Annonce
Horsens

Ny udstilling: På skovtur i kunstmuseets store sal

Mange vil kende Morten Buch for store malerier, og dem er der da også nogle af i udstillingen på Horsens Kunstmuseum. Foto: Søren E. Alwan

Lørdag 2. februar åbner Horsens Kunstmuseum dørene til udstillingen "Picnic" med værker af Morten Buch

Horsens: Umiddelbart tænker man ikke på den franske maler Édouard Manets ikoniske maleri "Frokost i det grønne", når man kigger rundt på værkerne, som maleren Morten Buch fra lørdag 2. februar viser frem på Horsens Kunstmuseum.

"Picnic" kalder den 48-årige maler udstillingen. "Skovtur" betyder det, og netop der ligger den mest oplagte henvisning til Manets lidt spøjse maleri med et selskab midt ude i naturen - to kvinder, den ene totalt afklædt, uden at det tilsyneladende interesserer de to herrer, der giver kvinderne selskab.

Referencen til det mere end 150 år gamle maleri er ikke hovedpointen i "Picnic"-udstillingen, forklarer Morten Buch. I stedet har han ud af Manets værk hentet de kunstnerisk velkendte elementer som landskabet, figurerne, nøgenmodellen, stilleben og arbejdet videre med dem.

Fernisering og omvisninger

Horsens Kunstmuseum inviterer til fernisering på "Picnic" lørdag 2. februar kl. 14. Udstillingen kan ses til 22. april.Søndag 3. februar kl. 13 er der omvisning i udstillingen med Sanne Hvidt som guide.

Tirsdag 12. februar kl. 13 gælder det børnene; da bliver udstillingen temaet for "Kunst og kakao" med Linda Højgaard Svendsen som omviser.

Søndag 24. februar kl. 14 står der "Kunst og kaffe" og "Picnic" på programmet, igen med Sanne Hvidt som fortæller.

Svamp er ikke ligefrem det mest benyttede materiale til skulpturer. Det fascinerer Morten Buch, bl.a. fordi det kan sende nogle andre signaler, end skulpturer vanligvis gør. Foto: Søren E. Alwan

Hurtigere og mere spontant

Det centrale i udstillingen er 44 monotypier - denne hybrid mellem maleri og grafik. På en akrylplade males motivet, hvorefter pladen køres gennem en trykpresse og frembringer det ene tryk, som teknikken tillader.

- Monotypierne er typisk det, man sætter malere til, når der en ventetid i det grafiske værksted, siger Morten Buch med et smil.

Selv havde han ikke planlagt at arbejde med teknikken, men blev optaget af processen.

- Du har et par timer til at gøre et helt maleri færdigt. Ellers sætter malingen sig og kan ikke bruges til et tryk. For mig skubbede det maleriet fremad. Jeg måtte arbejde mere spontant, og det har bragt det mere hurtige ind i mine malerier, fortæller han.

Et af udstillingens monotypier. Trykkene måler 112x76 cm.

Store blokke af svamp

Netop store malerier er det, mange kender Morten Buch for, og fire næsten identiske landskabsmalerier indgår da også i udstillingen på Horsens Kunstmuseum.

Men dertil kommer monotypierne, tapet og ikke mindst fem skulpturer.

Også fra skulpturerne er der en linje til grafikken, for oprindeligt var det arbejdet med træsnit, der fik Morten Buch til at forsøge sig med skulpturer i træ.

Til de aktuelle værker har han taget svampene, som bruges i forbindelse med monotypierne, med over i skulpturernes verden. De fem skulpturer er skåret ud af store blokke svamp. Et par af dem står i det varmtgule og bløde materiale, andre har været brugt til at støbe i bronze og acrylgips.

- Jeg kan godt li' svampene på den led, at de som materiale står som en kontrast til den autoritet, kunst kan udstråle. Vi træder uden for den vante verden, og skulpturerne åbner for nye muligheder og nye tanker, siger han.

Et af udstillingens monotypier. Trykkene måler 112x76 cm.

Som skabt til formålet

Hvordan hele "Picnic"-udstillingen samlet hænger sammen - ja, det kan Morten Buch godt sige en masse ord om, men han vil helst, at de besøgende på museet gør sig deres egne tanker, mens de kigger på monotypier, malerier, skulpturer og tapet.

Så meget ligger dog fast, at den store sal, der danner rammen om størsteparten af udstillingen, er næsten som skabt til formålet.

Værkerne blev i efteråret vist på Kastrupgårdsamlingen i København, men her fordelt i tre rum.

I salen på Horsens Kunstmuseum er der vægplads nok til at vise alle de 112x76 cm store monotypier som en samlet ophængning. Står man midt på gulvet, får de frit samspil med malerier og skulpturer.

Og om tankerne så går til Manets "Frokost i det grønne", eller du bliver optaget af Morten Buchs eksperimenterende proces - det må du afgøre med dig selv.

Et af udstillingens monotypier. Trykkene måler 112x76 cm.
Også når det gælder farver, bliver der gået til den på Morten Buchs udstilling. Foto: Søren E. Alwan
Kunstneren Morten Buch hænger ny udstilling op på Horsens Kunstmuseum. Foto: Søren E. Alwan
Kunstneren Morten Buch hænger ny udstilling op på Horsens Kunstmuseum. Foto: Søren E. Alwan
Kunstneren Morten Buch hænger ny udstilling op på Horsens Kunstmuseum. Foto: Søren E. Alwan
Kunstneren Morten Buch hænger ny udstilling op på Horsens Kunstmuseum. Foto: Søren E. Alwan
Kunstneren Morten Buch hænger ny udstilling op på Horsens Kunstmuseum. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe?

Læserbrev: Da jeg i sin tid underviste elektrikerlærlinge, sagde jeg til dem, når de skulle beregne en kondensator, at de lige skulle stoppe op og spørge sig selv: "Kan det nu også passe?" Ellers kunne man med alle de mange millioncifre få en kondensator ud af det, som rent fysisk næppe kunne være i en stor beboelsesejendom. På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe? Ida Auken fortæller verdens mægtigste mand, hvordan han skal bære sig ad - for hun ved det om nogen. Jeg er bestemt heller ikke enig i Trumps klimapolitik, men Ida Auken ved godt, hvad der giver pote i medierne. Macron rider med på den klimabølge, der giver bonus i øjeblikket, og siger om brandene i Amazonas regnskove, at Jordens lunger brænder, vi må gøre noget! Den går rent ind - eller gør den? Er lunger ikke noget, der optager ilt? Og er der ikke forskere, der siger, at underskoven i regnskoven forbruger næsten lige så megen ilt, som træerne producerer? Det er havet, der er verdens iltmager. Selvfølgelig skal man ikke underkende træernes optag af CO2, som er meget vigtig. Et stort problem ved de skovbrande er også den CO2, der dannes. Greta Thunberg sejler til USA under stor bevågenhed og flyver hjem i hemmelighed! Dansk Folkeparti er nu også klimabevidste, for i fortvivlelsens stund er man jo nødt til at få surfbrættet op på den klimabølge, hvor man før skred i kultveilten op til valget til stor glæde for Danmarks Radios journalister, der jo nødigt ser deres grønne gren savet over af DF. Jeg er ikke på Facebook, så alle I, der nu vil give mig en over nakken med svulstige gloser over dette indlæg, må finde jer i, at jeg ikke kan læse det. Jeg vil så i sandhedens navn lige nævne et par ting: Jeg cykler, når jeg skal købe ind, og har min cykelkurv med til varerne, så jeg ikke skal bruge plastposer. Jeg har aldrig været i Thailand på ferie - jeg foretrækker at cykle på ferien i vort dejlige land, som jeg holder af og er så heldig at leve i.

Annonce