Annonce
Hedensted

Ny undersøgelse: Hver fjerde 7. klasseselev har bevidst gjort skade på sig selv

Mange unge i Hedensted Kommune svarer i en undersøgelse, at de bevidst har gjort skade på sig selv. Det er dog ikke uddybet, om der er tale om det, man i fagsprog kalder selvskade, eller andet. Foto: Mads Dalegaard
SSP-team kalder det stærkt bekymrende, at en ud af fire unge i 7. klasse i en ny undersøgelse fortæller, at de med vilje har skadet sig selv inden for det seneste år. Nu skal børnetandplejer, klubmedarbejdere og andre med ungekontakt uddannes i at finde tegnene.

Hedensted: 25 procent af eleverne i 7. klasse på skolerne i Hedensted Kommune svarer i en ny ungeprofil undersøgelse, at de inden for det seneste år bevidst har gjort skade på sig selv. Blandt 8. klasseseleverne er det 20 procent og i 9. klasse 16 procent.

Det svarer til, at i alt 300 unge i Hedensted Kommune mindst en gang har skadet sig selv med vilje - halvdelen har gjort det flere gange - og det tal er stærkt bekymrende, mener kommunens tre SSP-konsulenter, Birgit Fisker, René Rørvig og Lone Toft.

- Når man bevidst gør skade på sig selv, er det et tegn på, at man ikke har det godt, og når så mange unge i kommunen svarer, at de har skadet sig selv inden for et år, så har vi et problem, siger Birgit Fisker.

Annonce

Har det godt derhjemme og med venner

Tallene er kommet frem i en ungeprofil undersøgelse, hvor de unge anonymt selv svarer på forskellige spørgsmål om blandt andet alkohol, mobning og trivsel generelt.

I Hedensted Kommune har 1463 unge i 7.-9. klasse svaret på spørgsmålene i perioden 1. november til 15. december 2020, mens der på landsplan har deltaget 32.612 unge fra 35 kommuner.


Vi ved, at selvskade kan spredes, og det er en af årsagerne til, at det er så vigtigt at sætte ind.

Birgit Fisker


Tallene for selvskade i Hedensted Kommune ligger på alle tre årgange højere end gennemsnittet - for 7. klasseseleverne er der således 19 procent i de øvrige kommuner, som svarer, at de har gjort skade på sig selv.

- Det er en ret stor forskel, og vi ved ikke hvorfor. For samtidig svarer langt de fleste af vores unge, at de har det godt både derhjemme og med vennerne. I 7. klasse er det tal oppe på 96 procent, hvilket er lidt højere end gennemsnittet. Men vi ved, at selvskade kan spredes, og det er en af årsagerne til, at det er så vigtigt at sætte ind, siger Birgit Fisker.

Annonce

Var også galt for et år siden

Normalt bliver ungeprofil undersøgelsen lavet hvert tredje år, men af forskellige årsager er den denne gang blevet lavet to år i træk, og derfor kommer tallene ikke helt bag på SSP-teamet i Hedensted Kommune.

- Vi så allerede tendensen sidste år, og da blev vi dybt chokerede. Derfor nedsatte vi dengang en arbejdsgruppe, som skulle undersøge, hvordan vi kan finde frem til de her unge, og hvordan vi kan hjælpe dem, siger Birgit Fisker.

Hvad er selvskade?

  • Selvskade kan både forekomme som en enkeltstående hændelse eller som en gentagende handling.
  • De mest almindelige metoder til selvskade er at skære, kradse, brænde, bide eller slå sig selv.
  • Den påførte fysiske skade er ofte overfladisk. Derfor er hensigten ikke at begå selvmord eller ødelægge kroppen, men at få det psykisk bedre.
  • Selvskade fungerer altså som en mestringsstrategi, der har til formål at lindre psykiske smerter og svære tanker.
  • Ofte vil en selvskadeepisode være forbundet med skyld og skam.

Corona-situationen har udskudt nogle af initiativerne, men Birgit Fisker fortæller, at der blandt kommunens klubmedarbejdere er fokus på problemet.

20. april skal endnu mere af kommunens front-personale klædes på til at tage hånd om de unge med selvskade, når der bliver holdt en temadag om emnet for 80 ansatte.

- Det drejer sig om blandt andre sundhedsplejersker, børnetandplejer, familiekonsulenter, lærere, pædagoger og ungeenheden. Altså mennesker, der er direkte i kontakt med de unge. Vi får eksperter ud, der kan hjælpe os med at forstå, hvad selvskade er, hvordan man opdager det, og hvordan man skal sætte ind, siger Birgit Fisker.

Unge ned til 13 år, der har det dårligt, har i dag mulighed for at få gratis og anonym hjælp i Hedensted Kommune i form af op til fem samtaler med en psykolog eller terapeut. Det kan man læse mere om på kommunens hjemmeside under ungesamtaler.

Fokus på de unge

  • SSP i Hedensted Kommune har fået lavet en ny ungeprofil undersøgelse, hvor 1463 lokale 7.,- 8.- og 9. klasseselever har svaret anonymt på en lang række spørgsmål om deres trivsel.
  • Undersøgelsen er gennemført i perioden 1. november til 15. december 2020.
  • Helt generelt er trivslen god blandt kommunens unge, men der er også nogle punkter, der giver anledning til bekymring.
  • Folkebladet vil i løbet af den kommende uge sætte spot på nogle af resultaterne fra undersøgelsen.
Annonce
Horsens For abonnenter

Efter ballade med aggressiv dement mand: Nu er der kommet ro hos Jonas på Klovenhøjvej

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Par fik besøg af ublu biltyv: Det er sgu' flabet at komme her, vise sit ansigt og have en helt klar plan

Odder For abonnenter

'Nybyggerne' øvede sig først på et sommerhus: Caroline og Reece går op i de mindste detaljer

Podcast

Tøjbutik: Coronakrisen har givet mig en bedre økonomi

Horsens For abonnenter

Statsadvokat afviser klage over politiet i sag om aggressiv dement mand

Politi: Alle Kongsberg-ofre blev dræbt med stikvåben

Hedensted For abonnenter

Brokhovedet, der har en holdning til det hele: Uretfærdigheden over for den lille mand skubbede Jan ind i politik

Odder

11 personer tiltalt i omfattende narkosag: Politiet afslørede  stor amfetamin-fabrik

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Odder

Børnene voksede fra fodbold og skydning, så nu vil far i byrådet

AC Horsens For abonnenter

Fik et skud af egen medicin: Disse ting lærte AC Horsens i uskøn pointdeling mod Vendsyssel

Odder

Kørte fra Odder til Gudme for at se håndbold lørdag: Kampen blev dog først spillet søndag

Annonce