Annonce
Hedensted

Ny undersøgelse: Hver fjerde 7. klasseselev har bevidst gjort skade på sig selv

Mange unge i Hedensted Kommune svarer i en undersøgelse, at de bevidst har gjort skade på sig selv. Det er dog ikke uddybet, om der er tale om det, man i fagsprog kalder selvskade, eller andet. Foto: Mads Dalegaard
SSP-team kalder det stærkt bekymrende, at en ud af fire unge i 7. klasse i en ny undersøgelse fortæller, at de med vilje har skadet sig selv inden for det seneste år. Nu skal børnetandplejer, klubmedarbejdere og andre med ungekontakt uddannes i at finde tegnene.

Hedensted: 25 procent af eleverne i 7. klasse på skolerne i Hedensted Kommune svarer i en ny ungeprofil undersøgelse, at de inden for det seneste år bevidst har gjort skade på sig selv. Blandt 8. klasseseleverne er det 20 procent og i 9. klasse 16 procent.

Det svarer til, at i alt 300 unge i Hedensted Kommune mindst en gang har skadet sig selv med vilje - halvdelen har gjort det flere gange - og det tal er stærkt bekymrende, mener kommunens tre SSP-konsulenter, Birgit Fisker, René Rørvig og Lone Toft.

- Når man bevidst gør skade på sig selv, er det et tegn på, at man ikke har det godt, og når så mange unge i kommunen svarer, at de har skadet sig selv inden for et år, så har vi et problem, siger Birgit Fisker.

Annonce

Har det godt derhjemme og med venner

Tallene er kommet frem i en ungeprofil undersøgelse, hvor de unge anonymt selv svarer på forskellige spørgsmål om blandt andet alkohol, mobning og trivsel generelt.

I Hedensted Kommune har 1463 unge i 7.-9. klasse svaret på spørgsmålene i perioden 1. november til 15. december 2020, mens der på landsplan har deltaget 32.612 unge fra 35 kommuner.


Vi ved, at selvskade kan spredes, og det er en af årsagerne til, at det er så vigtigt at sætte ind.

Birgit Fisker


Tallene for selvskade i Hedensted Kommune ligger på alle tre årgange højere end gennemsnittet - for 7. klasseseleverne er der således 19 procent i de øvrige kommuner, som svarer, at de har gjort skade på sig selv.

- Det er en ret stor forskel, og vi ved ikke hvorfor. For samtidig svarer langt de fleste af vores unge, at de har det godt både derhjemme og med vennerne. I 7. klasse er det tal oppe på 96 procent, hvilket er lidt højere end gennemsnittet. Men vi ved, at selvskade kan spredes, og det er en af årsagerne til, at det er så vigtigt at sætte ind, siger Birgit Fisker.

Annonce

Var også galt for et år siden

Normalt bliver ungeprofil undersøgelsen lavet hvert tredje år, men af forskellige årsager er den denne gang blevet lavet to år i træk, og derfor kommer tallene ikke helt bag på SSP-teamet i Hedensted Kommune.

- Vi så allerede tendensen sidste år, og da blev vi dybt chokerede. Derfor nedsatte vi dengang en arbejdsgruppe, som skulle undersøge, hvordan vi kan finde frem til de her unge, og hvordan vi kan hjælpe dem, siger Birgit Fisker.

Hvad er selvskade?

  • Selvskade kan både forekomme som en enkeltstående hændelse eller som en gentagende handling.
  • De mest almindelige metoder til selvskade er at skære, kradse, brænde, bide eller slå sig selv.
  • Den påførte fysiske skade er ofte overfladisk. Derfor er hensigten ikke at begå selvmord eller ødelægge kroppen, men at få det psykisk bedre.
  • Selvskade fungerer altså som en mestringsstrategi, der har til formål at lindre psykiske smerter og svære tanker.
  • Ofte vil en selvskadeepisode være forbundet med skyld og skam.

Corona-situationen har udskudt nogle af initiativerne, men Birgit Fisker fortæller, at der blandt kommunens klubmedarbejdere er fokus på problemet.

20. april skal endnu mere af kommunens front-personale klædes på til at tage hånd om de unge med selvskade, når der bliver holdt en temadag om emnet for 80 ansatte.

- Det drejer sig om blandt andre sundhedsplejersker, børnetandplejer, familiekonsulenter, lærere, pædagoger og ungeenheden. Altså mennesker, der er direkte i kontakt med de unge. Vi får eksperter ud, der kan hjælpe os med at forstå, hvad selvskade er, hvordan man opdager det, og hvordan man skal sætte ind, siger Birgit Fisker.

Unge ned til 13 år, der har det dårligt, har i dag mulighed for at få gratis og anonym hjælp i Hedensted Kommune i form af op til fem samtaler med en psykolog eller terapeut. Det kan man læse mere om på kommunens hjemmeside under ungesamtaler.

Fokus på de unge

  • SSP i Hedensted Kommune har fået lavet en ny ungeprofil undersøgelse, hvor 1463 lokale 7.,- 8.- og 9. klasseselever har svaret anonymt på en lang række spørgsmål om deres trivsel.
  • Undersøgelsen er gennemført i perioden 1. november til 15. december 2020.
  • Helt generelt er trivslen god blandt kommunens unge, men der er også nogle punkter, der giver anledning til bekymring.
  • Folkebladet vil i løbet af den kommende uge sætte spot på nogle af resultaterne fra undersøgelsen.
Annonce
Horsens For abonnenter

Snart går det løs på VIA's nye skole til 600 mio. kr: Se billederne af de nye rammer kort inden studiestart

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Sovende mand vækket af røg, da huset brændte

Horsens For abonnenter

Daniel svæver hen over byen - og når det ikke blæser nok, har han selv vind med på ryggen

Sport

Malte Kiilerich er blevet en profil i forsvaret

Kultur

Padelcenter laver ny turnering med rejse på højkant - og lokalt krav til deltagerne

Sport

John Madsen er død

Horsens For abonnenter

Flere partier er bekymrede over stort antal dispensationer i byggesag fra sydbyen: V opfordrer borgmester til at gribe ind

Horsens

Gravsten viklet ind i afspærringstape: Det handler om sikkerhed for gæsterne på kirkegården

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark

Vejdirektoratet hæver hastigheden på motorvejen: Her må du fremover køre 130 km/t

Erhverv

Bageri måtte vente i 11 måneder på et forventeligt nej fra en offentlig myndighed

Debat

Genbrug kan gøres bedre: Hvorfor må vi ikke klunse på genbrugspladsen?

Horsens For abonnenter

Årets højdepunkt venter for Horsens-skib: Halifax-bombefly fra krigen skal op fra havets dyb

Horsens

Kæmpestort loppemarked vender tilbage: Gå på genbrugsjagt på hele Fængslets grund

Annonce