Annonce
Kultur

Ny skulptur på havnen i Horsens: Nu står 3,5 meter høj og syv ton tung marmor-isbjørn på sin plads

Isbjørnen har været en dobbelt udfordring for Maria Rubinke. Dels er det første gang, hun arbejder med marmor, dels er det første gang, hun præsterer et værk af de dimensioner, "bamsen" udgør. Foto: Maria Rubinke
Efter måneders neglebidning er en stor marmorisbjørn nu landet på sin plads. Skulptør Maria Rubinke er ovenud lykkelig over, at skulpturen endelig kan stå og spejde ud over havnebassinet, og resultatet er lige præcis, som hun havde forestillet sig.

Horsens: Presenningen blafrer højlydt i vinden. Det eneste, der holder den fast, er gaffatape, som flere gange er blevet kørt rundt om den 3,5 meter høje marmor-skulptur. Det ligner, at den har fået en spændetrøje på.

Men presenningen forsvinder snart, forsikrer Gallerist Kasper Pedersen fra Galleri Franz Pedersen. Han formidler kunsten til Ejendomsselskabet Casa, der har betalt for værket.

Inde under presenningen gemmer sig en seks-syv ton tung skulptur, som forestiller en isbjørn, der står på sine bagben. Onsdag blev den placeret på sin plads foran havnebadet, og kort tid efter begyndte arbejdet med at få støbt et betonfundament, som skulpturen skal stå på.

Annonce

Værket har fået navnet: “Remember today... For it is the beginning of always”.

Og så skal den solide, italienske carrara-marmor, som skulpturen er lavet af, overfladebehandles, før borgere i Horsens efter planen kan nyde skulpturen fra 30. august, hvor den officielt offentliggøres.

Det er skulptøren Maria Rubinke, som står bag værket. Men det er takket være den kunst-begejstrede bygge-milliardær Michael Mortensen, der er stifter af Casa, og som har sørget for den finansielle del af projektet, at det har kunnet lade sig gøre at få opført en enorm og "ikke helt billig" solid marmor-skulptur.

- Det er helt utroligt at se, at skulpturen nu står, hvor den skal. Jeg er meget optaget af selve processen, og det er det, jeg virkelig godt kan lide at fordybe mig i, når jeg laver værker. Fordi skulpturen er lavet i Italien, har jeg skullet acceptere, at jeg ikke har kunnet være der hele tiden, og det har været svært. Men det er så fedt, at det hele er gået, som det skulle, og jeg er så tilfreds, siger Maria Rubinke.

Selv om zoologisk have i København har været lukket ned under corona, har Maria Rubinke fået særlig adgang til isbjørnene, som hun har studeret på nært hold, fortæller hun. Det har hjulpet hende til at give skulpturen den grad af liv, som hun ikke kunne skabe ved at se på døde billeder eller en udstoppet bjørn. Foto: Maria Rubinke

Fire meter højt stykke marmor

De sidste par måneder af arbejdet med skulpturen havde Maria Rubinke ikke den store kontrol over, hvordan arbejdet skred frem, fordi den blev færdiggjort i Italien med mejsel og hammer. Derfor var hun ofte på besøg for at sikre, at arbejdet skred i den rigtige retning.

- Jeg er typen, der godt kan lide at lave det meste selv, så jeg syntes, det var voldsomt svært at at lade andre tage over. De skulle jo ikke bare hugge løs, siger hun.

Hun har selv modelleret skulpturen på sit værksted i København - i 2,5 meters højde - og derefter sendt en 3d-skanning af skulpturen til de rette eksperter i den norditalienske by Pietrasanta.

Det var specialisten Massimo Galleni, som sammen med sit hold tog afsæt i et fire meter højt stykke carrara-marmor for at realisere de visioner, Maria Rubinke havde. Nemlig: "En mildt udseende isbjørn, der med et hviskende barn på sin ene skulder skal spejde ud over havnebassinet i Horsens".

Maria Rubinke

  • Maria Rubinke (1985) stammer fra Fyn. Hun har i dag værksted og bopæl i København.
  • Hun blev i 2008 uddannet Den Kongelige Kunstakademis afdeling for glas og keramik på Bornholm.
  • Hun var tidligere primært kendt for sin surreelle porcelænsskulpturer, men gør sig i dag også bemærket med sine værker i bronze.
  • Hun har udstillet over hele verden og er i Danmark tilknyttet Martin Asbæk Gallery i København og Galleri Franz Pedersen i Horsens.
  • I Horsens satte hun i 2019 første gang præg på byens havn, da hun i samarbejde med Casa-stifter Michael Mortensen rejste bronzeskulpturen "Wanna Be Mermaid" på Jan Trøjborgs Plads ud for Casas hovedkvarter.
  • Hendes nye skulptur bliver skabt i cararra-marmor. Værket bliver 3,5 meter højt og får plads ved Horsens' kommende havnebad.
  • Værkets titel er “Remember today... For it is the beginning of always”.
Annonce

Tag godt imod skulpturen

Efter arbejdet med marmoren er Maria Rubinke blevet grebet af materialet. Og selv om det har været utrolig udfordrende, er hun opsat på at lave endnu flere værker i marmor.

- Jeg er blevet helt besat af marmor, og jeg kan mærke, at jeg kan udvikle mig endnu mere med marmor. Det er det mest magiske materiale, man kan forestille sig, og det er helt sikkert noget, jeg kommer til at udforske endnu mere. Det her kun en start for mig, siger Maria Rubinke

Det er vigtigt for skulptøren at slå fast, at hun helst ikke vil sætte specifikke ord på selve fortolkningen af isbjørnen. Men hun forklarer, at fascinationen for magi og eventyr er blevet mikset med nogle af klodens helt store klimaspørgsmål.

- Det er et dyr, der for mig rummer noget magisk, og som kan tolkes på mange måder. Isbjørnen er både rolig og utrolig stærk, og der er nogle dimensioner, som har været sjove at undersøge, siger hun om sit kunstværk, der i hendes vanlige stil ikke "bare" er en naturtro gengivelse af umiddelbart ordinære motiver.

- I sidste ende håber jeg bare, at borgerne i Horsens vil tage godt imod min skulptur, siger hun.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Dyre gaspriser, dyre importvarer og kundernes ønske om billige blomster gør det svært at drive forretning

Danmark

Torsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

38-årig mand overfaldet og forsøgt bortført ved sit hjem på Chr. M. Østergaards Vej: Nu er endnu en mand sigtet i sagen

Horsens For abonnenter

Spejdere har nu købt omstridt grund ved Nørrestrand: - Det er en kæmpe lettelse

Brædstrup

Slut med rekorder: Færre besøgte Den Genfundne Bro sidste år

Horsens For abonnenter

15 boliger har skiftet hænder denne uge - en af dem for over fem millioner kroner: Se listen her

For første gang i to år: Storm rammer Danmark med vindstød af orkanstyrke

Horsens

Granvoksne mænd med potente småbiler: Vi mødes til ræs hver uge

AC Horsens For abonnenter

Nu må AC Horsens, Horsens Kommune og DBU tage sig sammen og tale sammen, før det bliver pinligt

Erhverv

Fra en specialitet til en anden - ny butik åbner i det tidligere Bronuts

Hedensted For abonnenter

Ny pasnings-model bekymrer forældre: Er det forsvarligt, at pædagoger kører rundt med vores børn i store busser?

For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Debat

Tidligere AC Horsens-formand: Få lavet en løsning, så sponsorloungen igen kan anvendes til det, den er bygget til

AC Horsens For abonnenter

AC Horsens har mere eller mindre lukket transfervinduet: Disse to punkter gør cheftræneren tilfreds med udbyttet

Hedensted

Kok fra Kolding skal drive sognegården videre

Annonce