til at puffe til deres unge mennesker.

Brande og brandsikkerhed

75 pct. af de danske hjem - svarende til ca. to mio hjem - har en eller flere røgalarmer, men de resterende 25 pct. har ikke opsat en røgalarm. Det svarer i Horsens Kommune til, at der er er 10.500 boliger uden en røgalarm.

Omkring 340.000 danskere har inden for de seneste fem år oplevet brand i egen bolig. I ni ud af 10 tilfælde slukkede man branden selv. I alt er der ca. 60.000 brande i danske hjem om året, som slukkes uden at alarmere brandvæsenet. De kaldes "happy fires".

I 2019 omkring 49 personer i en brand i Danmark.  Det er det laveste antal i flere årtier.

Det er især unge mellem 18 og 34 år, som ikke har røgalarmer. Lige nu opfordrer Trygfonden gennem en målrettet kampagne de unge til at få sat en røgalarm op. Den kan bestilles gratis på tryghed.dk

- Forældrene må meget gerne give en hånd med, når de sender de unge ud af reden. Hav' en røgalarm med, når de kommer forbi med møblerne fra Ikea, opfordrer han og fortsætter:

- Brandsikkerhed handler om kultur, og den skal starte allerede, fra man er barn. Hvis det er en selvfølge, at man har røgalarmer hængende i hjemmet, smitter det af på de unge. Brandsikkerhed er 80 pct. kultur og holdning. Resten er noget, man køber sig til. En røgalarm skal være en selvfølgelighed. Det er den billigste livsforsikring, du nogensinde kan købe.

Annonce

Tre minutter er alt til en brand

Ud over unge mennesker er det ofte folk i lejligheder, der bor uden røgalarmer, viser undersøgelsen.

Men når man bor tæt på andre mennesker, er det ikke kun ens egen adfærd, men også naboens adfærd, der kan føre til brand. Derfor kan en røgalarm advare om brand ikke bare i ens egen, men også i lejlighederne, er budskabet fra Beredskabsstyrelsen og Trygfonden.

- Når vi taler brand, går der bare lidt over tre minutter, så har vi en brand, der er fuldt udviklet, og hvor alt i rummet brænder. Og så er det for sent. Røgalarmen tager den i den tidlige fase inden for det første minut. Der har man selv mulighed for at slukke den mindre brand, fortæller Aqqaluk Petersen.

Det er hans opfattelse, at horsensianerne generelt er gode til at huske røgalarmerne.

- Men der er ældre og udsatte personer, som har brug for røgalarmer, og som ikke har dem, og det er der, vi har haft dødsfald. I gennemsnit dør en person om året i en brand i Horsens og Hedensted kommuner, siger Aqqaluk Petersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce