Annonce
Horsens

Ny skole ser dagens lys: Rykker ind i VIA's tidligere bygninger i Østbyen

Psykolog Tina Gladbjerg er skoleleder på Horsens nye specialskoletilbud, som bliver leveret af Behandlingsskolerne. Her kan børn og unge fra 0. til 10. klasse med komplekse psykiske udfordringer inden for blandt andet autismespektret eller adhd få mulighed for målrettet undervisning og behandling. Privatfoto
Et nyt specialskoletilbud ser dagen lys i Horsens. I dag går der fire elever, men med tiden er skolen gearet til 50 elever fra 0. til 10 klasse.

Horsens: 1000 af de tomme kvadratmeter på Chr. M. Østergaards Vej, der tidligere husede VIA University College, vil i fremtiden danne rammerne om op til 50 børn og unge i Horsens' nye specialskole.

Den nye skole drives af Behandlingsskolerne, som gennem de seneste 19 år har etableret 15 specialtilbud rundt om i landet. Forskellen på det nye tilbud i Horsens og f.eks. de eksisterende specialtilbud i folkeskoleregi er, at på den nye skole følger der behandling med til eleverne.

Psykolog Tina Nielsen Gladbjerg er skoleleder i Horsens.

Annonce

- Vores målgruppe er børn og unge, som har det svært, men som er normalt- eller højtbegavede. Lige nu ser vi en strømning, at flere og flere får svært ved at møde stabilt. Skolevægring fylder mere og mere, og mange falder ud og er slet ikke til stede i skolen i op til flere år. Jeg ser frem til, at vi med det her tilbud kan være med til at favne de her børn og unge, hjælpe dem med et mere normaliseret liv og give dem oplevelsen af, at de kan lykkes, siger Tina Nielsen Gladbjerg.

Elever som kræver behandling

Eleverne, som behandlingsskolen henvender sig til, vil typisk have autisme, adhd eller komplekse psykiske udfordringer, som for eksempel sociale problematikker eller svære familiemæssige baggrunde, som går ud over deres psykiske udvikling. Men fælles for gruppen er, at de alle sammen har brug for behandling.

- Alle elever får en behandlingsansvarlig psykolog, som står for samtaler hver 14. dag, fortæller Tina Nielsen Gladbjerg og fortsætter:

- Derudover har skolens psykologer et tæt samarbejde med skolens lærere og pædagoger og med forældrene. Den psykologiske forståelse af børnene er vigtig, og samarbejdet mellem psykologerne og lærerne gør, at der opstår en særlig forståelse for børnene. Vi har et motto:
Vi giver ikke op. Vi tror på, at vi kan finde frem til det i børnene, der gør, at vi forstår dem, og de forstår sig selv og kan opnå udvikling, siger hun.

Annonce

Sammentømret medarbejderteam

Tina Nielsen Gladbjerg har tidligere været skoleleder på en behandlingsskole i Billund, som nu er lukket, og det er også herfra, at hun har rekrutteret sit personale. Indtil videre er der indskrevet fire børn på skolen i Horsens. To med så voldsom skolevægring, at de undervises hjemme, og to som har deres gang på skolen.

Hvad er en behandlingsskole?

Behandlingsskolerne udbyder specialtilbud til børn og unge med komplekse psykiske udfordringer. 

Behandlingsskolerne har 18 forskellige tilbud rundt om i landet, som omfatter dagbehandlings-skoler, STU, døgn- og aktivitetstilbud og en enhed for skolevægring. 

Det særlige ved behandlingsskolerne er, at der foruden undervisning indgår psykologbehandling til eleverne. 

Behandlingsskolerne er et tilbud, som eleverne skal visiteres til igennem kommunen

Modsat skolen i Billund ligger Horsens-skolen strategisk godt og vil kunne tage børn fra en lang række omkringliggende kommuner. Behandlingsskolen kommer til at være et tilbud fra 0. til 10. klasse, men det er langt fra meningen at eleverne skal gå på skolen i så mange år.

- Sigtet er, at alle vores elever modtager mulighed for at fuldføre fuld afgangseksamen, men når en elev blive visiteret til os, er de her typisk i to år, nogle i længere tid, andre i kortere tid, men tanken er, at alle skal videre i et mindre indgribende tilbud efterfølgende, siger Tina Nielsen Gladbjerg.

Behandlingsskolen i Horsens startede i uge 31 i år. Målet er at nå op på 10 elever i dette skoleår og 50 på sigt. Alle elever skal visiteres til skolen gennem Horsens kommune, og chef for børn og forebyggelse, Helle Støve, er positiv over for at have endnu et tilbud at sætte i spil.

- Når vi vælger, hvilket tilbud barnet skal have, vurderer vi altid den enkeltes behov for behandling, støtte og undervisning individuelt og sammenholder behovet med de udbydere, der er på området, lyder det.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

AC Horsens For abonnenter

Genlæs livebloggen: AC Horsens tabte et nyt skridt i oprykningskampen

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
KOMMUNALVALG

'Når det ikke er alle, der dropper dem, gør vi heller ikke': Valgplakaterne møder modstand - men nu er de hængt op alligevel

Horsens For abonnenter

Han sad fængslet længere end sin dom, men får ikke erstatning: - Det har været et ekstremt belastende forløb

Kultur

Se video: Susanne har ventet et år på koncert nummer 145 - og nu er Hansi Hinterseer endelig i Horsens

Kultur

Perlerække af Pretty Maids-anekdoter i ny bog: - Vi havde den samme drøm - vi ville være rock stars

Tre gode podcasts til en grå efterårsdag

AC Horsens For abonnenter

Karakterbogen: Han greb chancen, men holdkammeraterne skuffede

Horsens

Så er der rykket en ny eksotisk madbod ind på Posthuset: Klar med Danmarks største taco

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

AC Horsens

AC Horsens-træner ved en skillevej oven på ny skuffelse: En kamp mindre til at rette op på det i

Horsens For abonnenter

560 medlemmer og et jammerligt klubhus: Nu er spørgsmålet, om fodboldklub skal blive eller rykke i retning af Hatting

AC Horsens

Se videoanalyse og højdepunkter: Årsagerne til AC Horsens-nederlag er åbenlyse

Annonce